Eski linux dağıtımlarını kullanma

Eski bir bilgisayara 2009 2010 bir dağıtım kursam bu dağıtımın grafiklerini değiştirmeden sadece
çekirdeği güncelleyebilirmiyim. sorum Eski görüntü yeni çekirdek olur mu

Bullanabileceğiniz en eski ve halen desteklenmekte olan Linux işletim sistemi Ubuntu 14.04 olup 10 yıllık destek kapsamında 2024 yılına kadar desteklenmektedir. Fakat bu desteğin son kısmı hatam yoksa ticaridir ve tüm paketleri kapsamaz.

Bilgisayar çok eskiyse bu yaşlı kurtları hedefleyen özel Linux dağıtımları var.

Ubuntu Mate, Zorin Os Lite, Xubuntu, Lubuntu gibi. Bu dağıtımların 32 bit (x86 diye de geçer) sürümlerini deneyebilirsiniz.

Kaynakça:

Hocam daha evvel birkaç kez Zorin OS test etmiş bir kullanıcı olarak, bu işletim sistemini tavsiye etmenizi önermem. Kendine has masaüstü ortamına sahip, ağır bir sistem. Benim tesbit edebildiğim kadarıyla hafiften ağıra:

LXDE
XFCE
MATE
KDE
CINNAMON
GNOME

Gnome en ağır masaüstü ortamı. Zorin OS’un masaüstü ortamı Gnome’dan geliştirilmiş diye duydum. LXDE de çok tercih edilen bir masaüstü ortamı değil. Gelişimi geliştiricisi tarafından durduruldu. Yine de eski bir sisteme Lubuntu ya da Linux Lite önerilebilir. LXDE masaüstü ortamı beğenilmezse, Xubuntu ya da Pardus öneririm.

Selamunaleyküm
Hocam bende tarih öncesi bir bilgisayar vardı bir sürü dağıtım denedim. antix en iyisiydi onu yükleyebilirsiniz. (bende çalıştıysa sizde büyük ihtimal çalışır)
100 mb ram yiyor internette girince biraz kasıyordu ama bir chromium web uygulama yapınca biraz daha idare ediyordu. eğer bilgisayarınız destekliyorsa 32 bit sürümü yükleyebilirsiniz.(64 destekliyorsa büyük ihtimal 32 de destekliyordur).
Hem kernel ve uygulamalar olarak debian 11 kullanıyor.

Reklam olmasın ama bunun için bir Linux dağıtımı geliştiriyorum. Debian tabanlı ve güncel paketleri yeni çekirdekle (6.0) eski donanıma uyarladım. Ama istemezsen kernel.org adresinden kerneli indirip düzenleyebilir ve make install ile kurabilirsiniz.