Epson l5290 yazıcı sürücüsü

Epson l5290 yazıcı yüklemem gerekiyor sürücüler için yardım rica edecektim

Kamudaki kullanım için öncelikle Pardus Destek Merkezi internet sayfasından destek almanızı tavsiye ederim.

Bilgisayarınız ARM işlemcili değilse @ogretMAN Sinan beyin bahsettiği indirme sayfasında ARM( Aarch32) yazan yerleri indirip kuruyorsanız bu sebeple yazıcıyı görememiş olabilirsiniz.

Merhabalar @ertekinayse ,
Araştırmalarım doğrultusunda birkaç şey paylaşmak istiyorum. Öncelikle lsb paketi artık debian/parduss repolarında direkt binary file olarak bulunmuyor, sadece kaynak kodu [1] var ve artık lsb-release ve lsb-base adı altında iki farklı binary file olarak yüklenip kullanılması öneriliyor. Ama Epson’un sitesinden indireceğiniz ilgili yazıcı sürücüsü [2] illa da lsb>=3.2 sürümünü istiyor.
Bu yüzden her ne kadar eski olsa da lsb uyumluluk sorunu çözmek için bu [3] lsb-compat paketini kullanabilirsiniz. Sonrasında gerekli sürücüleri siteden[2] indirip, direkt olarak kurabilir, yazıcı seçeneklerinden yapılandırabilirsiniz.

Tek bir kod öbeği içinde toplayacak olursak:

sudo apt update -y
# paketleri günceller
sudo apt install lsb-* -y
sudo apt install lib32z1 wget -y
# gerekli çalıştırılabilir paketleri yükler
wget http://ftp.tr.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/lsb-compat_9.20161125_amd64.deb
# lsb-compat paketini debian repolarından indirir
sudo apt install ./lsb-compat_9.20161125_amd64.deb -y
# lsb-compat paketini kur

Not: Bilgisayarınızın mimarisinin amd64 olduğu varsayılmıştır uname -m komutunu çalıştırarak kontrol edebilirsiniz. çıktı x86_64 ise üstteki kod öbeğini kullanabilirsiniz


Sonrasında @ogretMAN’in de belirttiği gibi EPSON Download Center adresinden Linux ve L5290 seçip ürünü aratın. ARM(AArch32) yazanlar hariç diğer sürücülerin amd64.deb uzantısı ile biten versiyonlarını indirmeniz gerekiyor. (tabii ki yine bilgisayarınızın mimarisinin amd64 olduğunu varsayıyorum). Bende sadece ilkini indirince de sürücüyü algıladı, sanıyorum listedeki diğer paketler ekstra işlemler için. Yükleme işlemini yaptıktan sonra sudo /etc/init.d/cups restart komutunu girmeniz gerekebilir.

Son olarak şu adımları uygulayın:

  1. Uygulamalar menüsünden Yazıcı ayarları seçeneğini seçin
  2. Açılan menüden aygıtınızı seçin
  3. Veri tabanından yazıcı seç seçeneğini işaretleyin
  4. Marka olarak Epson seçin
  5. Model listesinde L5290’ı bulun ve sağdan sürücüyü seçin
  6. Yazıcı bilgilerini ekleyin (isteğe bağlı)

Bu adımları yaptıktan sonra yazıcınızın hem uygulamalar tarafından algılanıyor hem de doğru bir şekilde çıktı veriyor olması lazım. Dilerseniz test sayfası yazdırarak doğrulayabilirsiniz.


Kaynaklar:
[1] https://packages.debian.org/source/bullseye/lsb
[2] http://download.ebz.epson.net/dsc/search/01/search/?OSC=LX
[3] https://packages.debian.org/stretch/lsb-compat (sitenin altında indirme linkleri mevcut)
İşlemlerin denendiği donanımlar: Pardus XFCE 21.4 x86_64 , Epson L385 yazıcı


Bu adımlar sürücüyü yüklemenizi sağladı mı? Herhangi bir sorunla karşılaştınız mı? Yanıtım hakkında düşüncelerinizi veya geri bildiriminizi paylaşır mısınız?

1 Beğeni

15 Ağustos 2023 Güncelleme:
[3] linki şu anda çalışmamakta. https://archive.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/lsb-compat_9.20161125_amd64.deb linki üzerinden ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde kod öbeği içerisinde wget yanına da bu linki yazınız. Son hâli:

sudo apt update -y
# paketleri günceller
sudo apt install lsb-* -y
sudo apt install lib32z1 wget -y
# gerekli çalıştırılabilir paketleri yükler
wget https://archive.debian.org/debian/pool/main/l/lsb/lsb-compat_9.20161125_amd64.deb
# lsb-compat paketini debian repolarından indirir
sudo apt install ./lsb-compat_9.20161125_amd64.deb -y
# lsb-compat paketini kur

Gerekli güncellemeler ve daha fazla bilgi için ilgili blog yazıma bakabilirsiniz. Eğer burada yaptığınız adımlardan herhangi biri çalışmıyor ise daha güncel bir bilgi içeriyor olabilir. Oradan da ilgili sorularınız iletebilirsiniz.
Blog linki: Debian/Pardus Üzerinde Epson Yazıcı Kullanma

Merhaba, EPSON Download Center adresinden işletim sistemi olarak Linux seçip L5290 ürününü yazıp aratınca gerekli sürücüler listeleniyor. Tabi bende ürün olmadığı için deneyemedim.

Bu arada listelenen driverlardan birini indirmek için tıkladığınızda açılan sayfada farklı dosya türlerinde (.rpm, .deb, .tar.gz) hazırlanmış driverlar görünüyor. En alt kısımda driverleri kurmadan önce lsb paketini yükleyin diyor.

LSB paketini belirttiği gibi sudo apt install lsb yazarak yükleyebilirsiniz.

Farklı dosya türleriyle hazırlanmış driver paketlerinin tamamını indirip kurmanıza gerek yok, sisteminize uygun olanı kurmanız yeterli.

1 Beğeni

Geri dönüşünüz İçin teşekkür ederim ama Dediğiniz çözümü denedik ama çözüme ulaşamadık başka bir yol öneriniz varmı yada buradan sürücü linki gönderebilir misiniz

İsterseniz bir de debian paketini kendiniz oluşturup deneyin.

  1. debian paketi oluşturmak için gerekli alien paketini kurun
    sudo apt install alien

  2. http://download.ebz.epson.net/dsc/du/02/DriverDownloadInfo.do?LG2=TR&CN2=&DSCMI=143476&DSCCHK=232859070dd84255d6aa47c1685c93249bca8910 bağlantısında en alttaki tar.gz uzantılı dosyayı indirin.

  3. İndirdiğiniz dosyanın bulunduğu dizinde sağ tıklayıp terminal açın,
    sudo alien -d dosyaismi.tar.gz yazıp Enter’layın. Aynı dizinde .deb paketi oluşacaktır. Çift tıklayıp kurulum deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.