Geri bildirim Pardus 19.1 GNOME (64-bit) 15.01.2020

Kolay gelsin cümleten, herkese iyi günler.

Pardus 19.1 GNOME (64-bit) Kurdum kullandım, bununla ilgili yazacaklarım şunlardır.

  • Gayet hızlı akıcı, kurulumda bi sorun yok.
  • Firefox u kaç kere kaldırdıysam o kadar geri yüklendi
  • Google chrome kurduktan sonra chromium kendi kendine geldi ve oda kaldırdıkça geri yükleniyor
  • Viber i manuel olarak kurdum sorunsuz kullandım fakat pardus markette yok.
  • Libre office i kaldırdım ama kaldırma işlemi tamamlandığı halde halde kullanılabiliyordu, yani kaldırılmamış gibi idi.
  • Daha sonra gereksiz birşey varmı acaba diye apt-get autoremove yaptım ne viber kaldı ne libre office
  • sistem ayarlarında ve kurulumda takas alanı kulllanmak istemeyen ram i yüksek cihazlar için bunu aktif yada deaktif edecek bir tuş olabilir.
  • pardusla ilgisi varmı bilmiyorum ama o başlat menüsünün solunda uygulamalar yerler diye iki tane yazı var onları da kaldıramadım.

Tekrar windows kurupta buraya üye olup bunları yazmamın sebepleri yukarıdakiler.

Teşekkürler şimdiden, iyi çalışmalar.

Merhaba,

  • Gnome temelinde bağımlılık olarak sistemde;
firefox-esr (>= 30) | firefox (>= 30) | chromium | chromium-browser | epiphany-browser,

bunlardan birinin yüklü olmasına bakmaktadır.Bu yüzden firefox u kaldırırsanız chromium yüklenir.Chromium u kaldırırsanız firefox yüklenir.(Yani google chrome ile bir bağlantısı yok size tesadüf eseri böyle gelmiş.)

  • Viber in resmi deb paketinde bağımlılık sorunu var bu yüzden markette yok.Bunu biz düzeltebiliyoruz ama resmi olarak viber tarafından düzeltilmesini tercih etmekteyiz.

  • Libreoffice i mağaza üzerinden kaldırma işlemi tamamıyla bir kaldırma sağlamıyor(Komut satırından tamamen kaldırabilirsiniz).Bunu yakın zamanda düzelteceğiz.

  • pardusla ilgisi varmı bilmiyorum ama o başlat menüsünün solunda uygulamalar yerler diye iki tane yazı var onları da kaldıramadım.

    İnce Ayarlar / Eklentiler kısmından gnome eklentilerini yönetebilirsiniz.

4 Beğeni

pardusla ilgisi varmı bilmiyorum ama o başlat menüsünün solunda uygulamalar yerler diye iki tane yazı var onları da kaldıramadım.

İnce Ayarlar / Eklentiler kısmından gnome eklentilerini yönetebilirsiniz

Bu eklenti gereksiz yere görüntü kirlilği ve yer işgaline sebep oluyor. Gelecek sürümde kaldırma yönünde düşünceniz olursa kişisel olarak ben de memnuniyet duyarım. (Kendimiz sonradan kaldırabiliriz tabi :slight_smile: )

3 Beğeni

Özür dilerim sadece merakımdan soruyorum. Neden Gnome’un böyle bir bağımlılığı var? Tarayıcı tabanlı çalışan masaüstü uygulamalarına mı sahip?

2 Beğeni

Peki bu autoremove yapınca benim bildiğim sadece gereksiz dosyaları siliyor olması lazım, o konuyla ilgili bir bilgi var mı? apt-get autoremove yazdığımda silinenler gibi yani sanki default kurulu olan şeyler harici herşeyi ve marketten kaldırdıklarımında hdd de kalan kısmını sildi gibi geldi bana.

Marketten libreoffice i kaldırdıktan sonra autoremove işlemi yaparsanız bu paketin geri kalan kısımlarını da siler.Bu konudaki sorununuz için autoremove komutunun çıktısını bizimle paylaşmanız lazım.

Örn: Marketten libreoffice kaldırma sonrası autoremove komut çıktısı

böyle bir durum söz konusu değildir.

1 Beğeni

Şöyle libre için gariplik olmaya bilir çünkü marketten sildiğim halde duruyordu apt-get autoremove yaptıktan sonra tamam silmesi normal olabilir ama viber i de götürdü arada isterseniz bir deneyin bu komulaarı yazmadan evvel sudo su yapıp şifremi giriyorum orda bi sıkıntı yok.

lafı açılmışken 5.0 kernel ile ilgili bir bilginiz var mı 3ncü aydaki sürümde yüklü olurmu yoksa tamamen debian ın alıp almamasına mı bağlı.

gnome dada durum bu mu yoksa siz kendiniz son kararlı versiyon ne ise sürüm çıkmadan evvel entegre ediyormusunuz.

Sistemde viber yüklü, marketten libreyi silip autoremove çalıştırdım.

işlem sonrası :


Bu durumda sizin viber i nasıl yüklediğiniz ile alakalı bir sorun olabilir.

Kurum ihtiyaçları, testlerimizin sonuçları, ekip görüşü vs… göz önüne alınarak ilerlenmektedir; ancak Kamu kuruluşlarına hizmet verdiğimiz için stabilite bizim için çok önemli diyebilirim.

2 Beğeni

Yani birinci öncelik son kullanıcı değil, anladım.
Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Son kullanıcıdan gelen geri bildirim ve görüşler de aynı hassasiyetle dikkate alınarak incelenmektedir.

1 Beğeni

Aklıma gelmişken swap bölümünü silince cihaz açılıyor ama aşırı yavaş, diğer dağıtımları denemedim o yüzden o konuda birşey diyemiyorum ama sadece swap bölümünü kaldırınca bu şekilde bi yavaş açılış olması garip geldi. windows da swap kullanmıyorum herhangi bi sıkıntı olmuyor hatta daha hızlı açılıyor. birde internette bahsi geçen SSD linux optimizasyonları var bunları 3ncü aydaki srüme ekleyebilirseniz iyi olur.

Kolay gelsin.

Burdaki bağımlılık kullanıcı deneyimiyle alakalı bir bağımlılık. Gnome maintainerları masaüstü ortamı meta paketi hazırlanırken bu şekilde daha iyi bir deneyim sunacaklarını düşündükleri için yani. Bir belgede veya bir uygulamada bağlantıya tıkladığınızda sistemde herhangi bir tarayıcı olsun ki açılsın diye özetleyebiliriz basitçe.

1 Beğeni

3ncü aydaki versiyonu tekrar kurup deneyeceğim, yine yazarım.
Birde bu KVKK diye bir olay var bilgi güvenliği ile ilgili, ahtapot denen yazılım bunu sağlıyormu sağlıyorsa herhangi bir arayüzü varmı kontrol edebileceğimiz? Sadece sunucu bazlımı yoksa client versiyon parduslardada kurulumu herhangi bir kontrol arayüzü varmı. Çift ethernetli bir sunucu yetiyormu.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.