Epoptes ile İstemcilerde Komut Çalıştırma - sudo yetkili komut gönderme sorunu


Merhabalar, laboratuvarımda öğrenci bilgisayarlarını yönetmek için Epoptes kullanıyorum. Seçtiğim istemci üzerinde sağ tıklayıp çalıştır/terminal aç menü seçeneği sayesinde resimde gördüğünüz gibi
kendi bilgisayarımda açılan bir terminal penceresi üzerinden o istemcide kodlar çalıştırabiliyorum. Fakat bunu tek tek yapmak zaman alıyor. Örneğin her bir istemci için tek tek yeni bir terminal penceresi açıp update ve upgrade yapmak gerçekten sıkıyor biraz.

Epoptes üzerinde bir özellik daha var, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi istemci üzerine sağ tıklandığında komut çalıştır diye bir menü var. Bu menüye komut girdiğimde kendi bilgisayarımda bir pencere açılmadan direkt istemci üzerinde komut icra ediliyor.
Ekran görüntüsü_2023-09-25_13-55-54

Bu menü daha kullanışlı. Mesela burası yardımı ile tüm istemcilerde aynı anda bir uygulama başlatabiliyorum. Fakat buradan sudo apt update gibi uç birim komutlarını çalıştıramadım. Buradan yazacağım tek satır bir kod ile sudo yetkili olarak şifrenin de girilerek çalıştırabileceğim bir seçenek var mıdır?

Teşekkürler

1 Beğeni

Merhabalar;
Bu tür işlemler için plink kullanıyorum.

apt-get install putty
ile kurulum yapabilirsiniz.
kullanımı ile ilgili olarak.

plink -ssh username@192.168.2.231 -pw password "ls -l"
plink -ssh username@192.168.2.231 -pw password -batch -t "sudo apt-get update"

batch parametresi ile kullanımını bir script içinde yapabilirsiniz. Çoklu bilgisayarlara komut gonderebilirsiniz. Örnegin aşağıdaki şekilde bir bash script yazıp çalıştırabilirsiniz.

plink -ssh pi@192.168.2.231 -pw password -batch -t "date"
plink -ssh pi@192.168.2.232 -pw password -batch -t "date"
plink -ssh pi@192.168.2.233 -pw password -batch -t "date"

veya parametre ile kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz.

plink -ssh pi@192.168.2.231 -pw password -batch -t "$1"
plink -ssh pi@192.168.2.232 -pw password -batch -t "$1"
plink -ssh pi@192.168.2.233 -pw password -batch -t "$1"

Kolay gelsin.

1 Beğeni

Teşekkürler, makinelere sabit IP verip bir script dosyası hazırlayıp yapmayı deneyecem. Sonuçları buradan yazarım. Tabi bahsettiğiniz putty paketi uç birimden çalışacak, yukarıda bahsettiğim gibi epoptes komut penceresinden çalışmayacak analdığım kadarıyla. Yine de işimi görebilir.

Güncelleme:
Bugün 27/09/2023 denedim, hata ile karşılaştım. Başka yöntemler araştıracam artık.
FATAL ERROR: Connection refused

Hocam https://liderahenk.org/
Liderahenk Merkezi Yönetim Sistemi

Kurumsal ağ üzerindeki sistemleri ve kullanıcıları merkezden yönetilebilmeyi, izlemeyi ve denetlemeyi sağlayan, açık kaynaklı bir yazılım sistemidir

1 Beğeni

Daha önce LiderAhenk bu iş için uygun mudur diye forumda konuşulmuştu arkadaşlar arasında. Büyük ölçekli firmalar/kurumlardaki çok fazla çeşitli makineleyi yönetmek için uygun olduğunu geliştirici arkadaşlar söylemişti. Bizdeki durum okul bilgisayar labında aynı yerel ağdaki 21 adet bilgisayar. Bu durumlar için epoptes, veyon, NetSupport School tarzı yazılımlar uygun görülüyor.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.