Eski masaüstü bilgisayarıma Pardus 25 kurdum. Nvidia ekran kartı sürücüsü destekten kalktığı için depoda yok. Ekran kartı yüklemediğimde fan acayip deli gibi çalıyordu zaten. Şim ne yapayım? Bunun bir çözümü var mı?
Çok anlamam ama bu bilgi işinize yarar mı acaba .
Depodan kaldırıldığına göre bahsettğiniz yöntem uygulansa bile düzgün çalışmaz sanırım.
bilmiyorum . TimeShift ile yedek alıp denemen gerek . Sıkıntı çıkarsa geri dönersin . Mesela bu aşağıda vereceğim linkteki uygulamada kalkmış ama githup daki linkten kurdum çalışıyor .sadece güncelleme desteği kesilmiş artık . Proje sonlanmış .
Nasıl ve ne yapacağım anlamadım? Bilgisayara format atmak benim için sıkıntı değil
Pardus Güncel Nvidia Sürücü Kurulumu - Pardus Gönüllü Platformu denemen lazım dedim . İşe yararmı yaramaz mı bilemem. Bu işlem yapmadan önce yedek alıp buradaki işlemi deniyebilirsin bir sıkıntı çıktığında geri dönersin yedekten . Yada bildiğin gibi yap format çekersin en kötü .
Depodan kaldırıldı deyince mağazaya baktım ve Pardus Nvidia Yükleyici mağazada duruyor ve yükledim çalışıyor.
Fakat yakın zamanda AMD ekran kartı alıp, Linux’ta Nvidia belâsından kurtulduğum için kartınız yok uygulamayı kullanamazsınız penceresi çıkardı.
Bu ekran görüntüsünü aldıktan sonra Pardus Mağazadan kurduğum uygulamayı tekrar kaldıracağım.
Pardus 25 Gnome kullanıyorum.
Kemal bey,
Bu AMD konusunu daha önce konuşmuştuk. Yeni kartı edinmenizle beraber sorunlarınız çözüldü mü? (önceki başlıkta güncellediyseniz ben görmedim).
Benim Nvidia ekran kartım eski. Eski ekran kartı sürümü depodan kaldırılmış demek istemiştim.
Evet hiçbir sorunum kalmadı. Üstelik rx550, GeForce GT 1030’dan biraz daha bile iyi. Sanırım GT1030 2GB, rx550 ise 4GB olduğu için genelde daha iyi.
Yeterli uygun disk alanım olmadığı için Linux’a geçtiğimden beri 3 yıldır oynayamadığım Witcher 3: Wild Hunt’ı diğer Steam oyunlarıyla birlikte LMDE7’yi sildiğim diske kurdum. İkinci defa bitirmek üzereyim ve ikinci DLC’ye geçtim. Yeni kartım ile Witcher 3’ü Yüksek ayarlarda çok rahat oynayabiliyorum.
Fakat işlemciyi de G4400 Pentium’dan, i5-6500’e yükselttim. En büyük farkı iki çekirdekten dört çekirdeğe çıkmam oldu. Fakat genelde yük ilk iki çekirdeğe bindiği için etkisi %20 kadar oluyor. Yine de işlemcinin %100 yerine %80’de çalışması hârika.
Monitörüm FreeSync destekliyor ve açık, ama AMD’nin bir uygulaması olmadığı için kullanabiliyor muyum merâk ettim. Çünkü nette uygulamadan aktif edin diye yazmışlar.
Ben sürücü sorunu yüzünden Linux için kart değiştirdim!
Sürücü güncellemesi ile çalışan GT1030 kartım yüzünden Pardus 25 Gnome gurup ekranında takılı kaldı!
Her sürücü güncellemesinde sorun yaşama riski yüzünden kartı değiştirdim, AMD’ye geçtim!
Ben çalışan eski sürücüyü de bulup indirmiştim, ama yeterli linux bilgim olmadığı için kuramadım.
Ayrıca ondan önce Nvidia sürücü güncelemelerini kapatıp kontrol altına almam gerekiyordu ve onu da yapamadım!
