GIMP 2.10.18, Photoshop benzeri araç çubukları, yeni 3D Dönüştürme Aracı ile kullanıma sunuldu.

GIMP 2.10.18 Yayınlandı

2020/02/24

Kritik bir hata nedeniyle 2.10.16 ilanını atladık. İki güncelleme birlikte birkaç önemli kullanılabilirlik iyileştirmesi, 3B alandaki dönüşümler için yeni bir araç, yeni sürüm denetleyicisi ve olağan hata düzeltmeleri sunar.

İşte sürüm özellikleri:

  • Araçlar artık varsayılan olarak araç kutusunda gruplandırılmıştır
  • Kaydırıcılar artık gelişmiş kullanıcı etkileşimi ile kompakt bir stil kullanıyor
  • Dönüşüm önizlemesi için büyük ölçüde geliştirilmiş kullanıcı deneyimi
  • Takılabilir bir iletişim kutusu sürüklendiğinde artık takılabilir alanlar vurgulanıyor
  • Öğeleri döndürmek ve kaydırmak için yeni 3D Dönüştürme aracı
  • Tuval üzerinde çok daha pürüzsüz fırça anahat önizleme hareketi
  • Simetri boyası geliştirmeleri
  • ABR fırçalarının daha hızlı yüklenmesi
  • PSD desteği geliştirmeleri
  • Katmanları birleştirmek ve sabitlemek için birleştirilmiş kullanıcı arayüzü
  • Kullanıcılara mevcut yeni sürümleri bildirmek için güncelleme kontrolü
  • 28 hata düzeltmesi, 15 çeviri güncellemesi

“ GIMP güncellemesi, Aryeom’a ait Creative Commons by-sa 4.0 araç gruplarını getiriyor

Araçlar artık varsayılan olarak gruplandırılmıştır

Araçlar artık araç kutusunda gruplandırılabilir ve bu seçenek varsayılan olarak etkindir.

Yeni gruplar oluşturarak ve aralarında araçları sürükleyerek grupları özelleştirebilirsiniz. Değişiklikler hemen yürürlüğe girecek. Veya gruplamayı tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Yapılandırma seçeneklerini Tercihler iletişim kutusunun Arayüz / Araç Kutusu sayfasında bulabilirsiniz.

Araç kutusundaki varsayılan araç sırasının artık farklı olduğunu lütfen unutmayın. Siz de özelleştirebilirsiniz.

Kompakt sürgüler

Genellikle GEGL tabanlı filtrelerde ve araç seçeneklerinde kullanılan kaydırıcılar artık varsayılan olarak kompakt bir stile sahiptir: dikey olarak çok daha az yer kaplar ve büyük ölçüde geliştirilmiş bir etkileşim modeline sahiptir.

Sol tıklama veya fare tekerleği kaydırmasıyla birden çok değiştirici kullanabilirsiniz:

  • Sol tıklama + sürükleme , varsayılan bir artışla bir değeri değiştirir
  • Shift + sol tıklama + sürükleme (veya sağ tıklama + sürükleme ) daha küçük bir adımla bir değeri değiştirir
  • Ctrl + sol tıklama + sürükleme , daha büyük bir adımla bir değeri değiştirme

İşte tam referans:

Yerleştirme UX iyileştirmeleri

‘Yerleştirilebilir iletişim kutularını buraya bırakabilirsiniz’ iletisi artık araç kutusundan ve diğer boş yerleştirilebilir alanlardan gitti. Bu, sol panel için tek / çift sütun düzeni kullanan birkaç kullanıcıyı rahatsız ediyordu.

Ancak, iletişim kutularını nereye yerleştirebileceğinize dair ipucu vermemiz gerektiğinden, bir iletişim kutusunu her sürüklediğinizde tüm yerleştirilebilir alanlar vurgulanır.

Yüksek kontrastlı sembolik tema artık mevcut

2018’de 2.10’u piyasaya sürdüğümüzden beri, varsayılan olarak kullanılan sembolik simge temasının yeterli kontrastı olmadığına dair çok sayıda geri bildirim aldık. Kısa bir süre önce Twitter’da insanlara daha fazla ön plan / arka plan rengi kontrastı olan ve kesinlikle kullanıcılarla tıklanan temanın bir varyasyonunu gösteren hızlı bir anket yaptık.

Bununla birlikte, geri bildirimlerin bazıları, demografinin bir kısmının mevcut kontrastı sevdiğini öne sürdü. Bu nedenle, herkes için değişiklikleri zorlamak yerine, yeni bir yüksek kontrastlı sembolik tema tanıttık. Diğer herhangi bir simge temasında olduğu gibi Tercihler iletişim kutusunda seçebilirsiniz.

