Bu program, Ext formatlı disklerde hata taraması ve onarma yapmaya yarar.
Program, arka uçta (motor yazılım olarak) e2fsck kullanır ve subprocess metoduyla parametreler göndererek yönetir. Yani:
e2fsck -f -y /hedef/disk/yolu
komutu uygulayarak diskinizi onarır.
Program, o an çalışan sistem dizininizi taramaz. Çünkü bu çok sakıncalı bir işlemdir. Tarama-Onarma yapılacak birimin sistemden ayrılması (unmount) gerektiği için, çalışan sistemde bunu yapmak sisteminizin hasar görmesine neden olur.
Peki ne için, nerede kullanılır?
1-Sorunlu Ext4 disklerinizi harici olarak bağlarsanız, tarama-düzeltme yapar.
2-Bir işletim sisteminin içine önceden yerleştirilmişse, canlı olarak çalıştırılarak sistemi onarmanızı sağlar. Şayet Pardus ISO’su içine eklemek mümkün olsaydı, “sistem açılmıyor” sorunlarının bir kısmı için iyi bir çözüm olurdu. Ama depoya yazılım eklemek çok zorlu ve karmaşık devlet prosedürleri gerektiriyor.

Programın neredeyse tamamını @cektor yazdı. Ben de onu yönlendirerek önemli detayları verdim ve tester olarak görev yaptım. Ayrıca, programın ikonlarını yaptım. GUI yapısının nasıl olacağını belirleyerek yönlendirdim. Israr etmeme rağmen programı kendisine almayıp bana verdi. Çok da alçak gönüllü köftohor ![]()
Kaynak sayfa:
Repo(kurulabilir .deb): Release ExtFS-Check-1.0.0 · shampuan/ExtFS-Check-Tool · GitHub
Program iyi çalışıyor, yani beta değil. Ama yine de önerileriniz olursa yazmaktan çekinmeyin. Bu programı çok aceleye getirdik. Gelecek sürümde BTRFS check/fix de ekleyeceğiz.
İyi çalışmalar.