Firefox ESR yerine güncel Firefox sürümü neden Pardus Mağazası'nda mevcut değil?

Herkese merhaba. Bildiğiniz üzere Firefox’un Pardus Mağazası’nda ve deposunda ESR(Extended Support Release), yani uzun destekli sürümü mevcut ve önyüklenmiş bir şekilde kurulu geliyor 21 sürümünün her versiyonunda. Fakat ESR sürümünün güncelleme alması ve son yenilikleri kullanıcılara sunamaması gibi dezavantajlarının olmasına rağmen neden Pardus mağazasında güncel Firefox sürümü yok?

Denediğim diğer pek çok dağıtımda(Ubuntu, Mint vs.) Firefox’un ESR olmayan güncel sürümü var. Pardus’da da bunun neden olmadığını merak etmiştim.

Esenlikler.

2 Beğeni

Felsefi bir mesele. Yapabilirler ama yapmıyorlar. Debian ın felsefesi bu.

2 Beğeni

Flatpak kullanın. Kafanız rahat olur :slight_smile:

8 Beğeni

Yanlış hatırlamıyorsam Flatpak da çok depolama alanı kaplıyordu. Bir ara Flameshot indirmek istemiştim tam rakamı hatırlamıyorum ama 400-500 MB civarındaydı. Normalde Flameshot çok küçük bir uygulama ama Flatpakte durum böyleydi.

2 Beğeni

@MKara96 Uygulamayı ilk defa indirdiğinizde onun bağımlı olduğu platformları da indirdiği için biraz fazlaymış gibi gözüküyor. Ama Flatpak ile kullandığınız uygulamalar arttıkça ortak platformları kullanacakları için onları bir daha indirmeyecek, sadece bir kere indirmiş olacak.

Bunu yapıyor çünkü program hangi ortam için yazılmışsa onu size sağlıyor. Böylece sisteminizdeki ortamın ve kütüphanelerin sürümünden bağımsız olarak en uyumlu şekilde kullanıyorsunuz.

1 Beğeni

Evet ne yazık ki. Ben de öyle kullanıyorum ve merak eden arkadaşlar içinse nasıl kullanılacağına dair şu bağlantıları koyayım:

Firefox güncel sürümü indirmek için: Download Mozilla Firefox for Linux — Fast, Private & Free - from Mozilla

Nasıl kurulacağına dair kılavuz için: Install Firefox on Linux | Firefox Help

3 Beğeni

Kesinlikle ama ESR versiyonunu depoda tutmaları için Pardus çalışanlarının stabilite konusunda Debian ile hemfikir olması gerektiğini düşünüyorum, opsiyonel bir seçenek olarak eklense, hatta direkt kurulu olarak güncel versiyonunu alsak çok ama çok iyi olacak.

2 Beğeni

Aslında en son sürümü kullanmanın 2 yöntemi var: flatpak ve malesef snap. Dilerseniz ikisinden birisini kurup ondan sonra firefox sürümünü kurabilirsiniz. Şahsen ben pek çok yazılımı flatpak üstünden kullanıyorum. Böylelikle hata bildirimleri vs yoluyla gelişimlerine de katkı vermeye çalışıyorum.

4 Beğeni

librewolf kullanın gizliliği daha iyi ve son sürümün tabanında.

Evet hocam o da oldukça güzel bir tarayıcı. Aslında aktif olarak kullananlar https://coveryourtracks.eff.org/ veya AmIUnique gibi sitelerden parmak izi sorgulatması yaparlarsa gizlilik konusunda ne kadar başarılı olduğu ortaya çıkacaktır. Ben Firefox’un güncel sürümünü kullanıyorum ve bendeki sonuçlar “Unique”, yani eşsiz çıkıyor. Tabii karşılaştırma olarak esas aldığı veri tabanı bu sitelerin önceden sorgulama yapanların arasından eşleştiriliyor. Dünya genelinde nasıl bir tablo ortaya çıkıyor bilinmez.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.