Yoksa ben çalışan eski sürücüyü kurar kurmaz güncelleme var diyerek en son sürüme yükseltecek ve tekrar grup ekranında kalacaktım!
Artık kafam rahat.
AMD’nin uygulaması falan bile yüklü değil!
Kendi kendine çalışıyor ve Steam oyunlarımı da oynayabiliyorum!
Eski bir bilgisayar için önerebileceğiniz bir AMD kart var mı? Benim bilgisayar nereden bakasnız 10 yıllık filandır. Anakartla uyumlu olmalı sanırım?
Aslına bakarsanız öyle bir şart yok, ancak şuna tabii ki dikkat edilmesi gerekiyor ki maksimum verim elde edilebilsin:
Anakart - İşlemci - Ram
Öncelikli olarak birbiriyle BUS hızı açısından tam uyumlu olmalıdırlar. Ekran kartı bu üçlünün arasında yer almasa da, o da botleneck (darboğaz) konusunda önemli olabilecek bir faktör. Bu anlattıklarım windows tarafındaki oyuncu gençler için çok önem arzediyor.
Fakat siz linux tarafında olduğunuzdan o kadar da önemli değil.
Turbox Radeon R7 240 fiyat olarak çok uygun. 4GB GDDR5 Ramı var ve 128bit.
Bu kartı bir araştırın. En son baktığımda 2250-3200 fiyat bandındaydı. İki hafta falan oldu bakalı. Bu kart AMD tabanlıdır ve bir linux kullanıcısı için fazla bile.
Daha ucuz kartlar varsa da sağlamlık açısından ben güvenemiyorum, siz bilirsiniz.
Çok önemli iki not:
Eski bilgisayarınızın güç kaynağından çıkan kabloları kontrol edin. Ekran kartı için ayrı bir besleme soketi var mı diye bakın. Yoksa almayın, zarar edersiniz. Bir de iyi kalite 400Watt ya da 500Watt bir güç kaynağı olmalı bu kart için.
İkinci not, ben bu kartı gösterdim ama şikayetleri var mı diye bakmadım. İnternetten ürün şikayetleri var mı, kronik sorunları var mı diye bakın. Genellikle AMD tabanlı mallar iyidir ama zaman zaman sıkıntı çıkarabiliyorlar.
Benimki de eski
MSI H110M PRO-VD
MSI GeForce GT 1030 2GH OC
Intel® Pentium® Processor G4400 (3M Cache, 3.30 GHz)
Anakart’ın desteklediği İşlemci ve Ram’leri kullanmak zorunda olduğunuzdan, ekran kartını da darboğaz yapmaması için İşlemci ile uyumlu almanız gerektiğinden bir şekilde iş Anakarttan başlamış oluyor.
Yoksa gidip güncel bir ekran kartını da alabilirdim. Fakat işlemcim düşük olduğundan darboğaz yapacaktı.
Eğer yeni bir Anakart alıp yeni bir sistem toplamayacaksanız. Anakartınıza takılabilecek en işinize gelen işlemciyi seçmeli ve ona uygun ekran kartı bakmalısınız!
Örneğin ben az güç tüketen ve az ısınan donanımları tercih ettiğim için işlemciyi en fazla i5-6500’e yükseltebildim!
Daha iyileri daha çok güç tüketip, daha çok ısınıyordu! Elbette bu benim tercihim. Bunun yüzünden de yeni yükseltmeme rağmen Bannerlord’u 1080p’de ancak “Orta” ayarlarda 30-40fps ile zar zor oynayabileceğim için, oynayamam diye almaya bile korkuyorum!
Benim yeni aldığım kart bu, eğer işinize yarıyorsa. Düşük seviyeli az güç tüketen LINUX’TA SORUN ÇIKARTMAYAN AMD ekran kartı. Gamemaster RX550 Gddr5 4gb 128 Bit Ekran Kartı. Şu anda 3400₺
Olur. Neredeyse benim yeni işlemcimle aynı ve eski G4400’den daha iyi. Tek kusuru GHz’i düşük.
