Etap için Z-kitap çalıştırma: libgl1

Sayın üstadlara sesleniyorum.

İşleronline’dan indirilen z-Kitap çalışması için tahtalara apper üzerinden libgl1 aratıp aşağıdan nvidia olanı kurmak gerekiyor. her tahta için tek tek yapmak yerine güncelleme içerisine entegre etmeniz mümkün müdür?
fernus

Muhtemelen birçok kişi aynı durumla karşılaşacaktır.
Ayrıca fernus için özelliklerine girip çalıştırılabilir kutusunu işaretlemek gerekiyor.
fernus2

Nasıl yapılacağı kendi sitesinde mevcut. (http://zkitap.frns.in/fernus/Etap-5-2.mp4) Ama sisteme entegre edilebilirse tek tek yapmaya gerek kalmaz. Tabii mümkünse. İyi çalışmalar…

2 Beğeni

libgl1 için bir komut ile yapılabilir aramaya gerek yok. Sadece komutu girersiniz o da kurar.
Komut: sudo apt install paket_adi -y
paket_adi yazan yere kuracağınız paketin adını yazmanız gerek. Sanırım sizin attığınız fotoğrafta görünenin adı libgl1-nvidia-gtk . Sonuna eklediğimiz -y seçeneği ise bize emin olduğumuzu sormadan direk işlemi yapmasını sağlıyor.

Çalışma yetkisi ise gömülmek bir yana iptal edilmesi dahi oldukça zor olur diye düşünüyorum. Çünkü bu GNU/Linux sistemlerde daima olan ve olacak bir şey. Adeta bu sistemlerdeki fizik kurallarından birisi gibi. Sadece küçük bir güvenlik önlemi ama oldukça da önemli. Yanlışlıkla bir programın çalışması asla istenen bir durum değildir. Çünkü o program her şeyi yapabilir. Bu yüzden GNU/Linux kullanıcıları sadece güvenilirliğinden emin oldukları program ve dosyalara çalışma yetkisi verir.

Ama sanırım ufak bir yol olabilir. Siz bir sistemde çalışma yetkisi verdikten sonra onu başka bir sisteme olduğu gibi kopyalarsanız belki o yetki de o haliyle kopyalanır ve çalışabilir. Ya da çalışma yetkisi verilmiş programları bir tar arşivi haline getirirseniz arşivi çıkardığınız her sistemde çalışabilir.
Not: Bunlar sadece fikir. Ben denemedim henüz. Eğer işe yarıyorsa da sadece güvenilirliğinden emin olunan uygulamalarda yapılmalıdır. Yoksa önemli bir güvenlik önlemini göz ardı etmiş olursunuz. Çünkü pdf diye size gönderilen şey eğer çalıştırılabilir dosya ise program olarak çalışmaya başlar ruhunuz bile duymaz.

Teşekkür ederim.
Şimdi ETAP’taki klavyeyi çalıştırmaya uğraşıyorum.
Bunu kurunca klavye gidiyor. Giriş ekranında falan gelmiyor. Hatta sistem açıldıktan sonra da gelmiyor.

Ekran klavyesini tekrar faal hale getirebilmek için ne yapmalıyım? Sol panelde klavye simgesine tıklayınca dahi açılmıyor.
Bilen var mı?

Çözüm Etap19’a geçmek oldu.

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.