Merhabalar ben Pardus de bilgisayarıma takılan her cihazın veya belleğin engellenmesini istiyorum. Sadece izin verilen cihazlar ve bellekler otomatik açılsın.
Merhaba! Pardus’ta (ve genel olarak Linux sistemlerinde) sadece izin verilen cihazların ve belleklerin otomatik olarak açılmasını sağlamak için birkaç yöntem izleyebilirsiniz. Bu yöntemler arasında udev
kuralları oluşturma ve mount
komutunu yapılandırma gibi adımlar bulunmaktadır. Aşağıda bu işlemleri nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatacağım:
1. udev
Kuralları Oluşturma
udev
, Linux sistemlerinde cihazların nasıl tanımlanacağını belirleyen bir sistemdir. Belirli cihazları engellemek veya izin vermek için udev
kuralları oluşturabilirsiniz.
a. udevadm
ile Cihaz Bilgilerini Bulma
Öncelikle, cihazın bilgilerini öğrenmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
udevadm info --query=all --name=/dev/sdX
Bu komut, /dev/sdX
yerine cihazınızın doğru yolunu koyarak çalıştırın. Bu size cihaz hakkında detaylı bilgi verecektir.
b. udev
Kural Dosyası Oluşturma
İzin vermek istediğiniz cihazların udev
kural dosyasını oluşturun veya düzenleyin:
sudo nano /etc/udev/rules.d/99-allowed-usb.rules
Bu dosyaya, sadece belirli cihazlara izin vermek için kurallar ekleyin. Örneğin, belirli bir USB bellek için:
ACTION=="add", ATTRS{idVendor}=="abcd", ATTRS{idProduct}=="1234", RUN+="/bin/mount /dev/%k /media/usb"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTRS{idVendor}=="abcd", ATTRS{idProduct}=="1234", MODE="0660", GROUP="plugdev"
Burada idVendor
ve idProduct
değerlerini, cihazın udevadm
komutundan elde ettiğiniz değerlere göre ayarlayın.
2. Otomatik Montaj İşlemlerini Engelleme
Bir başka adım ise, otomatik montaj işlemlerini tamamen kapatmak ve sadece izin verilen cihazları manuel olarak monte etmektir.
a. autofs
ve udisks2
Servislerini Kapatma
Bu servisler, cihazların otomatik olarak monte edilmesini sağlar. Bu servisleri kapatabilirsiniz:
sudo systemctl stop autofs
sudo systemctl disable autofs
sudo systemctl stop udisks2
sudo systemctl disable udisks2
b. fstab
Dosyasını Düzenleme
Belirli cihazları monte etmek için /etc/fstab
dosyasını kullanabilirsiniz:
sudo nano /etc/fstab
Bu dosyaya izin verilen cihazlar için gerekli satırları ekleyin. Örneğin:
UUID=your-device-uuid /media/usb ext4 defaults 0 0
UUID’yi bulmak için blkid
komutunu kullanabilirsiniz:
sudo blkid
3. Ek Güvenlik Önlemleri
Daha fazla güvenlik sağlamak için, sadece belirli kullanıcıların cihazları monte etmesine izin vermek amacıyla sudo
yapılandırmasını düzenleyebilirsiniz.
sudo visudo
Buraya şu satırı ekleyin:
yourusername ALL=(ALL) NOPASSWD: /bin/mount, /bin/umount
Özet Olarak
Bu adımları takip ederek, sadece izin verilen cihazların ve belleklerin otomatik olarak monte edilmesini sağlayabilirsiniz. udev
kuralları ile cihazları filtreleyebilir ve otomatik montaj işlemlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca, belirli cihazları fstab
dosyasına ekleyerek sadece belirli cihazların monte edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.