Merhaba, bilgisayarımı Windows’tan Pardus’a çevirdim fakat çevirirken D diskimi sıfırlamasın diye lvk gibi garip yerlerle oynadım ve sadece C ye format attım. Ardından bilgisayarı açtığımda D diskinin gözükmediğini farkettim, fakat D diski disk yönetiminde gözüküyordu sonra tekrardan uğraşırken biçimin değiştirdim şimdi hiçbir işlem yapamıyorum D diskini nasıl tekrar aktif edebilirim acaba içindeki veriler silinmiş midir??
Merhaba,
Büyük ihtimalle D bölümünü silmişsiniz. Bölüm türü bilinmeyen olarak gözüküyor. (yeniden biçimlenme gerektirebilir)
LVM olarak ayarlanan diskleri bağlamak için uç birimden aşağıdaki komutları sırayla çalıştırınız:
Masaüstünde sağ tık - Burada Uç Birim Aç seçeneğini seçiniz:
Komutu çalıştırdığınızda sizden yetkili parolası istenecektir. Uç birimden girilen parolalar GÖZÜKMEZ. Parolanızı yazaran ENTER tuşuna basınız.
sudo apt-get install lvm2
sudo modprobe dm-mod
sudo pvscan
sudo vgscan
sudo vgchange -ay Volxxxx
sudo lvs
Komutlar hatasız tamamlandıktan sonra Bilgisayarım simgesini tıklayarak diskinize ulaşınız. Eğer Bilgisayarımda diskinizi göremezseniz aşağıdaki komutları sırayla çalıştırarak Bilgisayarım simgesinden diskinize ulaşabilirsiniz:
sudo mount /dev/YourVolGroup00/YourLogVol00 /YourMountPoint
ÖRNEK:
sudo mount /dev/pardus-vg/root /mnt
Merhabalar,
D: diskinin içindekiler çok önemli idiyse, windows tarafında “Minitool Partition Wizard Pro” kurarak, “Partition Recovery” özelliği ile geri getirmeyi deneyebilrisiniz. Bu özellikle defalarca yanlışlıkla biçimlendirilmiş diskten veri kurtarmışlığım var. Sadece bir dakika sürüyor. Hemen bulup önceki partisyona güncelliyor.
Linux tarafında ise Testdisk ile önceki partisyon geri getirilebiliyor, ancak burada anlatması uzun süreceğinden yazamıyorum. Görerek, uygulayarak göstermem gerekiyor zira aşamaları hatırlamıyorum.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.