E-imza Servis sorunu

İşletim sistemim Pardus 17.5. E-imza kullanımı için Belgenet E-imza servis kullanıyoruz. Tarayıcıyı her açtığımızda “Uyarı: Servise ulaşılamıyor!” hatası alıyoruz. Bunu düzeltmek için her seferinde “https://localhost:9001” adresine girmemiz gerekiyor. Windows bilgisayarlarda bunu bir kere yapmamız yeterli oluyor. Pardusta ise her tarayıcı için (Firefox ESR, Opera, Chromium, Vivaldi) her yeniden açışta dediğim adrese girmemiz gerekiyor.

Nasıl düzeltebiliriz?

Çözüm için aklıma gelenler:
1- “Oturum ve Başlangıç” ayarlarındaki “Uygulama Otomatik Başlat” gibi her tarayıcı için tarayıcı için açılışta bu adrese otomatik girişin sağlanması.
2- Yukarıdaki işlemi bilgisayar açılışında yapmak. Olabilir gelmiyor.
3- Localhosta girildiğinde olan şeyin kayıt altına alınması. Bunu her bir tarayıcı için ayrı ayrı yapmak gerekir.
4- eimza.servis in her 5 dakikada bir çalıştığını teyit edebileceğimiz root hakları ile crontab da çalışan bir betik yazmak. Bu iş için altyapı mevcutmuş. Sadece betik yazımı yapılmadı yada yapılamadı.

Çözüm için aklıma gelenleri yapabilecek bilgi ve birikimim olmadığı için elimden bir şey gelmiyor. Bu nedenle sadece fikir vermek amacı güdüyor. :smiley:

En kolayı, tarayıcının giriş sayfası olarak verdiğiniz adresin ayarlanması.

Bütün tarayıcılarda https://localhost:9001 sayfası “güvenli değil” olarak işaretlenmiş. Güven desem de kabul etmiyor. Her seferinde bir kaç tık yapmam gerekiyor. Bu benim için sıkıntı değil ama pardusa alışkın olmayan için pardusun suçu. :frowning:

Dolayısıyla başka bir çözüm bulmak gerekiyor yada bütün tarayıcılar için sayfayı güvenli olarak işaretleyecek yöntemi bulmak lazım.

Selamün Aleyküm
http://localhost:9001 adresine girebiliyor musunuz?

Eğer bu sorun herkeste varsa Pardus ekibinin bu sorunu Kırmızı alarm ile acilen çözmesi lazım. Çünkü Pardus’un öncelikli hedef kitlesi kamu ve kamunun da en çok kullandığı sistem Belgenet.
Haftaiçinde dizüstümü kuruma götürüp bende deneyeceğim. Sorun oluşursa ve bulabilirsem pratik çözümü yazarım.

1 Beğeni

“Bu sayfa çalışmıyor.” diyor.

Kullandığınız e-imza yazılımının nasıl bir çalışma mantığı var bilmiyorum.
Lakin “güvenli değil” olarak işaretlediği sertifika, sisteme yüklenirse belki sorunu çözebiliriz.
Yazılımı kullanma durumum olmadığı için pratik bilgi veremiyorum. Hakkınızı helal edin. :slightly_frowning_face:

1 Beğeni

ssl - Google Chrome localhost | NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID - Stack Overflow bu adresteki işlemi Firefox ESR hariç yüklü bütün tarayıcılarda (Opera, Chromium, Vivaldi) uyguladım ve şimdilik halloldu.

Tarayıcının adres satırına chrome://flags/#allow-insecure-localhost yazdım. İlgili ayarı enabled olarak ayarladım. Eğer firefox esr’de de bu ayarı bulursak hallolur.

1 Beğeni

Firefoz tarayıcı adresine about:config yazarak entera basın.
Arama kutucuğundan network.websocket.allowInsecureFromHTTPS kelimesini aratıp enable yapın ve test edin.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.