masaüstü ortamı cinnamon
Neden ? Linux Mint, Cinnamon (Tarçın) sürümü mü ? Tarçın iso nedir?
Af buyrun. Aklıma “Banker Bilo” filmindeki sahne geldi.![]()
-Cinnamon masaüstü isterim.
-İstersin ammaaaaa ben vermem!
Pardus sitesindeki Bilgi Bankasının “Nasıl?” bölümüne “Pardus Nasıl … Masaüstü Ortamı ile Kullanılır?” başlıklı (öncelikle Cinnamon, KDE Plasma vb. için) birkaç makale yazılsa çok iyi olacak. Hep aklımda fakat henüz hiç vakit bulamadım buna…
Aslında bence bunun en kestirme yolu söz konusu masaüstü ortamı için yapılmış Debian kararlı sürüm ISO ile kurulum yapılıp ardından depoların Debian’dan Pardus’a değiştirilerek (tabii “pardus-archive-keyring*.deb” paketi de indirilip elle kurularak) birkaç Pardus özel uygulaması eklenmesi…
Sanırım, Pardus dışındaki dağıtımlarda, Pardus’a özel paketlerin çalışması Pardus projesine ilgiyi azaltabilir diye Debian ya da herhangi bir dağıtımdan Pardus paketlerinin çalışması verimli olmayacağı için bahsettikleriniz yapılmazdı.
Küçük bir hatırlatma.
Bir geliştirici, yoğun talep üzerine, KDE sürümü çıkarabileceklerini ama garanti olmadığını söylemişti. Pardus 25’in ilk çıktığı zamanlarda oldu bu.
Bunca talep KDE üzerineydi. Farklı talepler de ardı ardına gelince bence bunu yapmazlar. Cinnamondan bahsediyorum. Ki KDE’den hala haber yok farkındaysanız. Demek ki iş yükleri oldukça fazla.
İyi ifade edememiş olabilirim. Benim demek istediğim;
- Debian kararlı sürümünün (ya da -Pardus’a benzer şekilde - MX-Linux gibi Debian kararlı sürümünü temel alan bir Linux dağıtımı da tercih edilebilir) KDE veya Cinnamon sürümü ISO dosyasını indirip kurulum yapmak.
- Sonra da bu sistemi Pardus’a dönüştürmek.
Bunun için ise;
- Önce “pardus-archive-keyring*.deb” paketi Pardus repolarından indirilip kurulur ve böylece kurulu sistem Pardus depolarını kullanabilir hale getirilir.
- Ardından “/etc/apt” dizininde depo değişikliği (Debian → Pardus) yapılıp sistem yazılımı güncelleme ve yükseltme komutları girilerek Debian KDE (veya Cinnamon) sistemi Pardus KDE (veya Cinnamon) sistemine dönüşmüş olur.
Bu süreçte Pardus’un özel bazı dosyaları otomatik yüklenirken (yazılım yükseltme şeklinde) bazılarını ayrıca elle kurmak gerekli sanırım. Tüm bunlar ayrı bir yazıda ayrıntılı olarak belirtilmesi gereken hususlar fakat biraz deneyimli bir kullanıcının da halledebileceği kadar basit işlemler…
Topluluğumuz ne yazık ki zayıf. Pardus tabanlı diğer masaüstü ortamlarının gönüllü topluluklarca derlenmiş olması bence gerekiyordu. yok maalesef. Bence Pardus, kurumsala çalışmak dışında bu “topluluk oluşturma ve destekleme” işine de ağırlık vermeli. Tamamen Debian ve iki masaüstü ortamına bağlı bir iş yürür ama gençleri yakalamak istiyorsanız yolu daha esnekten olmaktan geçiyor.
Zevk meselesi olduğu içim karışmayayım dedim, ama LMDE6 ve LMDE7 kullanmış ve LMDE7 yükseltmesinden birkaç ay sonra “Pardus 25 / Gnome / ArcMenu / Modern Menüler / Zarif” menüsünü kullanıyorum.
Dedim ya zevk meselesi diye, sizin için “Pardus 25 / Gnome / ArcMenu / Geleneksel Menüler / Mint” seçeneğini seçerek şu anda kullandığım menüyü Mint’e çevirip ekran kaydı alıp tekrar Zarif’e çevireceğim. Saniyeler içinde değişebiliyor!
Size orijinal LMDE6 zamanından kalma olabilir, ama LMDE7 de aynısı zâten ekran kaydı görüntülerimi paylaşacağım!
