Herkese iyi günler. Bilgisayar labaratuvarımda Exper Exper Flex mpdel i5 11. nesil işlemcili kasalar var. Bu makinelere Pardus EĞitim Sürümü 23.2 kurmak istiyorum. HardDiski görüyor, kurulumu yapıyor tüm işleri bitiriyorum. Bilgisayar yeniden başlayınca bilgisayar harddiskten boot etmeden biosa girerek boot diskini seçmemi istiyor. Sanki diske bir şey kurulmamış gibi. Kaç kez denedim olmadı. Windows kurdum sonra üstüne tekrar pardus kurup diski tamamen sildim ama olmuyor. Diski tamamen silip tek parça haline getirdim yine olmadı.
Hocam pardus çalışan üzerinden bilgisayarlar açılıyorsa kurulum diskinizle (iso) ilgili bir sorun vardır. Diski yeniden hazırlayıp pardus canlı üzerinden kurucuyu kullanarak kurulum yapın.
Ventoy kullanmanın etkisi olur mu? Rufus ile yazmadım. Çalışan pardusta da denedim grafik ortamda kurulumdan da denedim. Yarın yine deneyeceğim. Windows vardı pardusa göçmek istiyorum.
Yeni hp AiO makineler geldi onlarda taktılar flashı kurdu geçti. Hiç birşey yapmadılar ekstra. Sanal makinede denedim o da kuruyor. Bios ile ilgi bir ayar mı lazım acaba? Biosu uefi den normale aldım yine olmadı.
Ventoy kullandım iso için rufus ile yazdırmadım ondan dolayı olabilir mi acaba?
Başka bir USB ile kurulum yapmayı deneyin. Bilgisayar eski ise ve portlarda 3.0 desteği mevcut değilse USB de 2.0 olsun. Bunu iki biçimde anlarsınız, portun içi mavi ise 3.0’dır, beyaz veya siyah ise 2.0’dır. USB’nin ise özellikleri arasında yazar. Buna bir dikkat ediniz.
Kurulum esnasında GRUB’u el ile seçin, belki bu sorunu çözer. Okullardaki bazı bilgisayarlarda koruma olduğundan bahsediyordu ortaokuldaki bilgisayar hocam, ne kadar doğru bilmiyorum. Öyle bir durum var mı? Varsa o sebeple de olabilir.
Pardus çalışan üzerinden Pardus Boot Repair kullanarak grup kurmayı denediniz mi? Daha önce bu uygulama ile grup kurmayı başarmıştım. Kurulum yaparken pardusun kurulu olduğu diski göstermeniz gerekiyor.
Onu da deneyeyim ama pardusun grub kuramaması çok ilginç. Ubuntu ve Mint denedim onlar çalışıyor. Sonra ubuntu kurarken pardusun yanına kur seçeneğini aklıma geldi. Pardus ile herşeyi sıfırladım ve malum yine olmadı. Ubuntuyu kurarken bu kez silme yanına kur dedim ve grubu kurdu. Açılışta pardus 23 görünüyordu. Pardusu seçtim açıldı.
Pardus kendini gruba yazamıyor anladığım kadarıyla. Bakalım bu da şimdilik iyi yönde gelişen bir adım oldu.
Grafik arayüzde de denedim olmuyor. Grubu yazmıyor boota. Neden bilmiyorum ama çok ilginç bir durum. Ubuntu gurubu yazdı. Grub menüsünden de pardusu seçince sıkıntı olmadan boot oluyor.
Pardus yetkilileri burayı görüyor mu bilmiyorum ama çözüm bulmaları lazım.