Casper Nirvana CSY model dizüstü bilgisayarda 23.4 xfce sürümü kurulum sonrası dokunmatik yüzey (touchpad) bir türlü çalıştıramadım. Önceki açılan başlıkları inceledim ve doğru sonuca ulaşamadım.
Synaptic Paket Yöneticisi içerisinde “synaptic” aramasıyla kurulumunu önce hata ile karşılaşsam da ikinci denemede tamamladığım paket şu.
Paketi indirme/yükleme işlemlerinden sonra bilgisayarı yeniden başlattım. Fare ve dokunmatik yüzey uygulaması fare dışında bir aygıt göstermiyor. Önerileriniz nedir?
Paket arama işlemi için “touchpad” kelimesi daha uygun olur.
Genellikle “xserver-xorg-input-synaptics” yerine daha yeni “xserver-xorg-input-libinput” hemen tüm giriş aygıtlarını sorunsuz kullanmayı sağlar.
Bu gibi durumlarda Yapay Zeka (ChatGPT, Claude, DeepSeek vb.) size adım adım daha iyi yardımcı olabilir - Pardus yerine Debian 12 (Bookworm) diyebilirsiniz.
Sadi Bey, teşekkür ederim. Önerinizde yer alan yeni paket hâlihazırda yüklü imiş. Yapay zekâ botuyla ilerlemeyi denedim, ciddi anlamda birçok somut adımı uygulamadaki çabası takdir edilesi, yanı sıra çoğu komut ve yöntem girişimlerim başarısız kaldığından (cihaz touchpad’i göremiyor/belirleyemiyor) en son BIOS/UEFİ güncelleme noktasına vardım. Bu konudaysa gerekli görüşmeleri cihazın satış destek ekibiyle yapmam gerekecek. Umuyorum ki sonuca ulaşabilirim.
Eğer sudo libinput list-devices komutunun verdiği listede “touchpad” ya da “touch” kelimesi yer almıyorsa, söz konusu donanım ve/ya da cihaz yazılımı Linux tarafından desteklenmiyor olabilir. BIOS/UEFI güncellemesi var mı, bunu çözer mi bilemiyorum.
Sadi Bey, uçbirimde o komutun çıktısında arama butonuyla her iki sözcüğü taradım fakat eşleşme yok. BIOS penceresinde touchpad sekmesi bulamadım, bilgisayar 2014 yılı çıkışlı. Yapay zekâ son bir adım olarak BIOS güncellemekten söz edince bahsini burada açtım. Bu cihazdaki touchpad’in linux tarafından desteklenip desteklenmediğine dair bir listeye ulaşabilir miyiz?
Maalesef donanım uyumluluğu konularında benim de bilgim çok kısıtlı. Aklıma gelen Windows’ta bu aygıt ile ilgili bilgileri alıp sonra bu bilgiyle Linux’ta ekstra sürücü yükleme olanaklarını araştırmak olabilir.
Menüden ayarları açın. Fare ve Dokunmatik Yüzeye basın.
Yukarıda “Aygıt” seçeneği var. Orada Touchpad görünüyor mu? Onu kontrol edin. Görünüyorsa touchpad’ie seçip yanındaki tiki açın.
İçerik 7 yıl öncesinden kalma ve betik hâlâ güvenilir midir şüpheliyim. Yazılım bilgisine sahip olmamakla beraber ShellCheck adlı sayfada kodları incelettiğimde “This is actually an end quote, but due to next char it lookssuspect.” uyarısı tekrarlanıyor. Root değişimine izin vereceğimiz için temkinli yaklaşıyorum. Gönül rahatlığıyla kullanabilir miyiz?
Güvenliği konusunda bir fikrim yok oyüzden gönderiyi sildim . Böyle şeylerde ben önce TİmeShift ile yedek alırım . önerileri uygularım . Kalbim huzursuz olursa yedekten geri dönerim . Forumda paylaşılmış faydası olur diye paylaştım ama güvenilir mi hiçbir fikrim yok .