Kontrast, kaynak kodundan GIMP oluşturmadan önce değiştirebileceğiniz bir derleme zamanı değişkenidir. Bunu daha kirli bir geçici çözüm olarak görüyoruz.

GTK3 ile , işleri yapılandırılabilir hale getirmek çok daha kolay olacak. Özellikle, yaklaşan Inkscape 1.0, GTK3’te CSS’yi büyük ölçüde kullanan ve sembolik kalırken önemli olan bazı renkleri kullanan ‘çok renkli’ adı verilen yeni bir simge temasına sahip. Bu yaklaşıma kesinlikle daha yakından bakacağız.

Sembolik temanın yeni yüksek kontrastlı varyasyonunu tamamlamak için GIMP artık araç kutusundaki FG / BG göstergesinin etrafına, özellikle karanlık temalarda daha okunaklı hale getirmek için çift siyah / beyaz bir kenarlık çiziyor.

Dönüşüm önizleme iyileştirmeleri

Çoğu dönüştürme aracı için artık Birleştirilmiş Önizleme adlı yeni bir seçenek var. Dönüşüm önizlemesinin, katman yığınındaki değiştirilmiş katmanın doğru konumu ve doğru karıştırma modu ile oluşturulmasını sağlar.

İki alt seçenekle birlikte gelir.

Bağlantılı öğeleri önizleme, yalnızca seçili olan öğe yerine katmanlar gibi tüm bağlı öğelerdeki değişiklikleri önizlemeye olanak tanır.

Senkronize önizleme , hareketin durmasını beklemek yerine dönüştürmeyi değiştirmek için fare / ekran kalemi işaretçisini hareket ettirdikçe önizlemeyi oluşturur. Bu, GIMP ekranı yeterince hızlı güncellediğinde anında geri bildirim sağlar, bu genellikle büyük katmanlarda geçerli değildir.

GIMP artık dönüştürülmüş katmanların kırpılmasını otomatik olarak önizliyor. Bu, örneğin dönerken deneme yanılma miktarını azaltmaya izin verir.

Yeni 3D Dönüştürme aracı

Yeni bir dönüştürme aracı, bir katmanın perspektifini değiştirmeye veya 3B alanda kaydırma yapmaya yardımcı olur. Bir ufuk noktası ayarlayabilir, ardından katmanı X, Y ve Z eksenlerinde döndürebilirsiniz.

Dönüşü ve kaydırmayı yalnızca bir eksene sınırlamak için birden fazla değiştirici kullanılabilir. Birleşik etkileşim onay kutusu, tuval üzerindeki ayarlar iletişim kutusundaki sekmeler arasında geçiş yapmadan kaybolmaya ve kaydırmaya ve döndürmeye izin verir. Son olarak, Yerel çerçeve seçeneği, global olan yerine, katmanın yerel başvuru çerçevesinde dönüşümün kontrol edilmesini sağlar.

Fırça anahatları ve kalite iyileştirmeleri

Fırça anahat hareketi, yenileme hızını 20 FPS’den maksimum 120 FPS’ye yükseltmenin yanı sıra dabs’e yapışmayı devre dışı bırakma (varsayılan olarak kapalı yeni seçenek) sayesinde artık daha yumuşak hissediyor. İlki, Ell’in birkaç yayın öncesi tanıdığı resim paralelliği sayesinde mantıklı bir fikir haline geldi. Fırçaları yapıştırma tercihleri ​​Tercihler iletişim kutusunun Görüntü Pencereleri sayfasında yeniden etkinleştirilebilir.

Ek olarak, Airbrush aracının boya hızı 15’ten saniyede maksimum 60 damgaya çıkarıldı ve bu da boya birikimini daha pürüzsüz hale getirdi. Sonuç olarak, aracın Hız parametresi ile gerçek boya oluşturma hızı arasındaki ilişkinin artık farklı olduğunu ve bu durumun mevcut takım ön ayarlarını etkileyebileceğini unutmayın.

Ayrıca, Çarpıtma Dönüştürme aracının Tercihler iletişim kutusunun Görüntü Pencereleri sayfasında tanımlanan fare işaretçisi ayarlarına saygı duyduğunu belirtmek gerekir.

Ayrıca, ölçeklendirme fırçalarının kalitesini artırmak için, boya araçları artık ölçek küçültme bitmap fırçaları için mipmap’ler kullanır. Küçültülmüş fırçaları doğrudan orijinal boyutlarından yeniden örneklemek yerine, GIMP artık isteğe bağlı orijinal fırça için kutu filtreli bir mipmap hiyerarşisi oluşturur ve küçültülmüş fırçalar için yeniden örnekleme kaynağı olarak en yakın mipmap seviyesini kullanır. Bu, daha düzgün sonuçlar elde etmek için küçültülmüş fırçalarda kenar yumuşatmayı önemli ölçüde azaltır.

