Ekran kararması sorunu TV bağlantıdan

Dün bilgisayarı TV ye bağladım. Görüntü sorunu tamamen düzeldi. Fakat arada TV ekranı kararıyor . Sanki çözünürlük ayarı yapar gibi. Bu durum yaşanırken bilgisayarda yaptığım iş etkilenmiyor. Pc çalışmaya devam ediyor . Yardımlarınızı bekliyorum inşâallâh.

Yapay zeka desteği aldım cevap beklerken bişiler yaptırdı ya . Bakayım bir test edeyim işe yararsa Çözümü paylaşayım . İstifade eden olur belki .

1 Beğeni

Tabi bu aşamaya kadar gelene kadar bazı kontrolleri yaptırdı onlarda sıkıntı çıkmadı . Bu öneriyi denedim . Sıkıntı yaşamadım şimdilik . Problem çözülmüş gibi görünüyor .

Farkettimli bu işi yapınca alttaki resimde görünen yerde 3 tane seçenek vardı HDMI ile ilgili ses vardı . Bilgisayarın sesini Tv den vermek istersem onu seçiyordum. Şimdi bu seçenek gitmiş . Sanırım açmak istediğimde ekleme yaptığım kısımı silmem yeterli .
Ekran Görüntüsü - 2025-04-20 15-36-41

1 Beğeni

Donanımsal sorun olma ihtimali çok yüksek. Kablo veya monitör.

1 Beğeni

Sorunu Çözdüm . Yapay zeka desteğiyle . Sorunun çözümünü işaretledim . HDMI denen şey yüzündenmiş .
Ekran Görüntüsü - 2025-04-21 18-53-20

Neden kararma olur sorusuna verdiği cevap yapay zekanın :slight_smile: . Yapay zekaya güvenme ama dediğini yapmadan önce yedek al :slight_smile:

Neden Kararma Olur?
Eski ekran kartları (örneğin HD5670 gibi) ve açık kaynak Linux sürücüleri (radeon gibi) bu HDMI ses iletimini her zaman sorunsuz yönetemez. Ortaya şu sorunlar çıkabilir:

Sinyal Senkronizasyon Hataları:
HDMI ses açıkken, ekran kartı görüntü ve sesi aynı anda iletmek zorunda. Bu senkronizasyon bozulursa, TV görüntüyü geçici olarak kesip yeniden "senkron" olmaya çalışır. Bu da "kararma" şeklinde hissedilir.

EDID Anlaşmazlığı:
TV, ekran kartına “ben şu çözünürlükleri ve ses formatlarını destekliyorum” diye bilgi gönderir (EDID adı verilir). Eski kartlar bu bilgiyi doğru okuyamazsa ya da yanlış yorumlarsa, HDMI bağlantısını yeniden başlatır — yine kararma olur.

HDMI Audio Codec Çakışması:
Linux'ta ses sunucusu (PulseAudio, PipeWire vs.) HDMI ses cihazını tanımaya çalışırken araya girip bağlantıyı geçici kesebilir. Bu da ekranda kararma yapabilir.

Bu yukarıdaki sebepler benim yaşadığım durumu anlatıyor . Sanırım işin ucu yazılım ve donanım .