Öncelikle Pardus işletim sistemi üzerinde emeği olan herkese teşekkür ederim. Umarım çok daha fazla yaygınlaşarak milli işletim sistemimiz olma yolunda hızla ilerler. Pardus kamuda ne kadar hızlı ilerlerse bireysel anlamda da o kadar hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum.
Bu nedenle Pardus’un özellikle kamuda daha yaygın hale gelebilmesi için ufak bir önerim var. Bu önerimi değerlendirmeye alırsanız sevinirim.
Bilindiği üzere e-imza daha çok kamu kurumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu uygulamaların büyük bir bölümünü windows ortamında çalışan masaüstü uygulamalar veya imzalama işlemleri için windows ortamında çalışan ufak uygulamalar kullanan web uygulamalarından oluşmaktadır.
Bu uygulamalar ya da imza işlemleri için ufak programcıklar kullanan web uygulamaları genelde imza işlerini ESYA E-imza Kütüphanesi aracılığı ile yapmaktadır. Bu kütüphanenin java ve .net versiyonları mevcut ama pardus destekli bir sürümü mevcut değildir.
Pardusun içerisinde aşağıda linkini vereceğim uygulamaya benzer bir uygulama hazır olarak gelse windows ortamında e-imza ile çalışan bir çok masaüstü ve web uygulaması pardus ortamına daha çabuk geçme şansı elde edecektir.
Bu önerimi dikkate alırsanız sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.
Selamlar Sadettin Bey. Sağlık Bakanlığı bu işi şu adreste bulunan arksinger uygulaması ile çözdü. Arada bir yeniden kurmak gerekse de gayet iyi çalışıyor.
Merhaba Mesut Bey , evet dediğiniz gibi arkSigner benzeri bir çözümden bahsediyorum.
Bildiğim kadarıyla arkSigner ticari bir uygulama ve ücretsiz bir şekilde kullanım imkanı mevcut değil.
Ücretsiz bir uygulama olsaydı kullanım klavuzu vs gibi şeyler kamuya açık olurdu ama ben sitesinde böyle bir doküman göremedim.
arkSigner ya da ilk mesajda bahsettiğim uygulamanın pardus sürümü gibi bir uygulama hazır olarak gelse kamuya uygulama geliştiren firmaların pardusa geçişleri daha hızlı olabilir.
Mustafa Bey , cevabınız için teşekkür ederim. Belirttiğiniz dokumanı okudum. E-imza işinin bu kadar zor olmaması gerektiğini düşünüyorum. arkSigner ya da kolayİmza gibi bir araç pardusun içinde hazır olarak gelirse büyük bir sorun çözülmüş olur diye düşünüyorum.
Hocam burada da e-imza kurulumu kolayca anlatılmış. Diğeryandan windows tarafında da e-imza sürücüleri hazır gelmiyor ama kullanıldığı için insanlar nasıl kuracaklarını öğrendi. Şİmdi eğer bizde cesaret ederek bu sistemi yaygınlaştırmaya çalışırsak, sorunların hızlı bir şekilde çözüleceğini göreceksiniz. Biz geçen yıl şubattan itibaren yaklaşık 1,5 yıldır Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde tek işletim sistemi olarak Pardus kullanıyoruz ve şu anda ne yazıcı, program ve diğer yönlerden hiçbir eksiğimiz bulunmamakta ve insanlarda alıştı. Yeter ki talep olsun ve sorunu çözmeye çalışan insanlar olsun.
Adalet Bakanlığının UYAP sistemi de sorunsuzca çalışıyor. E-imza işlemleri sorunsuzca çalışıyor. En çok kullanılan işletim sistemi Windows olduğu için diğer sistemlerde çalışmıyormuş gibi duruyor.
Bir dönem Akis’in Pardus sürümü yoktu. Wine ile kurmak gerekebiliyordu ancak artık Pardus sürümü çıktı ve mağazada da mevcut.
Mustafa Bey e-imzanın kurulumu ile ilgili bir mesaj değil benim mesajım. e-imza kurulumunda bir problem yok. gayet kolay bir şekilde yüklenebilir şekilde pardusta ayarlanmış. Benim bahsettiğim konu gönderdiğiniz dokumanda da belirtildiği gibi daha çok özel otomasyonlarla ilgili.
Bu otomasyonların e-imza ile haberleşmesi için arada bir uygulama olması gerekiyor. Sağlık bakanlığı bu ara uygulama olarak arkSigner kullanmış. Büyük ihtimal lisans ücretini ödeyerek aldı bu uygulamayı. Başka bir uygulama başka bir çözüm kullanacak. Hali hazırda kamuda otomasyon uygulamaları çalışan bir çok firma pardusa yabancı. Bu ara uygulamayı geliştirmek için ek maliyete girecekler ya da arkSigner gibi ticari çözümler kullanmak zorunda kalacaklar. Bu ek maliyetler doğal olarak kamuya yansıyacak. Sonuçta pardusa geçmek ek maliyet getirecek.
Bu ara uygulama pardusun içinde hazır olarak gelir ve bu otomasyon uygulamaları bu ara uygulamayı kullanarak e-imza ile kendi uygulamalarını haberleştirebilirlerse geçiş işlemi maliyetsizve daha kolay olacaktır.
umarım bu sefer ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Kolay gelsin.