Gnome neden font renderlayamıyor?

Buraya fotoğraf atılıyormu atılıyorsa nasıl atılıyor bilmiyorum oyüzden anlatarak gideceğim, kullandığım fontlar türkçe destekli (ubuntu cantarell roboto vs vs) onu baştan açıklayayım. Default olarak cantarell kullanıyorum, ondan önce çok font denedim yine başa cantarell e döndüm, farkettimki dosyalar uygulaması gibi bazı uygulamalarda fontları düzgün renderlayamıyor, bir dosyadaki “a” harfi düzgün renderlanmışken öbüründe "a"nın içerisindeki boşluğun içinde beyaz nokta varmışcasına benzer bir görüntü çıkıyor render kalitesizliğinden, bu ayarlar uygulamasındada oluyor, ve farkettimki sistem monitörü ve disk kullanımı inceleyecisi gibi uygulamalarda yer ifade eden yazılar komple bozuk olabiliyor, genişletilmiş, küçültülmüş gibi vesaire vesaire. (ekran resmi atmasını bilsem gösterirdim). eskiden kullandığım fontlar (roboto segoe ui) gnome tarafından aşırı kötü renderlandığından dolayı 1 gün kullandıktan sonra geri aldım ancak farkettimki indirdiğim bir kaç uygulama (ps1 emulatörü ve obs studio) uygulama başlıkları için onların fontlarını kullanmaya devam ediyor, ps1 emulatörü arayüzünde roboto kullanıyor ve geride düzeltemiyorum. "FREETYPE_PROPERTIES=“cff:no-stem-darkening=0 autofitter:no-stem-darkening=0” " diye bi komut buldum internette fontların renderlanmasında yardımcı olucağı söylenmişti, denemiştim ve dosyalar uygulaması ve ayarlar uygulaması gibi uygulamalardaki font hataları düzelsede genel olarak harflerin arasındaki boşluğun genişlediğini farkettim ve epey kötü duruyordu, aynı zamanda öbür uygulamalardaki fontlarıda kötüleştirdi (steamde “i” harfinin noktası "i"nin gövdesine yapışıktı. neyse bu komutu /etc/environmentsden kaldırınca eskisine döndü. bundan önce firefoxda çok büyük sıkıntılar yaşamıştım fontlar ile ilgili oyüzden brave e geçtim, kat kat iyi ama tek bir sıkıntısı var, " “” " tırnak işaretlerinden bir tanesi (ya soldaki yada sağdaki) bulanık oluyor, başka uygulamalardada oluyor normalde hiç sıkıntı yaşamadığım, niye bilmiyorum. sadece tırnak işareti bulanık oluyor. pardusun uygulamasından nvidia driverlarını yükledim 590 sürümlü, nvidia kartım rtx geforce 4050 laptop gpu’su. wayland kullanıyorum, birazcık uzun yazdım kusura bakmayın…

Tarayıcı penceresini ekranın en sağına doğru sürüklerseniz yarım ekran olur. Yorum yazma kutucuğuna fotoğrafı sürükle-bırak yaparsanız resim yüklenir.

Yazıların düzgün görünmeme sorununu daha önce bir kez yaşadım. Nuh nebii’den kalma ATI 1550 ekran kartından kaynaklandığını tespit ettim. Farklı ekran kartlarında sorun çıkmıyordu. Ama sizin sorununuz benimkiyle aynı mı, bilmiyorum.

dayanamadım daha geçtim geri windows 11 e… özleyecem seni pardus…

windows 11 e geçemedim, daha kurmadan sorun verdi, silmedim en azından pardusu kalıyor aynı yerden devam ediyom ama lütfen çözüm bulun kimse yardımcı olmuyor

Önce Wimdows 10 kurun ardından Windows 11 'e güncelleyin. Çünkü ben zamanında böyle yaparak Windows 11 'i kurabilmiştim.

Bilgisayarımdaki ekran kartının Pardus 'un yeni sürümlerinde destekleniyor olması üzerine Pardus GNU/Linux 'u tekrar kurarak kaldığım maceradan devam ediyorum.

Ben, önceki senelerde, Windows yükleyeceğim zaman en azından internetteki ucuz lisanslı Microsoft Windows işletim sistemlerinin hangi sürümünün lisans kodunu satın alırsam, o sürüme ait Microsoft Windows işletim sistemini yükleyip daha sonra bilgisayarımı internete bağlayınca satın aldığım lisans kodunu etkinlştirir ve bilgisayarımı lisanslı kullandığımı düşünürdüm.

Çok önemli değilse kalmaya devam edebilirsiniz.

Konuyla ilgisiz:

Yıllar önce GTA5 çıktmıştı. Bir internet kafeci abi hemen bir yerden bulmuş indirmiş. Ben de fotokopi almak için gitmiştim. Ama bilgisayarlarının özellikleri kaldırmıyordu. En az 8GB ram istiyordu. Ama onun sistemler 4GB ram. Abi dedim, başka bir bilgisayardan ram’in birini sök, kuracağın bilgisayara tak. Kurulumu bitir, oyunu bir kez çalıştır. Ardından ram’i geri sök. Diğer bilgisayarlara da sırayla aynısını yap.

Bir deneyeyim dedi, denedi, oldu.

Bu şekilde oyunu kandırıp bir anlamda heklemiş olduk. Birkaç yıl oyun sorunsuz çalıştı. Sonra sistemleri komple yeniledi.

Şimdi yükseltme yap, öyle oluyor deyince bu anım aklıma geldi.