Endüstriyel Otomasyon Bölümü 9.sınıf öğrencileri için yazılıma başlama tavsiyeleri

Merhabalar, dersine girdiğim Endüstriyel Otomasyon Bölümü 9.sınıf (Sınav puanı ile gelen-Anadolu Teknik Programı) öğrencileri için tavsiyelerinize ihtiyacım var. Birebir ders yapılmayacak. Sadece rehberlik yapılacak.
Şimdiden teşekkürker.
Tavsiye konuları:
1.Programlama dili tavsiyesi
2.Kitap, döküman online kaynak v.b
3.Diğer tavsiyeler.

1 Beğeni

İyi günler
Android uygulama geliştirmek için düşünürseniz MIT app Inventor öneririm.
MIT App Inventor, MIT(Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi ve Google tarafından geliştirilmeye devam eden ve Android program geliştme aracıdır. Geliştirdiğiniz uygulamaları kolay bir şekilde test edebilirsiniz sizin için bir tane demo bırakıyorum.

adresi

http://ai2.appinventor.mit.edu

bu da ufak bir demo

https://streamable.com/w0cfb

3 Beğeni
  1. Programlama dili olarak Python dilini tercih edebilirsiniz. Gerek yazim dili, gerek yetenekleri ile programlamaya baslangic icin oldukca ideal bir dil. Ayrica, popularitesi giderek artan bir dil.

Acikcasi bolumu dusundugumuzde C# daha iyi bir ekosistem sunacaktir, ancak ogrencilerin programlamaya yeni basladiklarini dusundugum icin Python dilini onerdim. Alternatif sunmak gerekirse benim tercihlerim yine betik dillerinden olacaktir; Ruby veya Perl gibi.

  1. Kitap olarak Deitel & Deitel yayinlarini veya direk olarak dilin dokuman sayfasini onerebilirim, Turkce kaynak icin https://belgeler.yazbel.com/python-istihza/ guzel bir kaynak olabilir.

  2. Bunlarin yani sira dil icin yetenekli ve kullanimi basit bir IDE kullanmanin ve ogrencilerin kabiliyetleri gelistikce kabul gormus algoritmalari cozmenin veya odev vermenin faydali olacagi kanaatindeyim.

2 Beğeni

Tekrar merhabalar,
Arkadaşlar öncelikle geri dönüşler için çok teşekkür ederim.
Android programlamaya hakim değilim fazla. O yüzden python daha uygun olabilir sanırım. Aslında bu öğrenciler mesleki eğitimlerinde ve yaşamlarında sistem programlama ile uğraşacaklar.
Bu nedenle C temelli diller daha mantıklı fakat yeni başlayacaklar için kod dünyasına eğlenceli ve kolay olan bir dil ile başlamaları daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Kaynak noktasında sıkıntı olabilir belki. Çünkü onlara chapter mantığıyla basit ödevler ve görevler verebileceğim bir kaynak gerekli. Hatta içinde algoritma mantığında olmalı. Ve fotokopi ile çoğaltabilirsem daha iyi olur. Zira 16 öğrenci mevcut kodlama gurubunda.
Katkı sunan tüm arkadaşlara tekrar teşekkürler. Görüş ve önerilerinize hala açığım.

O zaman Python daha doğru bir tercih olur Hocam.
Python gibi sözdizimi(sintaks) basit bir dille algoritmik düşünmeyi kavradıktan sonra sözdizimi daha ağır olan C gibi dillere geçiş yapmaları daha kolay olur. Şanzıman mantığı :smiley::sweat_smile::blush::blush:

1 Beğeni

Bende böyle düşünüyorum aslında. Ama bilgili arkadaşlardan farklı yorumlar da almanın iyi olacağını düşünüyorum. Katkınız için teşekkürler.