Simetri boya geliştirmeleri

Mandala simetri boyama modu artık hem döndürmeyi hem de yansımayı birleştiren bir Kaleydoskop seçeneğine sahiptir.

Kaleydoskop seçeneği etkinleştirildiğinde, sonraki konturlar simetri dilimi kenarlarına yansıtılır.

ABR fırçalarının daha hızlı yüklenmesi

GIMP artık Photoshop’un fırçalarını ( ABR ) yüklemek için çok daha az zaman harcıyor. Bu yüzden çok fazla kullanırsanız, başlangıç ​​zamanı bir büyüklük sırasına göre hoş bir şekilde daha küçük olacaktır.

Teknik açıklama, GIMP’nin ABR veri bayt bayt baytını okumak için kullandığı ve şimdi bunun yerine tarama çizgisi okumasını kullanmasıdır.

PSD desteği geliştirmeleri

PSD dosyaları artık daha çok orijinal dosya ile GIMP içindeki proje temsili arasındaki aşırı kopyaları ortadan kaldırarak daha hızlı yükleniyor . Büyük PSD dosyaları için yükleme artık ~ 1.5 ila ~ 2 kat daha hızlıdır.

Dahası, GIMP artık CMYK (A) PSD dosyalarını yükleyebilir (şimdilik kanal başına sadece 8 bit). Bunu, bildiğimiz kadarıyla ciddi iş için yeterince iyi olmayan profil olarak sRGB’yi kullanarak pikselleri RGB (A) float’a dönüştürerek yapar.

Ancak, eklenti, CMYK piksel formatı kodlarını GIMP ile belirtmek ve iletmek için babl formatlarını kullanıyor. Bu, daha iyi CMYK desteğine doğru iyi bir ilk adımdır. Hem kendi başına geliştirilebilir hem de geliştirme dalında babl formatları için genel renk alanı desteği sağlayan devam eden çalışma ile entegre edilebilir.

Katmanlar yuva iyileştirmeleri

Katmanlar iletişim kutusu sonunda katmanları birleştirmek ve kayan seçimleri eklemek için kullanıcı arayüzünü birleştirir.

Alt araç çubuğunda, kayan bir seçimi yalnızca bir tane olduğunda sabitlemek için bir düğme görüntülenecektir. Aksi takdirde, katmanları birleştirmek için bir düğme görüntüler.

Ayrıca birkaç değiştirici de kullanabilirsiniz:

  • Shift katman katmanını birleştirir
  • Ctrl tüm görünür katmanları birleştirir
  • Ctrl + Üst Karakter , görünür tüm katmanları en son kullanılan değerlerle birleştirir

Kullanıcılara mevcut yeni sürümleri bildirmek için güncelleme kontrolü

GIMP artık başlangıçta sahip olduğunuz GIMP sürümünün mevcut en son sürüm olup olmadığını kontrol edecektir. Bunu, en son sürümün sürümü için GIMP sunucusuna ping işlemi uygulayarak ve ardından bilgisayarınızda yüklü olan sunucuyla karşılaştırarak yapar.

GIMP aynı zamanda yükleyicilerin revizyonlarını da karşılaştıracak, böylece kullanıcılar mevcut güncellenmiş yükleyicilerin farkında olacaklar. Bu, yükleyicileri kullandığımız üçüncü taraf bileşenlerinde düzeltmeler sağlayacak şekilde güncellediğimizde yararlıdır.

Son olarak, bu özellik bir kilitlenme raporu oluştururken kullanılır. Programın eski bir sürümünü kullanırken bir kilitlenme yaşarsanız, GIMP size bunu söyleyecektir.

Bu özelliği Tercihler iletişim kutusunun Sistem Kaynakları sayfasında devre dışı bırakabilir ve Hakkında iletişim kutusundaki Güncellemeleri kontrol et düğmesini manuel olarak kullanabilirsiniz.

Yapılandırma komut dosyasına --disable-check-update bağımsız değişkenini ileterek bu özellik olmadan GIMP oluşturmak da mümkündür.

Sürekli Entegrasyon

Sürekli entegrasyonumuz üzerinde çalışmalar devam ediyor. Şimdi hem ana autotools yapı sistemi hem de yeni meson olan ana geliştirme dalının otomatik derlenmesini gerçekleştirdik. Ayrıca Clang derleyicisiyle ( GNU derleyici gcc ek olarak) alternatif bir yapı da üretiyoruz.

