En Çok Kullandığınız Programlama Dili

Arkadaşlar en çok kullandığınız programlama dili nedir ve neden?
Ben şahsen Python’u fazla kullanıyorum, ancak C++'da yok değil, herhalde yaptığım Bet adlı masaüstü yöneticisi yüzünden çünkü başka düzgün projem yok

Üniversitede C, C++, C#, Java gördük. Sonradan kendim Python 'a merak saldım. Yine meraktan farklı zamanlarda internetten ve çeşitli kaynaklardan bulduğum PHP, Kotlin, Flutter/Dart eğitimleri aldım. Şu an en çok Python ile çalışıyorum.
Nedenlerine gelince,

• Bence syntax olarak güzel gerçekten, şahsen ben Python kodu yazarken keyif alıyorum, anlaşılırlığı yüksek.
  • 2017 yılından beri Pardus kullanıyorum ve içinde hazır gelen bir programlama dili.
  • MEB ortaöğretim bilişim teknolojileri müfredatında Python var
  • İlköğretim müfredatındaki blok tabanlı kodlama araçlarında da Python editörü falan var
  • Github’da karşıma çıkan projelerin çoğu Python
  • Yapay zeka, derin öğrenme gibi çalışmalarda çoğunlukla Keras, TensorFlow ve PyTorch gibi Python modülleri kullanılıyor

Zayıf kalan yönlere gelince

• Son birkaç yıldır mobil uygulama geliştirme hobisi ile uğraşmaya başladım. Bu konuda Python pek iyi bir seçim değil, Android ve iOS tarafında zayıf kalıyor. Flutter/Dart, Kotlin ya da Java kullanmak bu iş için en iyi seçenekler lakin laptobumda Android Studio çok kasıyor, emülatörle çalışmak karın ağrısı.
  • Masaüstü, web, oyun ya da başka bir alanla ilgili Python modülü mutlaka var lakin bir noktadan sonra çalışmak istediğiniz alana özgü programlama dili kullanma ihtiyacı hissediyorsunuz. Python hızlı başlangıç yapmak için güzel ama bir yere kadar götürüyor (bence). Dediğim gibi mobilde nasıl Kotlin, Dart falan öne çıkıyorsa web’de JavaScript, react gibi teknolojiler, oyunda belki C++ gibi başka şeyler bilmek gerekebiliyor.
  • Neticede derlenen değil, yorumlanan bir dil. Dolayısıyla daha yavaş çalışan uygulamalar geliştiriyoruz.

Profesyonel bir yazılım geliştirici değilim. Ortaokulda çalışan bir bilişim teknolojileri öğretmeni olarak programlama yolculuğumda bu tecrübeleri edindim kendimce. Yanlış olabilir tabi, profesyonel yazılım geliştiriciler daha isabetli yorumlar yapacaktır.

Son olarak,
Makineniz iyiyse, programlama altyapınız varsa, tek dile bağlı olmadan hedeflenen projeye en uygun teknoloj/teknolojiler tercih edilmeli. Dokümantasyon tarama ve basit örnek bulma konusunda yapay zeka araçları şu anda çok faydalı.

Web tabanlı çalışmalar yaptığım için en çok #PHP kullanıyorum. Köklü ve kapsamlı bir dil olduğu için her konuda işimi çözüyor.

Ben çoğu Linux dağıtımlarında hazır geldiğini biliyordum.
Python zaten çok popüler durumda kullanılması doğal
Android/Mobil için kivy adında bir kütüphane biliyorum profesyonel değil ama yine de aklınızda bulunsun, sonuçta kotlin ve java bu işte daha iyi

İnternetin yarısı PHP zaten :sweat_smile: