Gnome Disks Üzerinden Kalıp Alma ve Yükleme

Merhaba arkadaşlar.

Pardus üzerinde çalışırken aynı sisteme bağlı bir başka SSD’deki Windows 8.1 sistemin yedek imajını almak istiyorum. İncelediğim kadarıyla “Disks” yazılımında böyle bir özellik var. Bu özelliği daha evvel kullanan ve memnun kalan var mı? Ne kadar güvenilir? Şayet program bug içeriyorsa ve imajı düzgün almazsa sistemi uçururum diye çekiniyorum.

Ekran görüntüsü_2023-10-10_22-41-50

dd ile imaj aldırmak istemiyorum uygulaması biraz zor. Şayet yanıt gelmezse clonezilla gibi birşeyle imaj alacağım.

Teşekkürler.

Bu diskin 0 ve 1 lerini birebir kopyalar aynı dd gibi. Sonuçta da 1TB lik bir dosya oluşturur.

Arkadaşlar merhabalar tekrar.

Yukarıda bahsettiğim imaj alma işlemi Gnome Disks yazılımı ile sorunsuz ve başarılı şekilde yapılabilmektedir. Bunu bizzat yaptığım işlemle doğrulamış bulunuyorum, bilginiz olsun. Aranızda imaj almak isteyenleriniz varsa bu programı gönül rahatlığı ile kullanabilir.

Meraklısına özel vaka:

Mecburiyetten dolayı windows da kullanıyorum. Çünkü hem özel yazılımlarım var, hem de oynadığım bir-iki oyunum var. Bu uygulama ve oyunların linux alternatifi yok. Uzun süredir Windows 8.1 kullanıyordum. Herkesin windows 10 kullanması beni rahatsız ediyordu. Çünkü “Herkes gider Mersin’e, ben giderim tersine” sözündeki gibi, herkesin windows 10’a, 11’e geçmesi, bir anlamda herkesin çağa ayak uydurmuş olması gibi bir intiba bırakıyordu ve ben eski bir sürüm kullanarak kendimi yenileyemiyordum. Windows 10’un önceki sürümlerini daha önce test birkaç kez test etmiş, ancak bazı olumsuzluklarından rahatsız olarak tekrar eski sistemime dönmüştüm defalarca. Bu nedenle cesaret edemiyordum ama “nasıl olsa zamanla alışırım” diyerek kuruluma geçmeye karar verdim. Önceki sistemim olan windows 8.1’in imajını alacak, eğer windows 10’a alışamazsam tekrar dönüş yapacaktım. Böylelikle kurulum sonrasında yapmam gereken yığınla şeyi yapmayacaktım. Masaüstümdeki kısayollar, kurulu programlar bile aynen geri gelecekti. Planım buydu.

Geçenlerde kararımı verdim. Gnome Disks ile windows 8.1 içeren SSD’min imajını aldırdım. Ortalama 40 dakika sürdü. İmaj alma işlemi bitince SSD’yi biçimlendirdim ve windows 10 kurulumunu gerçekleştirdim. Bitince gerekli yazılımlarımı bir bir kurdum ve sistemsel ayarları elimden geldiğince sağlıklı şekilde yaptım. Ancak sorunlar bir bir karşıma çıkmaya başladı. Windows 10, anormal şekilde internetimi sömürüyordu. Evimde internet olmadığından telefon internetimi bilgisayara bağlıyorum. Böylelikle bilgisayarımda internet ihtiyacımı karşılıyorum. Fakat windows 10, bir günlük kullanım hakkımı dakikalar içinde sömürüp atıyordu. İnterneti kullanan uygulamaları tesbit edip durdurdum. Yetmedi. Bazı exe dosyalarını durdurmak için üçüncü parti yazılım kurmak zorunda kaldım. Yine yetmedi; windows defender arkaplandan kendisini devamlı güncelliyor, ayrıca bazı programların dll dosyalarını bana sormadan siliyordu. Windows defenderi de üçüncü parti bir başka programla durdurdum. Yine olmadı… Oynadığım 4 oyundan ikisi açılmıyordu. Uyumluluk modu ve gerekli olabilecek bileşenler paketini kurmak da dahil herşeyi denedim, olmadı, olamadı. Böyle sorunlu bir sisteme daha fazla dayanamadım…

Kararımı verdim.

Dün, Pardus tarafına geçtim ve windows10’lu SSD’yi sildim. Disks yazılımını açıp aldığım imajı SSD’ye tekrar geri yazdırdım. BİNGO! Herşey geri geldi. Yaptığım sistem ayarları, kısayollarım, yazılımlarım; yani şu ana dek oluşturageldiğim konfor alanım olduğu gibi gerisin geri geldi. Mutluyum.

Bunca zamandır hem windows, hem de linux kullanan bir kullanıcıyım. Arkadaşlar, ben böyle rezalet görmedim. Microsoft bu saçmalıklara devam ettiği sürece linux tarafına daha çok geçiş olur diyorum ve artık burada noktalıyorum.

Özgür kullanımlar dilerim…

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.