Dual bootta windows seçilmesi sonrası grubun kaybolması

Merhabalar,

Aynı disk içine windows ve Pardus kurdum. Önce windowsu Sonra Pardusu kurdum. Pardus Grub ekranında windowsu seçip kullandıktan sonra bilgiyasayarı tekrar başlattığımda grub ekranı gelmeden direk windows boot oluyor. Bios boot ayarlarından Pardusu başa alıyorum eğer windows açmazsam her seferinde grub ekranı geliyor ve Pardus açılıyor. Eğer windows seçersem bir daha grub gelmiyor. Taki bios üzerinden tekrar başa alana kadar.

Canlı Pardus üzerinden Pardusu kur diyerek kurulum yaptım. Acaba orada grubun diskin başına kurulumu ile ilgili bir şey mi atladım diye düşündüm ve grubu yeniden kurdum. Ama değişen bir şey olmadı.

Daha önce böyle bir sorunla karşılaşan oldu mu acaba?

İyi çalışmalar.

1 Beğeni

Hayır ben karşılaşmadım. Ama enteresan bir durum, bu konuyu takip edeceğim. Grubu yeniden kurmanıza rağmen sorun devam etmiş, ilginç… Acaba UEFI ayarlarıyla ilgili mi?.. :face_with_monocle:

@shampuan UEFI da ne gibi bir ayar olabilir gibi benim bildiğim bir boot ayarı var. Boot ayarlarından pardusu başa alıyorum ama dediğim gibi windowsla başlattıktan sonra sıralama değişiyor. Yıllardır padus kullanırım ama genelde iki farklı disk kullanırım böyle bir sorunla karşılaşmadım.

1 Beğeni

sıfırdan windows ve pardus kurmayı denediniz mi.(not:verilerini yedekleyiniz)

@Abdurrahman21 hayır denemedim. Belki işin kolayı sistemleri yeniden kurmak. İşin doğrusu çözümü merak ettiğim yeniden kurmadan çözmeye çalışacağım

Bende de Dual boot var (distro farklı).

Başlangıçta ESC ile Windows veya Linux seçimi yapabiliyorum, seçim yapmazsam varsayılan olarak Linux ile açılıyor.

Belki işinize yarar diye belirtmek istedim.

Biostan windows öne alırsan grubun görünmemesi normal.
Çünkü grub linuxa ait.
Biostan pardusu öne alırsan grub görünür.
Windowsu açmak istersen grubtan seçip aç.

1 Beğeni

aynı disk içerisinde pardus ve windows kullanıyorum. REFIND yükleyince girişte seçim yapma imkanı oluyor. şimdiye kadar sorun yaşamadım. uçbirimde sudo apt install refind komutuyla yükleme yapabilirsiniz.

@veliahter evet grub yerine refind kullanmak aklımın kenarında ama gruba kafayı taktım :slight_smile: bir bakalım grub tarafında çözemezsem refind’a geçeceğim

@Bekir aynen söylediğiniz gibi pardus önde zaten. Grub ekranı ile açıldığında pardusu seçip defalarca açıp kapatınca sorun yok ancak grub’tan windowsu seçip başlattığımda bir daha grub gelmiyor taki ben biosa gidip pardusu öne alıncaya kadar. Anlayacağınız grubtan windowsu seçersem biostaki sıralama değişiyor.

Merhabalar, aşağıdaki forumda sizin yaşadığınız sorun sorulmuş. Bazı ilginç çözümler var. Sanırım işinize yarayacaktır.

https://askubuntu.com/questions/838780/windows-10-changes-uefi-boot-order-every-time

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.