Dream File Manager --İçeriksiz Konu

Bundan yıllar önce bir gece, uyuyorum…

Eski çalışma odamdayım. Masamın üzerini görüyorum. Sonra solumdaki pencereden dışarı bakmam gerekiyor, orada yıllar önce kullandığım windows98’li bilgisayarım varmış. Onu almalıymışım.

Pencereden içeri alıyorum. Masama kuruyorum. Beyaz kasa, beyaz monitör, enfes bir nostalji hissi. Bilgisayar açılıyor. Bir tür düzen karşılıyor. C, D, CD-ROM’u yan yana görüyorum. Eski müzik arşivlerim, dosya arşivlerim, resimlerim bunların içinde bir yerde. Girmeye çalışıyorum. Bu arada enteresan bir dosya yöneticisi… Garip bir GUI…

Uyanıyorum. Etkisinden kurtulamıyorum.

Yıllarca o arayüzü hala unutamadım. Nasıl etkisinde kalmışsam, hep birgün yapmayı istedim. Geçenlerde yapmak için kolları sıvadım. Birazını yaptım. Ama kod çok şişti ve YZ bana destek olacağına köstek olmaya başladı.

@cektor 'e başvurdum, dedim böyle böyle. Şu an aynısını yapmaya çalışıyoruz, ara verdik.

Dosya yöneticisi bir ana pencere ve pencere içinde ikinci bir pencere olarak açılır. Etrafı MS’in eski ciyan mavisi ile kaplıdır (sanki masaüstü varmış gibi). Ama bu ortam kullanılamaz; sadece dosya yöneticisindeki fonksiyonlar çalışır. Bitmek üzere, bazı ince ayarları yapmamız gerekiyor.

Nasıl etkisinde kalmışsam böyle bir deliliğe soyundum. Ama işin sorunlu tarafları var. Mesela bu 98 stili ve ikon seti MS’e ait olduğu için programı paylaşamıyorum. O da ayrı bir sorun. Ama şöyle yapabilirim: Programı 98 stili bir görsel emülatör olmaktan çıkarıp GTK4 tabanlı gerçek bir dosya yöneticisi haline getirebilir ve dağıtabilirim/z.

Her neyse. Büyük küçük her başarı bazen bir hayalle, bazen bir rüyayla başlayabiliyor, işte buyrun.

Sohbet edebiliriz. Öneri vb olursa yazın.

4 Beğeni

Eskiler…
Her ne kadar modernlik zirve olsa da bazen insanın aklına eskiler geliyor.
Ben de buna benzer(Görünüş olarak) bir program yazmıştım, paylaşacağım düzenleyip

2 Beğeni

Xfce yi çok sevmemin ve kullanmamın sebebi de bu aslında. Eski ve yeniyi çok güzel bir şekilde birleştiren bir masaüstü ortamı olduğu düşünüyorum. Hafif, pratik, basit ve sade. Zamanında Xp kullanırken 98 stiline alıp kullanıyordum daha hızlı çalışsın diye. Animasyonlu, süslü , geçişli grafiksel arayüzlere karşı hiç ilgim olmadı :grin:

4 Beğeni

O zaman LxQt’da size uyar diye düşünüyorum, XFCE’den bile hafif bir masaüstü yöneticisidir.

Ben de nedense sistemi hep dolu dolu bol animasyonlu kullanmayı severim (zar zor yeten CPU ne kadar verirse)

1 Beğeni

LXDE’yi en son bıraktığımda ayarlardan “redmond” teması seçildiğinde herşey win98 stili oluyordu.

Bu seçenek XFCE’de de vardı, ama güncel sürümde onu kaldırdılar. Pardus’a geçince o temayı çok aradım ama bulamadım.

En son KDE’den de kaldırıldı ve 98 nostaljisi linux tarafında maziye gömülmüş oldu.

Elimde win98 ve winXP temaları XFCE için olacaktı. Hoşunuza gidiyorsa arşivimi bir yoklayayım, bulabilirsem paylaşırım. Tema sitelerinden düzgün çalışanını arayıp bulmak sorun olduğu için zaman kazanmış olursunuz.

EDIT: Bulup yüklemem uzun sürecek.
Win98 stil teması: GitHub - matthewmx86/Redmond97: A WIn9x inspired GTK2/GTK3 theme deveoloped for XFCE4

İçerikte ikon setleri de var. Ayrıca sadece düz gri 98 stilinin yanında başka renk teması seçenekleri de mevcut. Pencere başlığının koyu mavi yerine açık mavi olması dışında bir sorun yok bende.

WinXP stil teması için RedmondXP diye arama yapın.

2 Beğeni

Yok kardeş teşekkürler, o kadar eskiye dönmeye niyetim yok. O zamanlar hoşuma gidiyordu. Şu an XFCE benim için gayet tatmin edici bir arayüz.

1 Beğeni