Merhabalar. Elimde bulunan Deneyap Kart 1AV2 modelini Pardus üzerinde Arduino IDE ile programlamaya çalıştığımda aldığım
ModuleNotFoundError: No module named 'serial' exit status 1
hatası nedeni ile bu konuyu açma gereği hissettim.
Arkadaşlar öncelikle Deneyapkart bağlantısından kullanacağınız kart modelinin altındaki “Tümünü Görüntüle” butonuna basın. Ben 1AV2 modelini seçtim. Açılan sayfada kartınızın bilgileri ve sayfanın en altında teknik şemalar vs. var. Sayfada sol taraftaki menülerde her kartın altında Arduino IDE ile Programlama (DY1Av2) gibi (örnek aşağıda) bağlantılar var.
Kendi kart modeliniz için yukarıdaki bağlantıyı bulup tıklayın ve sayfada gördüğünüz adımları uygulayın.
- Pardus Yazılım Merkezi’nden Arduino IDE 1.8.19 yükleyin
- Arduino IDE’de Dosya (File) –> Tercihler (Preferences) adımını takip ederek açılan pencerede Ayarlar (Settings) sekmesinde bulunan Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri (Additional Boards Manager URLs) kısmına,
https://raw.githubusercontent.com/deneyapkart/deneyapkart-arduino-core/master/package_deneyapkart_index.json
adresini kopyalayıp yapıştırın. - Ardından, Araçlar (Tools) –> Kart (Board) –> Kart Yöneticisi (Boards Manager) adımını takip ederek gelen ekranda arama satırına “Deneyap” yazınız. En son sürüm varsayılan olarak seçilmiş halde gelir ve Kur (Install) butonuna tıklayarak yüklemeyi gerçekleştirebilirsiniz. (MEB hattında SSL sertifika sorunu nedeniyle indirme yapamıyor, cep telefonunuzun interneti ile halledebilirsiniz.)
- En son aşama olarak Araçlar (Tools) –> Kart (Board) adımından “Deneyap Kart 1A v2 (siz kendi kart modelinizi seçin)” ve kartınızın bağlı olduğu Port’u seçerek kodlama adımına geçebilirsiniz.
Adımları gerçekleştirdikten sonra kartınızı programlamayı denediğinizde yukarıda bahsettiğim ModuleNotFoundError
hatası ile karşılaşma ihtimaliniz var. Bu hata ile karşılaşmamak için öncelikle şunu yapın;
sudo apt install python3-serial
Bu komuttan sonra Deneyap Kart’ı programlamayı başarabildim. Aynı hatayı alan arkadaşlar tekrar aramasın istedim.