Yıllarca LMDE (Linux Mint Debian Edition) kullanmış biri olarak Pardus Gnome Arc Menu Zarif bana Mint’ten çok daha güzel görünüyor!
windows’dan ilk geçen menü sistemini windows’a yakın bulduğu için Mint’i seviyor, ama kullandıkça çok bayağı gelmeye başlıyor! Ben bir süre sonra dayanamayıp “Space dark” diye MacOs pencereleri gibi üst köşelerinde renkli butonları olan bir temaya geçmiştim. Onu da İnternetten indirip kurmak zorunda kalmıştım!
Sizinle bir sürü ekran görüntüsü paylaşacağım.
Mint mi Gnome Arc Menu benim tercihim olan Zarif yada diğer seçenekleri mi bir fikrin oluşması için bunu yapacağım.
Sanırım Arc Menu seçeneklerini bilmeyen çok!
Fakat burada Mint sadece Pardus 25’te daha fazla seçenek istemek için kullanılıyorsa onun çözümü bence daha başka türlü olmalı. Pardus’u kolayca masaüstü değiştirilebilir bir yapıya getirip mağazaya yada özel bir masaüstü seçenekleri uygulamasına zilyon tane masaüstü indirebilmek için eklenir! Linux Mint’te bile sayılı seçenek var!
Kısacası onun durumu zor görünüyor!
Sâdece Pardus için değil bütün Linux dağıtımları için dünyanın bütün masaüstlerini yükleme seçeneği sunmak çok zordur!
Hepsi değil derseniz de kendi istediğim eklensin diğerlerinden bana ne derseniz, diğerleri de yarın buraya şu masaüstü neden yok, çok güzel diye başlık açacaklar!
O yüzden bunların eklenmesi hep kullanıcılara kalmış durumda!
Kullanıcılara yardımcı olacak kaynaklar varsa aslında sorun değil.
Bu forumda da harici masa üstlerinin nasıl eklenebileceği hakkında özel bir başlık açılıp içinde bilenlerin bilgilerini paylaşmaları sağlanabilir.
İlk ekran görüntülerim zamanında LMDE’den aldığım ekran görüntüleri olacak.
Şu anda Raspberry Pi 5 (Raspberry PiOS) dan yazıyorum.
Bu görüntüleri paylaşınca Pardus Gnome Arc Menu’den Modern Menülerden “Zarif “ ve sizin için “Mint” i seçip ekran görüntüsü alacağım!
LMDE:
işte bu da Mint’inkilerden sıkılınca indirip yüklediğim Space Dark temalı hâli
Şimdi bunu paylaşıp Masaüstü PC’me Pardus 25 Gnome’a geçiyorum ve diğer “güncel” ekran görüntülerini oradan alıp paylaşacağım!
İşte Pardus 25 Gnome Ark Menu Zarif Menü ekran alıntıları
Arc Menu Uygulamasında Menü görünümü değiştirme ayar penceresindeki “Geleneksel Menüler” başlığı altındaki seçeneklerden “Mint” seçilmiş hâli
Bu ise “Modern Menüler” başlığı altında “Zarif” menü seçilmiş ve benim kullandığım hâli. Menü ayarlarından sağ tarafı sola almış, eni ve boyunu değiştirmiştim sanırım. İlk seçildiğinde benimki gibi görünmeyecektir, ama bir sürü ayarı var. Renkleri bile değiştirebiliyorsunuz!
Başta da dediğim gibi zevk meselesi bir konu, ama bilmeyenler görüp bilsinler diye paylaştım.
Daha önce de bu forumda bu lafı söylemiştim, ama windows da ne dayatılırsa kullanmaya makkûm olan bizler Linux’a gelip zilyon seçeneği görünce maalesef hiç bir şeyi beğenmez oluyoruz!
Asıl çok önemli bir şeyi unutmuşum!
Linux Mint’in Ubuntu temelli olmayan LMDE sürümü Ubuntu temelli sürümünden daha başarılıdır!
Buna rağmen Pardus 25 Gnome özellikle oyunlarda aynı bilgisayarda çok daha yüksek başarım sağladığı için LMDE’yi silip Pardus 25 Gnome’a geçtim.
Cinnamon’un bunlarla ilgisi az yada çoktur, ama dağıtım masaüstleri çoğunlukla benzerler.
En belirgin fark eğer kullanıyorsanız başlat menüsündedir.
İkinci belirgin fark simgelerdedir.
Pencereler neredeyse aynılar.
Fakat o dahil çoğunun özelleştirme seçenekleri oluyor ve bunda da en başarılı meşhûr dağıtım KDE’dir.
Masaüstü sâdece menü ve pencere, görev çubuğundan ibâret değil diyorsanız.
Günlük kullanımda diğer özellikler o kadar da fark edilmiyor!
Asıl İnsanın gönlünü çelenler bunlar.