Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek var mı?
Hayatta en nefret ettiğim sözlerden biridir ve bir şekilde bu sözün haksız olduğunu hep ispatlamışımdır.
Linux sistemlerde usb biçimlendirmenin birden fazla yolu olmakla birlikte, Pardus ekibi zaten güzel ve pratik bir program yazıp kullanımımıza sunmuştu:
Bu program, iyi tasarlanmış bir programdı ve kullanıcının kafasını gereksiz detaylarla yormadan şip-şak işi bitiriyordu.
Ancak ne var ki, benim gibi titiz kullanıcılar "daha iyisi olamaz mı diye düşünecektir. Örneğin ben bir flaş olsun, HDD olsun ayırma birimine dikkat ederim, çünkü performansı etkiliyor. Sonra o taktığım aygıt MBR/GPT hangisi olsun, bu da önemli. Eminim benim gibi detaylara dikkat eden çok kullanıcı yoktur. Pardus ekibi de sanırım bunu bildiğinden, işi son derece hızlı çözmüş.
Her neyse, ama ben bununla yetinmek istemedim, çünkü flaşlarla, disklerle çok çalışıyorum. İstedim ki şöyle, detay özellikleri olan bir program olsun. Meselaaaa meselaaaa şöyle gibi:
Fikir hoşuma gitti ve üzerinde çalışırken yapay zekaya da danışmak istedim. “GPT seçeneği de ekle, sen beni dinle boşver” deyince iyice fikir oturdu ve başladık kodlamaya.
İnanılmaz bir efor sarfettim. Yapay zeka, belli bir yazışmadan sonra (diyalog uzayınca) sapıtıyor. Hafızayı kaybediyor. Kendisine verdiğim kodu alıyor, bozuyor, GUI’yi değiştiriyor… sinirden öldüm öldüm sormayın. Neyse sonunda bitti.
Bu araç, flaşbelleklerinizi, taşınabilir HDD ve SSD’lerinizi istediğiniz seçeneklere göre biçimlendirerek kullanıma hazır hale getirir.
- Otomatik disk tespiti.
- 4 format seçeneği (NTFS, FAT32, exFAT, ext4)
- MBR/GPT seçeneği
- Blok/Cluster belirleme seçeneği
- Hızlı/Tam biçimleme
- Etiket (disk adı belirleme
- Türkçe-İngilizce dil seçeneği
- İşlem başladığında programdaki amblemin ışığı yanıp söner, görüntü hoşluğu sağlar.
- İşlemlerden önce sizi uyarır.
- Bu program root parolası gerektirir.
Testler çok uzun sürdüğü için her disk türünde ve her seçenekte yapamadım, yarım kaldı. Denemek isteyenler buyursun denesinler. Beğenen kullansın.
Hızlı biçimlendir seçeneğini şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu kutucuğu boşaltırsanız işlem muazzam şekilde uzar. Bu uzun süren işlem, dd ile diske baştan sona sıfır yazdırma işlemi yapar, bittikten sonra biçimlendirme işlemine geçer. Biçimlendirme işlemi çok kısa sürer (3 saniye kadar). Ama wipe işlemi diskin boyutuna göre çok uzun sürebilir. Baştan uyarıyorum.
Programın amblemini sağdan soldan topladığım telifsiz görsellerle oluşturdum. En güzel tarafı, program işleme başlayınca görselin ışığı yanıp sönüyor. (GIMP ile yaptım, programa bunu çalıştır ışık yanıp sönsün dedim.)
Her neyse çok uzattım, repo adresi aşağıda, indirip test edebilirsiniz.
Yorumlarınızı eksik etmeyin. Bir hatayla karşılaşırsanız mutlaka bildirin.
İyi çalışmalar.