Gentoo/Arch tabanına geçilmeli mi?

Bence yapılacak iyi bir seçim olur. Şu anki taban rezil değil ama daha iyi olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

Neden bunu istiyorsunuz?

Sebepleri ile açıklar mısınız?


Ama internetten kopya çekmeden, kendi bildikleriniz ile sorularımıza cevaplar veriniz.

1 Beğeni

Pardus’un 2011 öncesi haliyle kalmasını çok isterdim.

1 Beğeni

Pardus’un gelişmesi ve genel olarak toplum tarafından kullanılabilmesi için kullanıcının birçok ihtiyacını karşılaması şarttır. Hiçbir işletim sistemi için hertürlü uygulamayı yazamazsınız. Hem güvenlik açısından hemde uygulama yelpazesinin genişlemesi açısından pardus’un deb tabanına geçmesi önemlidir.
Ayrıca pardusun önceki sürümü bağımsız bir ekip tarafından pisi ismi ile geliştirilmeye devam etmektedir. İsteyenler buradan indirerek kullanabilirler. Pisi’nin kurucusunun (yalı) günümüz şartlarına uyarlanması şartır. Kurulumu biraz zor.

1 Beğeni

Konu > /dev/null’a gider.

Sırf trollük için başlık açmayın.

4 Beğeni

@Ismail-Emre-Arikan
Ben Linux’a Ubuntu ile başladım çünkü kullanım kolaylığı gerçekten iyiydi ama çok az kullandım. Sonra Linux’u bıraktım. Sonra da PC bozuldu. Bu dönemde tabletime proot ile ubuntu kurmuştum ve gerçekten iyiydi ama evet lagliydi zaten ama yine de iyiydi. Sonra bir iki tamir etmeye çalıştım bilgisayarı ve çalıştı. Windows 8.1 kullanıyordum, çok yavaş diyerekten Linux ile dualboot ettim. Yine Ubuntu kurdum ama çok takılma vardı. ŞU anda da Ubuntu kurulu çünkü fs-cook adlı proje illa debian tabanlı bir distroda çalışacakmış. Takılmalardan sonra dedim adını çok duyuyom bu sıra Arch neymiş dedim. Evet kurulum zordu ama UÇUYOR PC UÇUYOR! Arch’da kalayım dedim ama yani kullanmak zor geldi başka bir şeye bakayım dedim. Manjaro karşıma çıktı. XFCE kurdum işte ve Arch tabanına sahip kullanımı da kolay bir distro dedim. Gentoo da Arch gibi minimal, çekirdek bir distro yani Gentoo kursaydım gene aynı olurdu. Yani Arch tabanına geçilirse hem Snap saçmalığından kurtulur, hem PC daha hızlı olur, hem (eğer yeterince ilgi gösterilirse) kullanım kolaylığı olur ve mükemmel bir distro olur Pardus.

Flathub gibi evrensel paketler olduğu için artık pek sorun değil.

Evet biliyorum bilgisayarımda 3. İşlerim sistemi olarak pisi var, ne yazık ki pisi ekibi gereken destek ve kaynağı kolay kolay bulamıyor.

Pardus şuan debian’a Gnome/xfce kurmuş gibi hiçbir farkı yok, debiandan kendini ayıran bir özelliği yok, debian çakması olacagina kendine has bir sistemi olması çok daha iyi olabilirdi. Küçücük pisi bile Pardus ile boy ölçüşebilecek kuvvette.

1 Beğeni

Pardus kullanmak için bir nedeniniz yoksa Pardus kullanmak zorunda değilsiniz.

Tahminen 1500 kadar Linux dağıtımı var. Herhangi biririni şahsen kullanabilirsiniz.

Pardus’un debian temelli olması dezavantajsa Ubuntu ve tüm türevleri, tüm debian türevleri için de dezavantaj olmalı. Hepsini toptan hariç tutalım. Geriye elinizde debian kullanmayan dağıtımlar kalıyor!

Şahsen bir dağıtımı böyle basit bir şekilde hariç tuttuğumuzda özgür yazılımın ne olduğu konusunu da hariç tutmuş oluyoruz. Yarın birisi de çıkıp çekirdeği Linux, özgün değil deyip farklı bir tartışma ateşleyebilir.

Muhasebe mantığıyla Kâr ve Zarar hanesi oluşturalım.

Debian kullanmak Pardus ekibine ne kazandırıyor?

