Fan Deli Gibi Çalışıyor

Ekran kartına ait çıkışlara bağlı değilse ekran kartını kullanmıyor demektir . Siz ekran bağlantısını ekran kartına ait çıkışları kullanarak deneyin bence masraf etmeden önce

1 Beğeni

Monitör ekran kartının HDMI çıkışında sanırım. Eve gittiğimde kontrol edeceğim.

1 Beğeni

Bilgisayarı kontrol ettim. Monitör ekran kartının HDMI çıkışına bağlı. RX550, Steam’daki Euro Truck oyununu kaldırır mı? Fan sesi de normale döner mi acaba?

Sormayı unuttuk. İlk mesajınızda bilgisayarım eski demişsiniz. Fanlar da çok bağırıyormuş.

Macun yenileme ve fan temizliği çok önemlidir. Soğutucu heatsinkin tırtıkları süngerleşmiş toz lifleriyle kaplanmışsa bir de macun kuruduysa sistem yüksüzken bile yüksek çalışır.

Bir de bundan yıllar evvel bir arkadaşımın HP bilgisayarında da anormal fan bağırması vardı ve sebebini bulamayınca fanın güç kablosunu keserek 47 ohm 5 watt taş direnç bağlamak zorunda kalmıştım :rofl: ya bilinçli eskitme vardı ya da arıza, bilemiyorum. Umarım sizin de eski bilgisayarınız HP değildir…

Benim bilgisayarım toplama kasa. Hp değil.

Format ile sorun yaşamadığın süreme geçmeyi dene bence önce. Windows kurup da deniyebilirsin sorun tespiti için. Windows kurup sürücülerini güncelle yinede devam ediyorsa donanım olma ihtimali yükseliyor

Yeni bir ekran kartı aldım ve ben de Nvidia’dan kurtuldum. Yalnız şimdi de Steam kuramıyorum.

sevket@Sevket:~$ steam
steam.sh[9668]: Running Steam on pardus 25.0 64-bit
steam.sh[9668]: STEAM_RUNTIME is enabled automatically
setup.sh[9761]: Steam runtime environment up-to-date!
steam.sh[9668]: Log already open
steam.sh[9668]: Using supervisor /home/sevket/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/steam-runtime/amd64/usr/bin/steam-runtime-supervisor
steam.sh[9668]: Steam client's requirements are satisfied
CProcessEnvironmentManager is ready, 6 preallocated environment variables.
Steam is already running, exiting (command line was forwarded).
sevket@Sevket:~$

Steam’i Pardus mağazasından kuruyorsunuz değil mi?
Ben oradan kurdum!

Soru sorarsa evet deyin devam edin yoksa tam kurulmuyordu sanırım!

Mağazadan kurdum olmadı. Sitesinden indirdim olmadı.

Bence mağazadan tekrar tekrar deneyin!

Ben kurduğumda da ilk seferde bir şey olmuştu, ama hatırlayamıyorum.

Açılan pencereye devam mı demek gerekiyordu da şifre ekranı geliyordu? “Y” diye mi giriş yapılıyordu, yoksa sâdece ENTER mi deniliyordu unuttum.

Ben kurulurken mutfağa gitmiştim, geldiğimde hâlâ kurulmamış, bıraktığım gibi bulmuştum!

Kurulumunda iki aşama vardı sanırım ve belki daha fazla!

Mağazadan tekrar dikkatlice deneyin derim.

Kurulumunda küçük bir farklılık var.

Steam bende Raspberry Pi OS’da bile kurulu!

Eskiden monitör sorunum varken oyunu masaüstünden oynatıp Raspberry Pi’den yansıtma mı ne oluyor, oradan oynuyordum! ツ

Belki de yılbaşı için “imzalar reddedilecektir” diye bir uyarı veriyordu onun yüzündendir!

Şimdi Raspberry Pi ile açarken biraz değişik açıldı.
Öncesinde farklı işlemler yaptı!

Mastodon’dan bunu sormuştum ve cevap vermişlerdi!

06b39f74438552d6

Steam yüklemeyi başardım. İlginiz için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Ayrıca Nvidia sürücü yükleme işkencesinden kurtulmama vesile olan Kemal Bey’e de çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

sorunun çözüldüğü iyi oldu . baya uğraştın maraf ettin .

1 Beğeni

Rica ederim. Ben kurtuldum, sizin de kurtulmanıza vesîle olduğum için mutlu oldum. Crysis’i en yüksek ayarlarda oynayabileceksiniz! ツ

Bende kutulu orijinali var. Steam gibi sâdece oynatma hakkı satmadığı için onu GOG’dan aldım. Remastered olanı değil, eski orijinali.

Crysis 2008’den beri sürekli oynamaktan artık disk arızalandığı ve onu yakacak 8GB çift katmanlı disk almadığım için ISO’su öylece duruyordu (sanal disk işe yaramıyor!)