Benim eski işlemcimle sizinkinin karşılaştırması. G4400’ün en büyük dezavantajı iki çekirdek olması. Fakat hızı yüksek olduğu için başarımları aynıymış!
Yine de 4 çekirdek işlemciyi 2 çekirdekten daha rahat ettirir.
Çekirdek sayım iki katına çıktı, ama asıl yük çoğunlukla ilk iki çekirdeğe bindiği için başarım yeteneği sâdece %20 civarında iyileşebildi!
rx550’yi gönül rahatlığı ile alabilirsiniz Intel Core i5-760 ile darboğaz yapacağını sanmam!
Nvidia ekran kartını çıkarıp yerine takma konusunda bir sıkıntı çıkmaz her halde. Denemek istiyorum fakat uyumsuz olursa diye de korkuyorum açıkçası.
Ayrıca monitör bağlantısını HDMI porta başlamışım. Direk ekran kartına bağlı değil. Fanın hızlı çalışmasının sebebi bu olabilir mi?
RX550 hiç bir sorun çıkartmaz. Harici güç bağlantısına bile ihtiyacı yok. Eskisini çıkartın yenisini takın.
Bunu tam anlamadım! Ekran kartınız var, ama monitöre görüntüyü Anakart’tan veriyormuşsunuz gibi anlaşılıyor!
Eğer böyle yapıyorsanız ekran kartınızı kullanmıyorsunuz, işlemcinin GPU’sunu kullanıyorsunuz demektir ve Nvidia sürücüler ile işiniz yok anlamına gelir!
Sanırım Ekran kartının HDMI çıkışına bağlıyorum demek istediniz! Benimki de öyle. Size önerdiğim RX550’nin DisplayPort çıkışı var, ama benim DisplayPort girişli monitörüm olmadığı için HDMI kullanıyorum.
Fanın hızını etkileyeceğini sanmıyorum.
Fakat işlemcinin GPU’sunu kullanıyorsanız ve gücü yetmiyorsa belki aşırı işlem yüzünden fan öyle çalışıyordur, bilemiyorum.
Siz monitörü ekran kartına bağlayın.
Bu arada şu anki Nvidia sürücü ile grup ekranında kalıyor olabilirsiniz, ama bu sanırım Debian 13 “Trixie” yükseltmesi ile ilgili! Yâni Nvidia sürücü güncellemelerini yaparken bunu dikkate almadığı için olduğunu sanıyorum.
Çünkü benimki son sürücüyle çalışırken güncelleme ile çalışamaz hâle gelmişti!
Zâten kartı o yüzden değiştirdim!
Her güncelleme de grup ekranında kalacak mıyım kalmayacak mıyım diye tedirgin olmamak için!
Oysa Nvidia bunun çözümünü biliyor, ama sanırım şimdilik Linux’u umursamıyor!
İleride Debian 13’e alışır bu sorunu her güncellemede çözerler, ama ben Nvidia’dan soğudum artık!
Demek istediğim eğer grup ekranında takılı kalıyorsanız ileride gelecek bir sürücü güncellemesinden sonra şimdiki ekran kartınız da çalışabilir!
Yine de eğer RX550’yi alabiliyorsanız alın derim. İşlemcinize biraz yüksek gelecek, ama ben yıllarca GT1030 ile G4400 kullandığım için en kötüsü aynı başarımı alacağınızı garanti ederim!
Oyunlarda işlemcim %100 çalışıyordu! Fakat G4400 çift çekirdekli! Sizin işlemciniz daha eski bir işlemci ve toplamda başarımları eşitlenmiş görünüyor, ama dört çekirdeğin avantajından dolayı işlemcinizin RX550 ile %100’den daha rahat çalışacağını %80-90 civarında çalışabileceğini umuyorum.
Yeni, işlemcim dört çekirdekli i5-6500 ve artık oyunlarda %80 ortalama ile çalışıyor. Bundan çok memnûnum. İşlemcim rahatladı. Belki siz de ileride Ana Kartınızı kontrol edip işlemci yükseltir daha rahat edersiniz.