DENEYAP Kart Arduino IDE ile Programlama - No module named 'serial' | Port Görünmüyor / Pasif Hataları

Merhabalar. Elimde bulunan Deneyap Kart 1AV2 modelini Pardus üzerinde Arduino IDE ile programlamaya çalıştığımda aldığım
ModuleNotFoundError: No module named 'serial' exit status 1 hatası nedeni ile bu konuyu açma gereği hissettim.

Arkadaşlar öncelikle Deneyapkart bağlantısından kullanacağınız kart modelinin altındaki “Tümünü Görüntüle” butonuna basın. Ben 1AV2 modelini seçtim. Açılan sayfada kartınızın bilgileri ve sayfanın en altında teknik şemalar vs. var. Sayfada sol taraftaki menülerde her kartın altında Arduino IDE ile Programlama (DY1Av2) gibi (örnek aşağıda) bağlantılar var.

Kendi kart modeliniz için yukarıdaki bağlantıyı bulup tıklayın ve sayfada gördüğünüz adımları uygulayın.

• Pardus Yazılım Merkezi’nden Arduino IDE 1.8.19 yükleyin
  • Arduino IDE’de Dosya (File) –> Tercihler (Preferences) adımını takip ederek açılan pencerede Ayarlar (Settings) sekmesinde bulunan Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri (Additional Boards Manager URLs) kısmına, https://raw.githubusercontent.com/deneyapkart/deneyapkart-arduino-core/master/package_deneyapkart_index.json adresini kopyalayıp yapıştırın.
  • Ardından, Araçlar (Tools) –> Kart (Board) –> Kart Yöneticisi (Boards Manager) adımını takip ederek gelen ekranda arama satırına “Deneyap” yazınız. En son sürüm varsayılan olarak seçilmiş halde gelir ve Kur (Install) butonuna tıklayarak yüklemeyi gerçekleştirebilirsiniz. (MEB hattında SSL sertifika sorunu nedeniyle indirme yapamıyor, cep telefonunuzun interneti ile halledebilirsiniz.)
  • En son aşama olarak Araçlar (Tools) –> Kart (Board) adımından “Deneyap Kart 1A v2 (siz kendi kart modelinizi seçin)” ve kartınızın bağlı olduğu Port’u seçerek kodlama adımına geçebilirsiniz.

Adımları gerçekleştirdikten sonra kartınızı programlamayı denediğinizde yukarıda bahsettiğim ModuleNotFoundError hatası ile karşılaşma ihtimaliniz var. Bu hata ile karşılaşmamak için öncelikle şunu yapın;

sudo apt install python3-serial

Bu komuttan sonra Deneyap Kart’ı programlamayı başarabildim. Aynı hatayı alan arkadaşlar tekrar aramasın istedim.

3 Beğeni

Çözüm sisteme serial paketini yüklemek.

Port Görünmüyor / Pasif Hatası

Bazı deneyap kart arduino ide ile programlama destek sayfalarında CP210x isimli usb programlayıcı driverinin yüklenmesi gerektiğinden bahsetmiş. Pardus’ta buna ihtiyaç duymadım. Kernel CP20x’i zaten otomatik tanıyor. Onu yüklemek ile uğraşmayın. Port menüsü pasif görünüyorsa kartınız üzerindeki resetleme butonunu kullanın. Bendeki 1AV2 kartı üzerinde 2 adet buton var. Birinin üzerinde Button, diğerinin üzerinde Reset yazıyor. Bendeki kartın dökümantasyonuna göre Button yazan butona basılı tutup Reset yazan butona bastığımda kart resetleniyor.
Kartımı programlarken bazen ben de port menüsünün pasif hale geçtiğini gördüm. Çok araştırdım ve uğraştım, resetleme işimi çözdü. Aynı durumu yaşan arkadaşlar varsa port menüsünün görünmesi/aktif olması için öncelikle kartı resetlemeyi denesinler.
Kartın bazı pinlerini programlamaya çalıştığınızda kart kendini kapatıyor, ben sırf deneme amaçlı tüm pinlerini bir döngü ile sırasıyla Logic 1 yapmaya çalıştım, akabinde port ekranı pasif olunca kaç saat uğraştım :grin:

2 Beğeni