Eski Sistemler için Pardus Olabilir mi?

Merhabalar.

Elimde Asus K53U model bir laptop mevcut. Bu makinaya Pardus 23 XFCE kurdum fakat sistem gerçekten çok ağır çalışıyordu. Aynı makinaya bodhi linux 7.0 versiyonunu kurdum ve makina gayet rahat bir şekilde çalışmaya başladı. Bu dağıtımda debian tabanını kullanıyor. Ancak masaüstü yöneticisi Moksha Desktop diye daha önce hiç kullanmadığım bir sistem. Bir çok özelliğini beğenmedim fakat sistemin çok hafif çalışması güzel bir özellik. Eski makinalar için ideal. Pardus te acaba eski makinalar için alternatif olarak bu tip sürüm çıkarabilir mi?

Donanımınız Nedir?
Eğerki HDD kullanıyorsanız SSD ye yükselmenizi ve Ram Yükseltme İmkanınız Varsa Ram Yükseltmesi de Yapmanızı Tavsiye Ederim. 2 Ram Slotu var Diye Tahmin Ediyorum 8x8 16GB Ram Yükseltmesi Yapabilirsiniz Gözle Görünür Bir Fark Olacaktır.

Eğer doğru ürünü bulabildiysem, özellikleri burada.

Çok kasması normal, çünkü işlemci her ne kadar iki çekirdekli olsa da, intel’in atom işlemcileri ile kıyaslanmış bazı yerlerde. 1GHz görünse de, zorlandığı zaman otomatik hız aşırtma moduna girip 1.6’ya kadar çıkıyormuş.

Eğer özelliklerde belirtildiği gibi sadece 2GB ram var ise, mutlaka ikinci el-mikinci el 4+4 yapılırsa, iki ramdan dolayı DUAL CHANNEL teknolojisi aktif olacağı için performans ciddi fark edecektir. 4+4 olması da birden fazla uygulama açınca kasma olmaması açısından gerekli olabilir; ancak bu bilgisayar çok fazla ağır iş yüküne gelemeyeceği için 2+2 yapmak da akıllıca olabilir.

Bu bilgisayara kesinlikle SSD taktırmanızı öneriyorum. Markası kaliteli olmak zorunda değil, piyasada adı az duyulmuş, nispeten daha ucuz SATA SSD’ler var. Ben bunlardan aldım, kullanıyorum, memnunum. Benchmark testleriyle kafayı bozmuş oyuncu kitle gibi kullanmıyorum; sadece “sistem hızlı çalışıyor mu çalışıyor” deyip işime bakıyorum.

Bilgisayarınız, (linkte doğru ürünü belirttiysem) özellikleri bakımından, ofis işleri, ödev-mödev, yüksek çözünürlükte olmayan youtube videoları, haber okuma vb gibi görevlerde hala kullanılabilir. Çok az para ayırarak ram takviyesi ve ucuz SSD ile biraz daha kullanılabilir. Performansı hissedilir derecede artar. Ama ahım şahım birşey beklemeyin, işlemci çok güçlü değil.

bilgisayarın özelliklerine baktım, eğer hiç yükseltme yapmadıysanız güncel Pardus sürümleri için yetersiz duruyor. eğer yükseltme şansınız yoksa bu tür bilgisayarlar için uygun olan Lubuntu’yu deneyebilirsiniz. Lubuntu’nun LXQT masaüstü ortamı çok hafiftir. 2 GB Ram + Birkaç GB Takas Alanı yeterli. Ayrıca gayet modern duruyor. İşlemciyi de yormaz.

Maalesef XFCE ile aynı. :slightly_frowning_face:

Ben pardusun çekirdek sürümüne LXDE kurmayı önerirdim.

Pardus’un amacı ile Lubuntu’nun amaçları farklı. Lubuntu düşük donanımlı bilgisayarlar için geliştirildi. İlla Pardus diyorsak 23 XFCE ideal zaten.

Ayrıca bu bahsettiğiniz masaüstü ortamı (yada anlaşılır haliyle programı) deneysel.Yani bu şu an test ediliyor.Bu yüzden ünlü dağıtımlar bile daha önce bunu denememiştir.

Çağlar Bey bence (kişisel bir öneridir) öncelikle diğer kullanıcıların bahsettiği gibi cihazınızda güncelleme yapabilirsiniz.Zaten kullandığınız Bodhi Linux adlı dağıtım Ubuntu LTS sürümleri üzerine kurulmuş minimalist (Eski cihazlara özel veya düşük donanım gereksinimli cihazlar için) bir sistem.Yani bunu (Kafadan atıyorum) i3 4gb ram ve basit bir ekran kartıylada deneseniz çalışır.Ama eğer güncelleme imkanınız yoksa Pardus’u özelleştirerek kullanmanızı öneririm.İyi günler.

Burada asıl sorun (donanım yükseltme yapmadığınız sürece) sizin bilgisayarın teknik özelliklerine en uygun masaüstü ortamını kullanmak, hatta masaüstü ortamı yerine sadece pencere yöneticisi ile yetinmek gerekliliği.
Bodhi Linux’un temel aldığı Ubuntu 22.04 işletim sisteminin temelini Debian’ın 2022 yılındaki “kararsız” sürümü oluşturur (belki Debian 12).
Pardus 23 veya bir önceki sürümünü kurup XFCE yerine, (Moksha’nın çatallanma yoluyla türetildiği) Enlightenment’ı beğenmediyseniz, JWM veya Openbox gibi bir pencere yöneticisi kullanmayı denebilirsiniz. Bunlara “masaüstü ortamı” görünümü vermek için ekstra bir iki araç daha eklenebilir.

1 Beğeni

Doğru ama bir ekleme yapmak istiyorum:Şuan ki Pardus sürümü (mesela) 1024gb ram +1GHz işlemci istiyor,bende 8gb ram i7 3.5GHz işlemci var yinede ara sıra kasıyor.Yani aslında belirtilenden biraz daha fazla ram ekleyebilirsiniz.

Arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum. Öncelikle çok teşekkür edererim ilginize.

Ben güncelleme yaptım bu makinaya. SSD taktım ve üzerinde şuanda 8gb ram var. İşlemci ailesi AMD e-450 den kaynaklı makina performans veremiyor. Ben aslında Pardus ten çok memnunum. Diğer tüm makinalarım da Pardus kurulu. Bu makinayı ben aktif edip eletronik laboratuvarıma koydum. Ancak üzerinde Pardus olmasını tercih ederdim. Bu sebeple acaba olabilir mi diye yazmıştım. Günlük kullandığım makinalarımın hepsinde Pardus kullanıyorum.

Tekrar ilginize teşekkür ederim.

2 Beğeni

Ne demek.İyi günler.