1 Beğeni

Selamün aleyküm,

Otomasyon yazmak ve tüm sistemlere entegre dev bir yazılım geliştirme gibi bir hayaliniz varsa tecrübelerime dayanarak kesinlikle Python derim.
Kaynak olarak da birçok sitede kaynak bulabilirsiniz. Ancak ben şahsen kodunu içindeki doküman ve 3.10.1 Documentation likteki bilgileri daha verimli buluyorum.

Bu soruya genelde takım tutar gibi cevap verilebiliyor. Bu konuda ben her zaman şunu derim birşeyi iyi öğren ama tam öğren, en derinine kadar öğren derim.

Python için ayrıca şöyle bir slogan var Python ile yapılamayacak bişey yok, eğer yapılmadıysa bugüne kadar ihtiyaç olmamıştır.

1 Beğeni

Arkadaşlar yardımlarınız için tekrar teşekkü ederim.
Kaynak konusunda şöyle bir düşüncem var. Çocukların da elinde olmasını istediğim bir kitap düşüncesi var. Bende aynı kitaptan alıp bölüm bölüm yönlendirebilirim diye düşünüyorum.Dotokopi derdi de olmaz ayrıca. İki kitap ilgimi çekti. Hangisi daha iyi olur diye sizin görüşlerinizi almak istiyorum.

  1. https://www.dr.com.tr/Kitap/Cocuklar-Icin-Uygulamalarla-Python/Egitim-Basvuru/Ders-Kitaplari/Bilgisayar-Ders-Kitaplari/urunno=0001752837001?gclid=EAIaIQobChMIzqyD56-13gIVEpSyCh2HxwyeEAQYAyABEgJ3vfD_BwE

  2. https://www.dr.com.tr/Kitap/Python-Ile-Cocuklar-Icin-Programlama/Egitim-Basvuru/Bilgisayar/urunno=0001716926001?gclid=EAIaIQobChMIzqyD56-13gIVEpSyCh2HxwyeEAQYAiABEgJda_D_BwE

Şahsen ben de başlangıç için Python ın gayet mantıklı olabileceğini düşünenlerdenim.Ek bir tavsiyeyi de kenara koymak istiyorum.Kotlin dili Java tabanlı fakat Javadan çok daha kolay bir dil.Yeni ve sürekli gelişen, yaygınlık kazanan bir platform.Android, masaüstü uygulamaları,web tabanlı projeler için gayet ideal.

1 Beğeni

Muhammet bey tavsiyeniz için teşekkürler. Bir kenara notunuzu düşütüm.

“C gibi Ama C den daha kolay” sloganı olan GoLang diline bakabilirsiniz. Concurrency programlamada rakipsiz bir dildir. Endüstriyel otomasyonda Concurrency programlama gereklidir diye düşünüyorum

2 Beğeni

Fatih bey, sistem programlamadan önce bu dünyaya giriş niteliğinde bir çalışma olsun istiyorum. Şu an bölümdeki eğitimden bağımsız düşünüyorum. Seneye zaten laboratuvar ve atölye derslerinde mesleki eğitimler alacaklar. Eğlenceli bir süreç olsun ve algoritmayı öğrensinler yeterli olur bence. Yinede bilgiler için çok teşekkür ederim.

Merhaba,

  1. Python dilinin öğrenilmesi iyi olur. Özellikle en yeni olan 3. sürümün öğretilmesini öneririm.
  2. Python dili için https://belgeler.yazbel.com/python-istihza.pdf
  3. Python öğretilmeden önce bazı bilgilerin öğrenilmesi gerekir:
    • Temel bilgisayar bilgilerinin de verilmesi gerekir.
    • Pardus işletim sisteminin öğretilmesi gerekir.
    • Temel algoritma bilgileri ve algoritma kurma becerisinin de öğretilmesi gerekir.
1 Beğeni

Dediklerinize aynen katılıyorum. Zaten planımda bunlar var genel olarak. Sadece Pardus yada Linux ilk aşamada olmayacak. İlginiz için teşekkürler.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.