Diyanet2023 İşletim Sistemi

Bu gün diyanet işleri başkanlığının hazırlamış olduğu diyanet2023 işletim sistemini bilgisayara kurarak test ettim. Görsel olarak güzel hazırlanmış ancak görsellik dışında içi boş. Bu kadar emek verilen bir işletim siteminin vatandaşın kullanımına sunulması gerekir ve tam anlamıyla kullanılabilmelidir. Pardus depolarına enteğre olmalı ki uygulama kurulum sorunu yaşanmasın. Genel de tüm linux dağıtımlarında kurulum yapmadan dememe yapılabilmektedir. Sistemde maalesef bu özellik yok . Kurulum aracı görsel olarak güzel ama sorunları var. Linux işletim sistemlerinde olmazsa olmaz unsurlardan olan paket kurucu veya yazılım merkezi bulunmuyor. Yani komut yazmadan uygulama kuramıyorsunuz. Bu da işletim sistemini kullanılmaz kılıyor.
Bu projenin pardus ile paylaşılması ve ayrı bir proje olarak pardus markasıyla devam ettirilmesi işletim sisteminin geleceği açısından iyi olacaktır.

o pardus 2023 ü çıktığı zaman denedim özgür olmayan bir sistem gördüm profelis firmasına yaptırılmış dışarıdan paket kuramıyorsunuz

Yeni duydum, https://pardus.diyanet.gov.tr/ bunu kastediyorsunuz galiba.

Sinan bey pardus ile alakası yok yeni bir sürüm ve görünüm olarak güzel ama çok kısıtlı. Ununtu tabanlı. https://acikkaynak.diyanet.gov.tr/

1 Beğeni

Bence bu doğru bir yöntem değil. Kurumlar linux distrosu üretme yeri değil, kaynakların verimli kullanılması açısından da bir sorun. Zaten Tübitak belli bir yapı ortaya koyuyor, altyapısı da ortada al kurumunun ihtiyaçlarını üstüne koy. Yeni bir distro oluşturmak hem Türk Pardus linux ekosistemine destek olunması açısından, hemde maliyet açısından uygun değil.

2 Beğeni

Kendi içimizde bile bütünlüğü sağlayamamış durumdayız. TÜBİTAK geliştirici ekibi ve teknik destek ekibinin olmayışı, topluluk gücünün arkasında olmayışı bu tarz sistemlerin uzun soluklu olmasını engeller zaten. STK olsa bu tarz gayretleri anlarım, derim kendilerine bir şeyler yapmışlar ama devlet kurumlarının kesinlikle Pardus’u tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Aslında hazır alt yapısı olan bir proje. Pardus bünyesine alınıp, mint linux tarzı geliştirilebilir. Mint linux ubuntu alt yapısının yanında saf debian’a dayalı olarak da sürüm geliştiriyor.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.