Firmware bug hatası (update microcode)

merhabalar,

windows 8’in yanına pardus 21’i kurdum. internete bağlandım, birkaç kullanıcı oluşturdum. bir süre sonra bir yavaşlık sezdim. kullanıcılar arasında geçiş yapmaya çalıştım; geçiş yapamayınca, (kapatamayınca da) fiziksel güç tuşundan bilgisayarı kapattım. (not: bilgisayar, grundig)

ufukta sorun var:
sonraysa bilgisayarı açtım. grub kısmında sorun olmadı. pardus yazısı ve yükleniyor yuvarlağının görünmesi gereken yerdeyse şu hata kodları çıktı:

[Firmware Bug]: TSC_DEADLİNE disabled due to Errata: please update microcode to version: 0×25 (or later)

anlayabildiğimce, microcode denen şeyi güncellememi istiyor. hata kodlarının devamı da var. ancak ne yapacağımı bilmiyorum. yardımcı olabilir misiniz?

yanıtlarınız için şimdiden sağ olun.

İntel ise

sudo apt install intel-microcode

AMD işlemci ise

sudo apt install amd64-microcode

komutları ile mikrokod güncellemesi yapabilirsiniz diye internette yazıyor.

Kaynakça:

2 Beğeni

yanıtınız için çok sağ olun. ancak pardus’a erişemiyorum. bu nedenle sudo komutlarını yazamıyorum. çıkan hata ekranında da klavyedeki tuşlara basmam etki etmiyor. ancak windows’a erişimim var. windows üzerinden güncellemem mümkün mü? ya da başka bir yolu var mıdır?

yardımlarınız için şimdiden sağ olun.

Hayır, windows üzerinden yapamazsınız. Sorununuzun çözümü var mı, bilmiyorum ama anladığım kadarıyla en kısa yol yeni kurulum yapıp kurulum biter bitmez mikrokod kurmanız. Sistemde kurulu geliyor muydu hatırlamıyorum synaptic programı ile de microrode diye aratıp kurdurabilirsiniz. En güzel yol yukarıdaki gibi komut ile kurmak. Kurulum biter bitmez yeniden başlatıp kontrol edin, sorun yoksa devam edersiniz.

1 Beğeni

yanıtınız için çok sağ olun.

dediğiniz gibi pardus’u yeniden kurdum. hemen ardından da uc-birim öykünücüsü’nde yukarıdaki komutlardan intel olanı girdim. ancak aşağıdaki şekilde bir dönüt aldım:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
intel-microcode zaten en yeni sürümde (3.20220510.1~deb11u1).
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

yani güncel olduğunu söylüyor. sizce aynı sorunu yeniden yaşar mıyım?

Synaptic’e girip “microcode” diye arama yapın. Çıkan sonuçlarda intel-microcode ile ilgili satır karşınıza çıkarsa kutucuğun boş (kurulmamış) olup olmadığına bakın. Boşsa sağtık “kurulum için işaretle” yapın ve uygula deyin. Doluysa şu anda yapılacak birşey yok.

Bir ihtimal: ilk kurduğunuzda internete bağlanamadı, ilgili microcode yazılımını indiremedi, olabilir yani. Ya da mikrokodu indirip kuruyordur ama uyumsuzluk vardır.

Şu anda yapacağınız şey yukarıda anlattığım kontrolü yapıp test etmek.

1 Beğeni

yardımlarınız için çok sağ olun. synaptic’e girdim. tazele’ye tıkladım. sonra da microcode diye arattım. aşağıya eklediğim sonuç çıktı. sizce buradan sonra bir şey yapmam gerekiyor mu?

Hayır, şu an birşey yapmanıza gerek yok. Hatta AMD işlemciler için temel mikrokod yazılımı da yüklenmiş. Bu şu anlama geliyor: aynı HDD/SSD’yi söküp amd’li bir bilgisayarda sorunsuz açıp işinize bakabileceksiniz. Ben tek HDD’yi 3 ayrı bilgisayarda kullanıyorum şu an.

Bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin. Eğer aynı sorun tekrar ederse donanım uyumsuzluğuyla ilgili birşey var demektir. Başlatmadan evvel bekletip başka yanıtlar gelmesini de bekleyebilirsiniz. Uyarıyorum, aynı sorun tekrar edebilir şu anda çok kritik bir evredesiniz.

1 Beğeni

gerek ilginiz, gerek de verdiğiniz bilgiler için çok sağ olun. çok şükür, şimdilik sayenizde sorunsuzca kullanıyorum. yine de tetikte olacağım. Allah sizlerden razı olsun. :ear_of_rice:

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.