Geçen ay, bir ikinci el sitesi üzerinden sahte flaşbellek alarak dolandırıldım. Flaşbellek bana 2TB olarak gönderildi. Gerek windows’da, gerekse linux’da bir partisyon yöneticisi ile açtığımda 2TB olarak sorunsuzca tanımlanıyor. Ancak içine dosya atmaya başladığımda işler karışmaya başlıyor. Yüklediğim dosyalar kendi kendine uçuyor, bozuluyor, açılmıyor…
Sonunda duruma uyanıp, linux tarafında f3 ile test ettim. Sonuç: Kandırılmışım. (f3 nedir)
Neyse ders olsun. “Her şerde bir hayır vardır” misali, bu olay sonucunda işleri kolaylaştırmak için bir GUI yazmak aklıma geldi ve bir günümü ayırarak hallettim. “Hallettim” dememe bakmayın, canım çıktı ama detaya girmeyeceğim.
Olay bu çocuklar:
İlk açılış ekranı
Tarama prosesi (sarı ışık titriyor)
Gerçek bellek:
Sahte bellek
Programı bu hale getirene kadar epey uğraştım. Oldukça fazla sayıda testler yaptım ve bir sorunla karşılaşmadım.
Alın. Tepe tepe kullanın.
Repo: GitHub - shampuan/Fake-USB-Tester
deb uzantılı dosyayı çifttıklatın ve pardus paket kurucu ile kurun. Menünüzdeki programlar dizinine yerleşir, aramaya yazınca çıkar.
Program çalışırken sarı ışık titremeye başlar. Bu, işlemin sürdüğünü gösterir, çok uzun sürer yalnız, baştan uyarıyorum. İşlem devam ederken ortalarda “WARNING: Probing normally takes from a few seconds to 15 minutes, but
it can take longer. Please be patient.” yani işlemin uzun süremesi normaldir sabırlı olun diyor.
Bitince ak… kara… belli oluyor.
Test edip sorunla karşılaşırsanız bildirin.
İyi çalışmalar.