Bugün okulun ilk günüydü ve bakanlık emri ile tüm akıllı tahtalar Pardus olmuş.
Pardusun normal sürümlerini severek kullandım ama akıllı tahtalar için olan ETAP tam anlamıyla rezalet.
İşte sebeplerim:
• Dokunmatik çok kararsız. İki üç kere basmak gerekiyor.
• Ekran klavyesi de çok kötü, hem arayüz hem de performans sıfır, hatta eksi diyebilirim.
• Fatih kalem yok (Devletin projesi olan bir uygulama nasıl devletin sisteminde desteklenmez)
• Ekranda kırmızı (Sanki şimşek çakmış gibi) pikseller var ve su okuldaki tüm tahtalarda var.
• Linux eski bilgisayarlar için rahatlatıcıdır, hafiftir ama bu tahtalar çok hantal (Akıllı tahtalar ilk dağıtılan 1. faz versiyonlar)
• ETAP arayüzü internette GNOMEvari duruyor ama bizimkinde xfce duruyor ve bu görüntü akıllı tahta için uygun değil, anormal duruyor.
•Şişeler uygulamasını çalıştırmıyor.
• Oturum açma yerinde şifre girilince arayüzün gelmesi 1-2 dakika sürüyor.
•Uygulamaların açılması hantal
Şimdilik bunlar gözüme çarptı. Bakalım ilerde daha ne sorunlar çıkacak.
Akıllı tahtada 7 sene önce kurduğum linux mint kullanıyorum.Hiç güncelleme bile yapmadım.Kablosuz mouse ile.Problemsiz çalışıyor…Pardus kurabilirim.Fakat şimdilik gerek görmüyorum.Okuldaki ve evdeki pc de Pardus kullanıyorum.
2005 yılından beri Pardus kullanıyorum…
Aslında pardus’un burada yaptığı farklı bir şey yok çoğu dağıtım yine aynı problemleri gösterecektir eğer tahtanın donanımı ve ince ayarlar göz önüne alınmazsa.
Kademeli geçişi işte bu yüzden ben mantıklı görüyordum birden geçirmek bazen problem yaratıyor.
Ben kurdum son versiyonunu gayet güzel. Bir çok durum düşünülmüş. Zaten sürecin %90 chrome üzerinden yürüyor. Eba girişi, usb ile giriş güncel kernel ile tahtaların uzun süre daha kullanılacak olması gibi birçok avantajı var. Birazda kullanıldıkça alışılacak.
Kamu kurumlarında açık kaynak kodlu yazılımların kullanımına yönelik yürütülen çalışmalar, ulusal bilişim stratejimizin bir parçasıdır. 23.07.2023 tarih ve 32263 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı” konulu 2023/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımının yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesini, üretici bağımlılığının azaltılmasını ve siber güvenliğin güçlendirilmesini hedeflemektedir.
Bu kapsamda, Millî Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle okullarda Pardus ETAP 23 işletim sisteminin yaygınlaştırılmasına başlanmıştır. Bu geçişin temel amaçları ve stratejik gerekçeleri şunlardır:
Ekonomik Tasarruf: Kapalı kaynaklı işletim sistemleri için ödenen lisans bedelleri, kamu bütçesi üzerinde önemli bir mali yük oluşturmaktadır. Pardus gibi açık kaynaklı yazılımlar ise bu tür lisans bedellerinden muaftır ve bilişim harcamalarında büyük ölçekli tasarruf sağlamaktadır. Tasarruf edilen bu kaynaklar, eğitim altyapısının geliştirilmesi gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Üretici Bağımlılığını Azaltma: Yerli bir işletim sistemi kullanmak, yazılım tedarikçilerine olan dış bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. Bu durum, olası teknolojik kısıtlamalara karşı bir güvence oluşturmakta, yazılım güncellemeleri ve güvenlik yamaları gibi konularda esneklik sağlamaktadır.
Siber Güvenlik: Açık kaynak kodlu yazılımların şeffaf yapısı, güvenlik açıklarının tespiti ve giderilmesi süreçlerini hızlandırmaktadır. Bu sayede, kurumlarımızın siber güvenliği güçlendirilmekte ve ulusal verilerin güvenliği artırılmaktadır. Ek olarak, Pardus gibi Linux tabanlı sistemler USB vb. yollarla bulaşabilecek virüslere karşı çok daha dayanıklıdır.
Esneklik ve Özelleştirme: Kapalı kaynaklı yazılımlar, eğitim-öğretim ihtiyaçlarına göre tam olarak özelleştirilemez ve her özelleştirme ek maliyetler doğurabilir. Açık kaynak kodlu Pardus ise, eğitim ve öğretim ihtiyaçlarına göre yerli imkanlarla özelleştirilebilmekte ve bu sayede sınıflardaki ders işleyişine en uygun hale getirilebilmektedir.
Yaşanabilecek teknik aksaklıklar, yeni bir sisteme geçişin ilk evrelerinde karşılaşılması muhtemel durumlardır. Bunların giderilmesi amacıyla ilgili teknik birimler tarafından gerekli çalışmalar yürütülmekte olup, sistemin sorunsuz bir şekilde işlemesi için gerekli destek sağlanmaktadır. Destek için aşağıdaki kanallara başvurabilirsiniz:
1- ETAP 23’ün içinde yer alan ETA Yardım ve ETA Karşılayıcı uygulamaları
2- forum.pardus.org.tr ile gonullu.pardus.org.tr adresindeki konu başlıkları
3- uzem.pardus.org.tr adresindeki eğitim videoları
4- belge.pardus.org.tr adresindeki MEB kategorisinde yer alan konu başlıkları
5- Çeşitli Whatsapp ve Telegram Grupları
6- Kolay ETAP youtube kanalı
Sorununun çözüleceğini sanmıyorum, antivirüsler artık eski günlerdeki (WinXP yılları) gibi değiller. Yeni çıkan virüslerden çok geç haberdar oluyorlar ve yeni imza veri tabanı üretip yayınlamaları zaman alıyor. İlaveten hepsi, sizin özelinizi takip ediyor. Öğretmenimizin bir warez sitesinden “ilaçlı” antivirüs istemesi de ayrı bir ironi…
Bu, açık kaynak sistemle çalışmanın neden daha iyi olduğunu bize gösteriyor.
Gelelim ikinci meseleye.
Burada kimseye eleştirim yok. Ama şöyle bir durum var: Ben birkaç yıldır Pardus forumundayım. Geçen senelerde öğretmenlerden bu kadar çok sayıda şikayetler ve sorun geribildirimleri gelmiyordu. Bu dönem herkes patır patır sorun başlığı açıyor.
Yaygınlaşınca kullanıcı sayısı arttı ondan mıdır, yoksa son sürüm etkileşimli tahta sürümünde sorunlar vardı da ekip aceleye mi getirdi orasını bilemiyorum.
Bu sorunlar hafife alınacak sorunlar değil. Pardus’un ne olduğu ve neden yaygınlaştırılmaya çalışıldığını anlatarak sorunu çözmüyorsunuz. Orada okul görevlisi başka birşey söylemeye çalışıyor. Şu anda o öğretmen öğrencilerine ders anlatacak ama anlatamıyor, konu bölünüyor, dikkat dağılıyor.
Ben kullanıyorum 23 versiyonu. Gayet iyi Dokunmatigi de iyi. Etap 5 de dokunmatik sıkıntısı olurdu bunda henüz karşılaşmadım. İyi düşünülmüş ve sürekli güncellenir durumda. Kullandıkça alışacak insanlar.