Ayrıca, platformlar arası geliştirme için, hem 32-bit hem de 64-bit için, çapraz crossroad / Mingw-w64 araçlarıyla çapraz derlenmiş Windows yapıları üretiyoruz.

Tüm bu otomatik yapılar, yalnızca belirli yapılandırmaları veya platformları etkileyebilecek belirli hataları erken yakalamamızı sağlar.

Ayrıca katkıda bulunmak isteyen yeni geliştiricileri de çekebileceğini umuyoruz. Derleme uyarılarına bakmak ve bunları düzeltmeye çalışmak GIMP kodunda çok iyi bir ilk adım olabilir. Büyük kodumuza sıfırdan dalmaya çalışmaktan çok daha az zorlayıcı olurdu.

Eğer ilgileniyorsanız, CI boru hatlarımıza bakın ve sonuncusuna (tercihen master dal), sonra çeşitli derleme işlerinden birine bakın. Yamalarınızı bekleyeceğiz!

GEGL ve babl değişiklikleri

GIMP 2.10.14’e eşlik eden sürümden bu yana GEGL’de çeşitli iyileştirmeler yapıldı:

  • Windows’ta döşeme değiştirme arka ucundaki olası veri bozulması / çökmesi düzeltildi (düzeltme, 2.10.14 için güncellenmiş bir yükleyicide kullanıma sunuldu) ve döşeme sıralama hızı geliştirildi.
  • GEGL çekirdeği artık işlenecek piksellerden daha fazla iş parçacığı işinden kaçınıyor.
  • Sınırlama kutusu küçüldüğünde arabellek önbelleklerinin sökülmesi artık daha hızlı.
  • Yerinde işleme artık yalnızca ilgili bölge girdi boşluğuna uyuyorsa gerçekleşir.
  • Gegl: kenar dönüştürme işlemi için kenar yönetimi geliştirildi

Babl kütüphanesi derleme düzeltmeleri, gelişmiş ana CPU algılama, macOS’a özel düzeltmeler ve Clang uyarı susturucuları aldı.

Katkıda Bulunanlar

Bu yayına kod katkıda bulunanlar: Alex Samorukov, Anders Jonsson, grup-prend, Cyril Richard, Elad Shahar, Ell, Elle Stone, Félix Piédallu, Jehan Pagès, Jernej Simončič, lillolollo, Massimo Valentini, Michael Natterer, Nikc, Øyvind Kolås, Pascal Terjan, woob.

Çevirmenler: Alan Mortensen, Alexandre Prokoudine, Anders Jonsson, Asier Sarasua Garmendia, Balázs Meskó, Balázs Úr, Bruce Cowan, Daniel Korostil, Jordi Mas, Julien Hardelin, Marco Ciampa, Piotr Drąg, Rodrigo Lledó Milanca, Ryuta Fujii, Sabri Ünal, hasta , Sveinn í Felli, Tim Sabsch, Zander Brown.

Her zaman olduğu gibi, hata raporlarını tetiklemek için lillolollo, nmat ve Michael Schumacher’a ve kullanım kılavuzunu güncel tuttukları için Julien Hardelin’e teşekkür ederiz.

Sırada ne var?

Ana hedefimiz hala GTK3 bağlantı noktasını tamamlamak ve GIMP 3.0’ı serbest bırakmak. Bu işlem biraz zaman alacaktır.

Ayrıca araştırdığımız fikirlerden biri, varsayılan tek pencere düzenini iyileştirmek ve genel düzenleme, web tasarımı, dijital fotoğrafçılık, resim gibi yaygın kullanım durumları için kolaylaştırılmış adlandırılmış çalışma alanlarını tanıtmaktır.

Varsayılan GIMP mizanpajınızı özelleştirdiyseniz, bir ekran görüntüsü göndermenizi ve bu özelleştirmeyi etkileyen GIMP için kullanım durumlarınızı bize bildirmenizi öneririz. Bunu Twitter’da veya kullanıcılar için posta listesinde yapabilirsiniz.

Her yaygın kullanım örneği için temsili miktarda örnek aldığımızda, verileri analiz edeceğiz ve beğeninize göre daha fazla ayarlayabileceğiniz varsayılan çalışma alanları oluşturup oluşturamayacağımızı göreceğiz.

Şimdilik, projeye bağışta bulunabileceğinizi ve geri vermenin ve GIMP’nin gelişimini hızlandırmanın bir yolu olarak birkaç GIMP geliştiricisini kişisel olarak finanse edebileceğinizi unutmayın.

Orjinal haberin sayfası:

7 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.