Heroic Games ile GOG, Epic Games ve diğer birkaç hesabını daha kullanabiliyorsunuz. Özellikle Epic Games’in bedava oyunları ilginizi çekiyorsa.

GOG hesabımdaki Crysis harici diğer oyunlar da bedava! ツ
Ayrıca o oyunlar bildiğim kadarı ile Steam’de de bedava! ツ

Flatpak ile Heroic kurmanız için gerekli linkler sırası ile;

Pardus’a en basit kurulumu flatpak ile.

Başıma geldiği için şu bilgiyi de ekleyeyim ki aynı sorunu yaşamayın.
Geçen gün flatpak ile kurduğum C++ derleyici programı Notepat Nex’i kaldırmak istediğimde, sistemdeki adını öğrenip kaldırmak için,

dpkg --list (Yüklü programları terminalde listeler)
sudo apt-get --purge remove PROGRAMADI (programı kaldırır)

ile programların arasında göremeyince Heroic’i flatpak ile kurduğumu unutup flatpak’ı sildim!

Oysa Fatpak ile kurulan programlar aşağıdaki gibi kaldırılıyor;

flatpak uninstall PROGRAMINADI (flatpak ile yüklenmiş programı kaldırır)
flatpak uninstall --unused (flatpak uygulaması silindiği hâlde runtime dosyaları sistemde kaldığı için hâlâ menü de görünmesini önlemek için)

Heroic’i senin yüzünden flatpak ile kurdum, başıma belâ aldım demeyesiniz diye bu bilgiyi de paylaşıyorum. ツ

Oyun konusunda çok tecrübeli sayılmam. Steam yüklüydü yıllar önce. Euro Truck 2 oynardım. Ama windowstayken EA Games’in Need for Speed oyununu oynardım. Burada da oynanabilğirmi bilmem. Bir de bulunduğum yerde internet iyi çekmiyor. CD’den yüklenebilir mi bu oyunlar?

Hem Steam’de hem de Heroic’de dışarıdan oyun yükleme özelliği var.

Ben şahsen böyle oyun ve programlar için Steam’i tercih etmenizi öneririm.

Ben Crysis’i kaç yıldır Linux’ta Steam ile oynadım!

Sonra CD bozulup GOG’dan alınca Heroic ile GOG hesabıma erişip indirdim (maalesef GOG Galaxy’nin Linux sürümü yok!)

Fakat yine alıştığım için gereksiz yere Crysis’i Steam’e ekliyordum!
Çünkü Heroic’de oyunları Steam’e ekleme tuşu bile var!

Fakat artık eklemiyorum.
Çünkü ekleyince hem Heroic, hem Steam, hem de Crysis açılıp birlikte çalışıyor!

Elinizde kurulabilir oyun varsa CD’den yada ISO veya Exe olarak Steam ve Heroic ile kurup onayabilirsiniz.

Steam’in Proton’u, Heroic’in Wine’ından daha başarılı olduğu için Steam ile eklemenizi tavsiye ederim.

Elimde kurulabilir CD yok ama alsam mı diye düşündüm. İnternet çok yavaş olduğu için bir oyunu indirmek 1 hafta filan sürer. Bir de Lutris’te EA Games Luncher açıldı. Need for Speed oynanabilir mi acaba?

Linux’a ilk girdiğimde Heroic ile birlikte bir tâne daha program kurmuştum. Sanırım bahsettiğiniz Lutris’ti.

Bana saçma sapan bir şey gibi gelmişti!

Epic ve GOG hesaplarım ile Heroic’te de hesap açabiliyor ve satın aldığım oyunları bilgisayarıma kurabiliyorum.

Heroic’in kendi hesabı falan yok, o sâdece istemci programı.

Çok da iyi çalışıyor.

Diğerinin ne işe yaradığını anlamamaıştım bile.

Heroic’in çok sâde ve anlaşılır bir arayüzü var.

Epic mağazasını seçin, e-posta yada kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapın, satın aldığınız - yada bundan sonra alacağınız (Heroic istemcisinde görünen mağazadan da satın alabiliyorsunuz!) - oyunları yükleyip oynayın.

Bir sürü uyumluluk seçeneği de sunuyor.

Fakat hiç biri Linux uyumluluğunda Steam kadar iyi değil!

Adamlarda para var. Proton Wine’ın bir çatalı, ama arkasında Steam desteği olduğu için daha iyi.

Ondan da iyisi sanırım Proton’un çatalı olan “GEProton” diyorlar! Crysis için eskiden onun uyumluluk aracını kullanırdım.

Artık gerek duymuyorum.

Epic ve GOG için size Heroic tavsiye ederim.

Yıllar önce Need For Speed oynardım. Ama windowsta. Bu oyunun linuxa uyumsuz olduğunu biliyorum ama denemek için Epig Gameden kurdum ama çalışmadı. Çalıştırabilen var mıdır?

“İlaçlı” portable halini bulabilirseniz exe dosyasını sağtık->wine ile açmayı deneyebilirsiniz. Ben bu yöntemle AoE-II HD oynayabiliyorum.