En Güncel NVIDIA Ekran Kartı Sürücü Kurulumu Anlatımı

Merhaba Arkadaşlar,

Pardus kullanıcıları arasında en çok sorulan sorulardan birisi olan Nvidia sürücülerinin nasıl yükleneceğini ve otomatik olarak en güncel sürüme yükseltilmesini anlatmaya çalışacağım. Pardus 23.1 sürümünü kullanıyorum.

Aşağıdaki adımları takip ettiğinizde Nvidia’nın kendi sunucularından Pardus’un türetildiği linux dağıtımı olan “Debian 12 Bookworm” sürümü için en güncel sürücüleri otomatik olarak indirip sorunsuz bir şekilde kurulumunu yapmış olacaksınız. Bu sürücüler Pardus üzerinde de sorunsuz şekilde çalışacaktır.

  1. Kurulum aşamaları terminal/konsol üzerinden yapıldığı için bir terminal/konsol ekranı açıyoruz.

  2. İhtiyacımız olan araçların kurulu olup olmadıklarını kontrol için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:

sudo apt install dirmngr ca-certificates software-properties-common apt-transport-https dkms curl -y

Bu komut olmayan araçları kuracaktır. Varsa da olanları gösterecektir.

  1. Şimdi Nvidia sürücülerinin bulunduğu depoları kullanabilmek için gerekli olan yazılım anahtarlarını Nvidia sunucularından almak için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

curl -fSsL https://developer.download.nvidia.com/compute/cuda/repos/debian12/x86_64/3bf863cc.pub | sudo gpg --dearmor | sudo tee /usr/share/keyrings/nvidia-drivers.gpg > /dev/null 2>&1

  1. Yukarıda aldığımız anahtarı kullanarak Nvidia’nın kendi depolarını Pardus’a ekliyoruz. Böylelikle sistem güncelleme yaparken Nvidia sunucularını kontrol ederek güncel sürüceleri otomatik olarak gösterecek ve alacak. Bunun de aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz:

echo ‘deb [signed-by=/usr/share/keyrings/nvidia-drivers.gpg] Index of /compute/cuda/repos/debian12/x86_64 /’ | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/nvidia-drivers.list

  1. Artık Nvidia depoları Pardus’un yazılım kaynaklarına eklendi. Şimdi Nvidia sürücülerinin kurulumuna geçebiliriz. Aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

sudo apt update && sudo apt install nvidia-driver nvidia-smi nvidia-settings

Bu komut en güncel sürücüleri nvidia sunucularından alarak otomatik olarak kurulumu yapacaktır. İlk defa kurulum yapıyorsanız kurulum esnasında “nouveau” sürücülerinden dolayı uyarı ekranı açılabilir. Burada ingilizce olarak sistem yeniden başlatıldıktan sonra nvidia sürücülerinin aktif hale geleceği yazıyor özetle. OK seçeneğini seçerek devam edip kurulumu tamamlayın. Kurulum bittikten sonra normal bir şekilde sisteminizi yeniden başlattığınızda en güncel nvidia sürücüleri kurulmuş olacaktır.

Sisteminizde Nvidia’nın cuda desteğini gerektiren bir yazılım varsa aşağıdaki komut ile kurabilirsiniz:

sudo apt install cuda

Yazıyı yazdığım tarih itibariyle bu yöntem ile sisteminize Nvidia’nın 545.23.08 sürüm numaralı sürücülerini sorunsuz bir şekilde kurmuş olacaksınız.

Yüklenen yazılımlar içinde Nvidia X Server Settings isimli uygulama içinde de ekran kartınızla ilgili bir takım ayarları yapabilir ve sıcaklık değerlerini görebilirsiniz.

Herkese kolay gelsin…

5 Beğeni

Merhabalar. Öncelikle emeğinize sağlık. Bu işlemi defalarca denemiş ve yapamamış biri olarak 2 sorum olacak.

  1. Nvidia Settings ekranında aşağıdaki fotoğraftaki gibi “PRIME Profiles” kısmı geliyor mu? Burada Ekran kartını hangi modda çalıştıracağımız yazıyor.

  2. Herhangi bir programı Nvidia ile çalıştırdığımızda, terminalden nvidia-smi komutunu çalıştırdığımızda program burada görünüyor mu? Bende bu kısmında 4MB’lık XORG dışında hiçbir şey görünmüyor.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Merhaba,

Birinci sorunuzun cevabı olarak birşey diyemiyorum. Çünkü benim ekran kartının PRIME desteği olup olmadığını hatırlamıyorum. Laptop için 1060 3g ramli versiyonunu kullanıyorum. PRIME dışındaki seçeneklerin hepsi açılıyor.

İkinci sorunuzun cevabına gelirsek nvidia-smi üzerinden ekran kartınızdaki uygulamalar gözükecektir. Ben bir sıkıntı olmadan görebiliyorum.

Selamunaleyküm
hocam eğer gnome veya kde kullanıyorsanız bunun için envycontroller eklentileri var. işlemci ve ekran kartı arasında seçim yapabiliyorsunuz.
eğer eğer farklı bir masaüstü kullanıyorsanız uç birimden de kullanabilirsiniz

resim

Birinci sorunuza binaen nvidia forumlarımda biraz araştırma yaptım. Anladığım kadarıyla PRIME Profiles diye gözüken kısım Ubuntu firmasının nvidia sürücülerine kendisinin eklediği bir şey. Yani orijinal nvidia sürücüleri için geçerli olan birşey değilmiş. Ubuntu yerine orijinal nvidia sürücüleri yüklendiğinde kaybolan bir özellik.
Bunun yanında o profilin yaptığı ile PowerMizer seçeneği altındaki Auto/Adaptive/Prefer Maximum Performance seçecekleri arasında bir fark bulunmuyor.

Eğer bu seçeneği nvidia ile dahili gpu arasında seçim yapmak için istiyorsanız bunun için pek çok seçenek mevcut. Bunlardan birisi GitHub - bayasdev/envycontrol: Easy GPU switching for Nvidia Optimus laptops under Linux , diğer GitHub - Askannz/optimus-manager: A Linux program to handle GPU switching on Optimus laptops. … Nvidia/AMD harici ve dahili gpular arasında istediğiniz şekilde geçiş yapmanızı sağlayan bunlar gibi bir çok uygulama var aynı işi yapan. Biraz araştırarak daha başka uygulamaları da bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.