Dosyaları düzenleme yetkisini nasıl kalıcı şekilde alabiliriz?

Sistem içerisinde pek çok alanda kullanıcılar sistem dosyalarını bozmasın diye çeşitli düzenleme korumaları mevcut. Bu korumaları bazı komutlarla atlatabilsek de kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bu komutları atlatmak yerine kalıcı çözümler istemekte.

Bu yazıda yeni başlayanlar için kısa bir işlem ile mevcut kullanıcılar ile dosyaları düzenleme yetkisini nasıl kalıcı şekilde alabileceklerini anlatmak istedim.

Öncelikle bir uçbirim açıyoruz. İçerisine “sudo nautilus” yazıp enter tuşuna bastıktan sonra mevcut kullanıcı şifremizi de giriyoruz. Uçbirim bize yetkilendirilmiş olan nautilus’u açıyor. Sistem içerisinde düzenlemeyi istediğimiz veya sık kullandığımız alanı seçiyoruz ve sağ tık menüsünden özellikler seçeneğini açıyoruz. Gelen pencerede izinler sekmesine geldiğimizde bizi dosyanın çeşitli bilgileri ve erişim ayarları karşılıyor. Buradaki erişim ayarlarından tamamının seçeneklerini “Dosyaları oluştur ve sil” yaptığımızda ve ekli dosyaların izinlerini değiştir seçeneğini de aynı şekilde ayarladığımızda artık o klasör veya dosya için üst kullanıcı yetkisine gerek kalmıyor. Yeni kullanıcılar için kısa yoldan bir kurtuluş gibi bir çözüm olabilir. Eğer yanlışım varsa veya hatalı bir bilgi yazmışsam lütfen konunun devamına yazın…

2 Beğeni

nautilus Pardus’un hangi sürümünde kaldı yanlış hatırlamıyorsam on yıl kadar önce KDE kullanılıyordu. Root yani yönetici yetkisiyle açmak için sudo thunar demeniz yeterli. Ancak bu şekilde kullanımı hiçbir GNU/Linux kullanıcısı veya sistem yöneticisi tavsiye etmez, doğru bir yaklaşım değil. Büyük güç, büyük sorumlulular yükler. Eğer o güçü kullanmayı bilmiyorsanız sadece zarar verirsiniz.

Nautilus, GNOME’un dosya yöneticisi. Pardus’ta hâlâ kullanılıyor.

Pardon, Gnome kullanmadığım için kusura bakmayın, unutmuşum. GNOME sistem kaynakları ile ilgili sorunları olduğu için Xfce4 thunar ile devam ediyorum. Ancak diğer söylediklerim hala geçerli.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.