  • Stabil bir temel
  • Güzel test edilmiş bir temel
  • Hızlı güvenlik güncellemeleri alınması
  • Pardus ekibi yakalamasa bile Debian temelinde yakalanan hataların hızlıca sisteme entegre edilmesi
  • Adam/Maliyet açısından aynı işi 200 kişi ile yapacakken 20 kişi ile yapılmasını sağlıyor
  • Debian için paketlenmiş özgür olmayan yazılımları üreticilerin sitelerinden hızlıca indirip kurma

Hangi konularda zarar ettiriyor

  • Güncellemeleri alırken paket tercihi farklı yapılan paketlerin her yeni sürümde yeniden paketlenmesi gerekiyor (zaman maliyeti)
  • Debian kararlı sürümleri çok uzun süre desteklediği için kimi paketlerin yeni sürümlerinin çok geç gelmesi
  • Özelleştirme yapılan paketlerin Debian üstünden gelecek paketlerle üstüne yazılma ihtimali

Pardus ne vaat ediyor?

  • Kurumlar için stabil/kararlı/çok sık değişmeyen bir temel
  • Uzun süreli güvenlik desteği
  • Yaşanan sorunlara Türkçe ve yerel olarak çözüm sunma
  • Biraz da milli gururun okşanması

Çözümler

  • Güncel sürüm gerektiren yazılımları Flatpak veya Snap üstünden kurabilirsiniz. Pardus ve Debian flatpak ve snapd için gerekli paketleri zaten sunuyor.
  • PPA kullanmak. Debian için de PPA yani özel paket depoları kullanılabiliyor.

Çözümsüzlükler

Pardus projesinin 2000’lerdeki vizyonu ve hedeflerinden çoktan sapmış durumda. Artık " çeşitli kullanım şekillerinde ve alanlarında, toplumun her kesiminde tercih edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir işletim sistemi" olmayı değil, kamunun ihtiyaçlarını önceleyen ve çözen bir dağıtım olmayı hedefliyor.

Türkçeyi önemsediği ve “Tam Türkçe desteğini, hem de kullanıcıya görünen tüm mesaj ve belgelerin Türkçe olması yoluyla sağlaması” hedefinden de çoktan sapmış durumda.

GNOME projesinde ve Xfce projesinde kalan çevirmen sayısından anlayabilirsiniz. GNOME projesinde 2 çevirmen kalmış durumdayız.

Xfce projesindeki hatalı çevirileri de arada düzeltmeye çalışıyorum. Güncel çeviri durumu biraz kabuk bağlamaya başlamış yara gibi.

İlk manifestoyu alıntılıyorum

Gerisini size bırakıyorum.

Neden Pardus?

Ülkemizde işletim sistemlerinin bilgi teknolojileri alanında kapsadığı yeri, dolaylı olarak etkiledikleri sektörleri ve genel olarak gelişme hareketi ile ilişkilerini irdelediğimizde şu gözlemlere varılmaktadır:

  • Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği, açık ve standart bir veri yapısını destekleyen, güvenlik izlemesine imkan verecek şekilde kaynak kodu açık olan ve finansal yük oluşturmadan yaygınlaştırılabilecek bir işletim sistemine gereksinim duyulmaktadır.
  • Türkiye’nin bilgi teknolojileri konusundaki etkinliğinin katma değerli projelere yöneltilmesi, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yüksek teknoloji üretimi yoluna gidilmesi gerekmektedir.
  • Bunun bir yandan öncülü ve bir yandan da ürünü olarak yerel bilgi birikiminin, gerek teknolojik alanda ve gerekse iş süreçleri düzeyinde, sağlanması zorunluluğu vardır.
  • Ülke gereklerine bağlı olarak teknolojik gelişmenin yönünü belirlemek, farklı alanların ağırlığını değiştirmek ve dolayısıyla söz konusu işletim sisteminin yol haritasına hakim olmak tercih edilmektedir.

Bu gereksinimlerden hareketle Linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir.

Pardus Vizyonu

  • Üst düzeyde çeşitli tercihler ve saptamalar yapabilmek için, Pardus’un zaman içinde kaplayacağı alanı tanımlamak gereklidir.
  • Pardus, sürümleri farklı dikey pazarlarda, çeşitli kullanım şekillerinde ve alanlarında, toplumun her kesiminde tercih edilen, kullanılan ve yaygınlaştırılan bir işletim sistemi dağıtımı olacaktır.
  • Kar amacı güdülmemekle birlikte, kullanılacak ve oluşturulacak iş modelleriyle, öz kaynakları ile ayakta durabilen, sürdürülebilir bir organizasyon oluşacaktır.
  • Geliştiriciler, mevcut teknolojik problemlere, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirerek küresel düzeyde Linux ve açık kaynak camiasına özgün katkı yapacaklardır.

Pardus’un Hedefleri

  • Tam Türkçe desteğini, hem karakter yapısının Türkçe’ye uygun (UTF-8 uyumluluğu), hem de kullanıcıya görünen tüm mesaj ve belgelerin Türkçe olması yoluyla sağlaması.
  • Mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilen ve kullanılabilen bir işletim sistemi olması.
  • Araç temelli ve teknoloji merkezli bir tasarım yerine görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla ve esnekliği ve yüksek performansı sağlayabilecek modüler bir yapıda tasarlanması.
3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.