Bundan yıllar önce bir gece, uyuyorum…
Eski çalışma odamdayım. Masamın üzerini görüyorum. Sonra solumdaki pencereden dışarı bakmam gerekiyor, orada yıllar önce kullandığım windows98’li bilgisayarım varmış. Onu almalıymışım.
Pencereden içeri alıyorum. Masama kuruyorum. Beyaz kasa, beyaz monitör, enfes bir nostalji hissi. Bilgisayar açılıyor. Bir tür düzen karşılıyor. C, D, CD-ROM’u yan yana görüyorum. Eski müzik arşivlerim, dosya arşivlerim, resimlerim bunların içinde bir yerde. Girmeye çalışıyorum. Bu arada enteresan bir dosya yöneticisi… Garip bir GUI…
Uyanıyorum. Etkisinden kurtulamıyorum.
Yıllarca o arayüzü hala unutamadım. Nasıl etkisinde kalmışsam, hep birgün yapmayı istedim. Geçenlerde yapmak için kolları sıvadım. Birazını yaptım. Ama kod çok şişti ve YZ bana destek olacağına köstek olmaya başladı.
@cektor 'e başvurdum, dedim böyle böyle. Şu an aynısını yapmaya çalışıyoruz, ara verdik.
Dosya yöneticisi bir ana pencere ve pencere içinde ikinci bir pencere olarak açılır. Etrafı MS’in eski ciyan mavisi ile kaplıdır (sanki masaüstü varmış gibi). Ama bu ortam kullanılamaz; sadece dosya yöneticisindeki fonksiyonlar çalışır. Bitmek üzere, bazı ince ayarları yapmamız gerekiyor.
Nasıl etkisinde kalmışsam böyle bir deliliğe soyundum. Ama işin sorunlu tarafları var. Mesela bu 98 stili ve ikon seti MS’e ait olduğu için programı paylaşamıyorum. O da ayrı bir sorun. Ama şöyle yapabilirim: Programı 98 stili bir görsel emülatör olmaktan çıkarıp GTK4 tabanlı gerçek bir dosya yöneticisi haline getirebilir ve dağıtabilirim/z.
Her neyse. Büyük küçük her başarı bazen bir hayalle, bazen bir rüyayla başlayabiliyor, işte buyrun.
Sohbet edebiliriz. Öneri vb olursa yazın.