Merhabalar,
Milli İşletim Sistemimizin kamuda ve sivil hayatta kullanım alanlarının genişletilebilmesi için öz eleştiriye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ilgili geliştiricilerin bilgisine sunmak üzere öz eleştirimi aşağıda sunmak istiyorum:
1- Pardus İşletim Sistemi teknik olarak dünya genelinde kullanılan işletim sistemlerine kıyasla pek çok yönden ileri olabilir. Ancak Pardus’un ve içerisinde yüklü gelen programların pek çoğunda görsel öğeler çizgi film öğeleri gibi görünüyor. Başka bir deyişle oyuncak algısı oluşuyor insanda.
2- İnsanlarda olumsuz algıya bir başka sebebinde, yine oyuncaklarda fazlaca sök-tak olayı olduğu gibi Pardus’ta da görsellikle ilgili parçaların (bir konseptin uyumlu küçük parçalarını değiştirerek konsepti bozarcasına) değiştirilmeye fazlaca dönük olduğunu görüyorum. Bu durumunda da “oyuncak mı bu” veya “oyuncak gibi” algısına sebep olduğunu düşünüyorum.
Hal böyle olunca bilişim alanındaki teknik personel haricindeki insanların gözünde (İmaj olarak) belli bir ciddiyetten, resmiyetten, kararlılıktan, güvenilirlikten uzak bir (oyuncak gibi) işletim sistemini bir çok insan (avukat, memur, sanayici, doktor, esnaf vs.) önemli işlerinde kullanmak konusunda tereddüt yaşayacaklardır elbette.
Bu konuda insan algısıyla ilgili alanlarda uzman kişilerden yardım alınarak Pardus’un geliştirilmesine katkı sağlanabileceğini düşünüyorum. Sadece teknik yönden değil sosyal ve psikolojik yönden de değerlendirme yapılarak üretim (geliştirme) yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Temennim, Pardus’un teknik olarak kazanmış olduğu seviyenin yanında görsel olarak ta (imaj) çok ileri bir seviyeye ulaşmasıdır.
İlgililere arz ederim.
Yukarıdaki fikirlerimi sunarak bu çorbada benim de bir tuzum olursa benim için bir sevinç olacaktır.
Linux bir sistem çekirdeğidir ve bilgisayarın donanımına hayat verir. Pardus ise bir işletim sistemidir. İşletim sistemi ise kullanıcının ve bilgisayarın çalışması için ihtiyacı olan yazılımların bir arada sunulduğu bir pakettir. Pardus tüm dünyadaki Linux dağıtımları ile aynı niteliklere sahiptir. Pardus u diğer sistemlerden ayıran şey Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre programlanabilmesidir, örnek olarak en iyi Türkçe dil desteği ve dataların Türkiye’de muhafaza edilmesi. Sonuç olarak Pardus bir GNU/Linux dağıtımıdır ve tüm hakları açıktır, kullanıcılar dilediği gibi sistemde değişiklik yapabilirler ( ara yüz değişikliğinden bahsetmiyorum). Pardus kaynağının kapatılması, sisteme erişimin kısıtlanması geliştiricilerin elinde olan bir şey değildir. Köylerde yol kenarında ki erik ağaçları olur ya. Canı isteyen oradan erik yer, canı isteyen o eriğe su verir ya da dallarını budar, kimileri de dallarını kırar. Pardus da Türkiye topraklarında yetişen bir erik ağacı gibidir ve birilerinin o eriklerden yemesine kimse karışamaz. Pardus geliştiricilerinin buna müdehale etmesi erik ağacını kesmek gibidir yani kamu suçudur.
Bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım. Bu konuda bahsedilen şey arayüzün oyuncak gibi olması. İşletim sisteminin diğer kısımlarıyla ilgili değil, kullanıcı arayüzüyle ilgili.
Pardus’un bir özgür yazılım olmasıyla ilgili kimsenin bir sorunu yoktur. Zaten özgür olmasaydı bu kadar kaliteli ve güvenli olamazdı.
Arayüzdeki her şeyin kolayca değiştirilebilmesi ve simge temalarının karikatür gibi durması birçok insanı Pardus’un güvenilir bir sistem olmadığı görüşüne itiyor. Bunda Windows’un eski sürümlerinin simge paketlerinin etkili olması muhtemeldir.
Ayrıca bazı yazılımların buna ek olarak karışık olması da sorunu artırıyor.
İnsanlar “ciddi” (ne kastettiklerini kendileri de bilmiyor) tasarımlar istiyor. Sanırım Windows’un bire bir kopyası gibi bir şey ama onu yapsak da “Pardus’un özgün olmadığı” gibi şeyler söylemeye başlayacaklar.
Merhaba Yusuf Bey,
Katılımız ve fikrime katkınız için teşekkür ederim. Demek istediğimi anlamışsınız. Yalnız bahsettiğim amaca ulaşmak için Windows görünümü sedece bir örnek olabilir tek çıkar yol değildir. İşin psikolojik boyutunu bilen uzmanlardan yardım alınarak görünüm hazırlansa Windows kopyası gibi görünmeden de (pek çok alternatifler) üretilebilir sanıyorum.
İyi çalışmalar diliyorum.
Pardus’un içeriğindeki parçalar hiç değiştirilmesin veya kodlar kapatılsın demiyorum. Bu konuda öncelikle kastım, Pardus’u bize (tüm insanlara) sunanlar ilk görünümünü (default görünümü) “ciddi, resmi, kararlı, güvenilir” imaj ile sunabilirler. (İlk intiba çok önemlidir.) Daha sonra kullanıcı isterse görünümü değiştirebilir elbette. Buna kısıtlama olmamalı bence de. Diğer bir kastım da şuydu; hani bir takım elbise giymek isterseniz ceket-pantolon-gömlek-kravat-kemer-ayakkabı vs bütün parçalar birbiriyle uyumlu olur ya; işte Pardus’ta da böyle birkaç takım halde (kompozisyon) tema seçeneği olsa ve tek bir tıklamayla bütün bir takım değişse hem sökülüp takılan oyuncak algısı azalacaktır hem de bilgisayar operatörüne büyük kolaylık olacaktır. Bir bilgisayar operatörüne tek tıklamayla takım değiştirme seçeneği lazım. Neredeyse takımın koluna paçasına varıncaya kadar tek tek ayar yapmak seçeneği o kadar da lazım değil ki. Tekniker arkadaşlar eğer isterlerse (tabiki) yazılımın kodlarına varıncaya kadar açıp değişiklik yapabilirler ama dediğim gibi kısa ve bütün halde tema değiştirmek herkes için daha uygun olacaktır ve daha olumlu bir imaj olacaktır.