Excalibur G77de Windows yanına Pardus kurmak istiyorum fakat grub komut satiri açılıyor
Aynı şekilde sorun yaşayan birine daha rastladım forumlarda fakat problem neticeye ulaşmadan kesilmiş
Aynı sorunu yaşayan başka biri pcnin pardusun calistirabileceginden daha fazla özelliklere sahip olduğunu söylemiş bios direk windowsu açıyor demiş ki oyle
Komut mu yazmak gerekiyor kurulum için yoksa başka bir sorun mu
Yardımcı olabilir misiniz
Secure Boot özelliğini kapattınız mı acaba?
Evet özelliği Kapattım
Merhaba,
1- Kalıp dosyasının md5 kontrolünü yapınız.
2-Rufus programıyla yazdırılıyorsa DD YANSI modu ile yazdırın.
3-Kurulum öncesi windowun hibernate ayarını kaptarak windowsu kapatın ya da windowsu açın ve SHIFT tuşuna basılı tutarak windowsu kapatın.
Üstat iso hatalı gibi duruyor. Kurulum kılavuzundaki yöntemlere göre kurulum yapmayı deneyin.
Bilgisayarınız yeni nesil işlemci zannedersem. Pardus23 backports kurarsanız daha iyi verim alırsınız.
https://indir.pardus.org.tr/ISO/Pardus23backports/Pardus-23.2-GNOME-backports-amd64.iso
1-md5 eşleşti
2-dd yansisinda yazdırdım
3-shifte.basarak pcyi.kapattim windowsu kapatmak ve pcyi.kapatmak.ayni şey diye düşündüm
4-simdi usbyi görmüyor -bios ayarlarından USB öncelikli yaptım
Secure boot ve UEFI ayarını kapatınız.
Usb belleği farklı bir girişe takarak deneyiniz.
Ventoy programı ile deneyiniz.
Hocam şimdi yakaladı usbyi
Kurulum.kilavuzuna bakmak lazımmış demekki
Teşekkür ederim
Bir sorum daha olacak pardusu usbden açtım.kullandim.kurmadan usbyi çıkardım şimdi de Windows açmıyor bios ayarlari açıyor doğrudan Windows boot manageri öncelikli yapmama rağmen windowsu açmıyor shift kullanıp windowsu kapattigim için mı
Nasıl acabilirim
Select boot device uyarısı mı çıkıyor yoksa başka bir problem mi oluyor?
Select boot device uyarısı veriyorsa priority düzgün ayarlanmamış olabilir. Disk önceliğini anakart ayarlarında kaydettiğinize emin olunuz.
Eğer Pardus’u kurmuş iseniz update-grub
çekmeniz gerekebilir.
Uyarı olarak direk Windows’un kurulu olduğu partitionu bölmeden oraya kur diye seçerseniz Pardus’u Windows kısmını silip oranın üstüne kurulum yapacaktır, dikkat ediniz.
Pardusu kurmadim disk bölümleme seçeneği degsimis üzerinde çalışmam gerekiyor
Windowsu silmeden kurulumdan çıktım
Doğrudan bios ayarları çıkıyor windows boot manageri öncelik yaptım biosu default ayarlarına da getirdim buna rağmen windowsu açmıyor shiftle kapatmıştım Windows u
Shift tuşuna basarak kapatmak sadece hibernati kapatmaktır. Kesinlikle açılmaması ile alakası yoktur.
Pardusu kurmaya çalışırken disk bolumlemeyi elle yapıp kurcaladım biraz fakat başka yapmam gerekenleri söyleyen kutu çıktı vaktim de yoktu
Geri tuşuna basıp tekrar ileri yaptım sifirlayacagini düşünerek ki sıfırladı galiba diye düşünüyorum
Sifirlamis mıdır yoksa kalıcı mı oluyor
Geri ileri yaptığımda eski ayarlara dönmüş gibi geldi bana geri geri yaparak daha sonra kapattım.kurulumu
https://www.pardus.org.tr/windows-ile-dual-boot-olusturma/ adımları takip ederek kurulumu tamamlamanız faydalı olacaktır.
Şu an ne durumda olduğunuzu bilmiyorum fakat anladığım kadarıyla önceliğiniz Windows’u açmak gibi görünüyor. Eğer Windows’un bulunduğu diski silmediğinizden eminseniz ve hala açamadıysanız, yapmanız gereken bir adet Windows kurulum medyası hazırlayıp onun üzerinden başlangıç onarma yapmaktır. Bios ayarlarınızıda varsayılan ayarlara çekmenizi öneririm. Ama bence büyük ihtimalle Windows gitmiş gibi görünüyor.
Hangisini secersen seçeyim Windows gözüken yer hariç
Kök.bolumu küçük uyarısı veriyor
evam et diyorum.kucuk mucuk idare et
O zaman da şu kutu cikiyor
Burada yapılan degiskler geri basinca düzelmiyor sanırım aynen kalıyor
Burada yaptığım değişikliklerden dolayı windowsu görmüyor sanırım
Kurulum kılavuzuna baktım o da eski.pardus kurulumunu anlatıyor
Bu Pardus 23.0 xfce sueumu
Şurayı bir türlü gecemedim
Windows hala mevcut duruyor ama windowsu görmüyor açılışta doğrudan bios aciliyor
Pardus kurmak için Windows’un kurulu olduğu partitionu Bölümleri düzenle
kısmını seçip bölmeniz, eğer ondan disk alanı ayırmak istemiyorsanız ayrı bir disk takmanız gerekmektedir.
EFI için 512MB, Swap için 4GB ve Linux Filesystem için sistemde kullanılmasını istediğiniz depolama alanını vermenizi tavsiye ederim.
Ben şahsen iki işletim sistemini aynı diske kurmayı hiç önermem. Ben kendim de kuramadım. Hep grub sorunu yaşadım windows dosyalarına zarar verdi sistem işlevsiz kaldı. Bilgisayarınız illaki yedek disk takılacak donanma sahiptir. Ayrı bir disk takarsanız daha iyi olur. Kurulumu yaparken benim tavsiyem önce windowsu kurmak sonra linux (pardus) . Böylece grub sorunu yaşamayı en aza indirmiş olursunuz. Casper bilgisayarlarda genelde yedek disk aparatı olur. Ama casper bilgisayarların asıl sorunu kullandıkları bios yazılımı.