GNU USB Formatter

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek var mı?

Hayatta en nefret ettiğim sözlerden biridir ve bir şekilde bu sözün haksız olduğunu hep ispatlamışımdır.

Linux sistemlerde usb biçimlendirmenin birden fazla yolu olmakla birlikte, Pardus ekibi zaten güzel ve pratik bir program yazıp kullanımımıza sunmuştu:

Ekran görüntüsü_2025-07-21_18-14-44

Bu program, iyi tasarlanmış bir programdı ve kullanıcının kafasını gereksiz detaylarla yormadan şip-şak işi bitiriyordu.

Ancak ne var ki, benim gibi titiz kullanıcılar "daha iyisi olamaz mı diye düşünecektir. Örneğin ben bir flaş olsun, HDD olsun ayırma birimine dikkat ederim, çünkü performansı etkiliyor. Sonra o taktığım aygıt MBR/GPT hangisi olsun, bu da önemli. Eminim benim gibi detaylara dikkat eden çok kullanıcı yoktur. Pardus ekibi de sanırım bunu bildiğinden, işi son derece hızlı çözmüş.

Her neyse, ama ben bununla yetinmek istemedim, çünkü flaşlarla, disklerle çok çalışıyorum. İstedim ki şöyle, detay özellikleri olan bir program olsun. Meselaaaa meselaaaa şöyle gibi:

Fikir hoşuma gitti ve üzerinde çalışırken yapay zekaya da danışmak istedim. “GPT seçeneği de ekle, sen beni dinle boşver” deyince iyice fikir oturdu ve başladık kodlamaya.
İnanılmaz bir efor sarfettim. Yapay zeka, belli bir yazışmadan sonra (diyalog uzayınca) sapıtıyor. Hafızayı kaybediyor. Kendisine verdiğim kodu alıyor, bozuyor, GUI’yi değiştiriyor… sinirden öldüm öldüm sormayın. Neyse sonunda bitti.

Ekran görüntüsü_2025-07-21_18-02-29

Bu araç, flaşbelleklerinizi, taşınabilir HDD ve SSD’lerinizi istediğiniz seçeneklere göre biçimlendirerek kullanıma hazır hale getirir.

• Otomatik disk tespiti.
  • 4 format seçeneği (NTFS, FAT32, exFAT, ext4)
  • MBR/GPT seçeneği
  • Blok/Cluster belirleme seçeneği
  • Hızlı/Tam biçimleme
  • Etiket (disk adı belirleme
  • Türkçe-İngilizce dil seçeneği
  • İşlem başladığında programdaki amblemin ışığı yanıp söner, görüntü hoşluğu sağlar.
  • İşlemlerden önce sizi uyarır.
  • Bu program root parolası gerektirir.

Testler çok uzun sürdüğü için her disk türünde ve her seçenekte yapamadım, yarım kaldı. Denemek isteyenler buyursun denesinler. Beğenen kullansın.

Hızlı biçimlendir seçeneğini şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu kutucuğu boşaltırsanız işlem muazzam şekilde uzar. Bu uzun süren işlem, dd ile diske baştan sona sıfır yazdırma işlemi yapar, bittikten sonra biçimlendirme işlemine geçer. Biçimlendirme işlemi çok kısa sürer (3 saniye kadar). Ama wipe işlemi diskin boyutuna göre çok uzun sürebilir. Baştan uyarıyorum.

Programın amblemini sağdan soldan topladığım telifsiz görsellerle oluşturdum. En güzel tarafı, program işleme başlayınca görselin ışığı yanıp sönüyor. (GIMP ile yaptım, programa bunu çalıştır ışık yanıp sönsün dedim.)

Her neyse çok uzattım, repo adresi aşağıda, indirip test edebilirsiniz.

Yorumlarınızı eksik etmeyin. Bir hatayla karşılaşırsanız mutlaka bildirin.

İyi çalışmalar.

5 Beğeni

Allah cc sizden razı olsun.çok güzel.Tebrikler.!

3 Beğeni

Selamunaleküm Hocam,
Bir yönden haklı olsanızda bence var olan uygulama üzerine değişiklik yapmak daha doğru olur. Yoksa 100’lerce uygulama ortaya çıkmaya başlıyor.

Açık kaynak olduğu için alıp istediğiniz gibi değiştirip geliştirip tekrar yayınlaybilirsiniz.

Bir de yazılım için küçük bi tavsiye olarak sonradan kontrol edilebilmesi ve modülerliği açısında kodu farklı bölümlere parçalarsanız daha iyi olabilir. Bi geliştirici kodu açıp baktığında bi fonksiyon vardı acaba kodun hangi satırında ne işlevi vardı demesi yerine şu dosyada şu işlemler gerçekleştiriliyor şu klasörde şu tarz kodlar vardır. Gibi gibi bu benim düşüncem doğru yanlışlığı tartışılabilir.

Mesela

Veya

2 Beğeni

Haklısınız hocam.

Pardus USB Biçimlendirici’nin github sayfasına gidip baktım. O program üzerinden geliştirme yapacaktım. Ancak klasör ve dosya yapısı benim anladığım düzende değildi. Ben daha yolun çok başında olduğumdan tek bir dosya üzerinden çalışabiliyorum şimdilik. Modüler programlamaya ileride geçerim.

2 Beğeni

Bence Alternatifler Her Zaman İyidir ve Olmalıdır. Eline Sağlık Abi Test Ettim Geyet İyi Çalışıyor. Windows da da Açılıyor Ama Biçimlendirme Linux’a Göre Olduğundan
İşlev Yok Ufak Bir Kaç Kod Eklemesi İle Tüm Platformlarda Çalışır Hale Gelir.

2 Beğeni

Üstadım eline sağlık çok güzel bir program olmuş test ettim. Harika çalışıyor. Pardus için paket yapan arkadaşlara da önerim bu programın Pardus depoda bulunması iyi olur.

Ekran Görüntüsü - 2025-07-22 16-03-14

2 Beğeni

Diğer Seçenek:
*Çok kullanılmayan çalışır vaziyette eski bir notebook bulunur.
*Sparkylinux 6.7 i686 bu cihaza usb ile kurulur.
Bu versiyonda aynı Pardus içinde olduğu gibi USB’yi hem biçimlendirip hemde herhangi bir iso dosyasını kuruluma hazır hale getiren 2 tane sade araç var. Denedim ordan biliyorum. Pardus araçları biraz daha görselli.

1 Beğeni

Object Oriented programming üzerine biraz bakınca temel mantığı kavramış oluyorsunuz, farklı objeleri proje directorysi içindeki dosyalardan çağırıyorsun tek dosya içinde hepsini tutmaktansa böylece kod daha kontrol edilebilir oluyor. Çok kısa projelerde fark yaratmaz ama karmaşık bir program yaparken bu gereği hissedebilirsiniz.

Mesela GUI çizme kısmı için ayrı, temel özellikler için ayrı, arkada yapılan hesaplamalar için ayrı dosya kullandığımız durumda hata raporunda main.py’nin 480. satırında hata olduğunu görmek yerine src/USBFormatter.py’nin 70. satırında hata var derse sadece oraya bakıp hatayı düzeltmek işini kolaylaştırabilir.

1 Beğeni

YZ’den kastın ChatGPT ise eğer ücretli sürümünü kullanmıyorsan yeni bir sohbet başlatıp ilk konuşmaya başladığında kredi limitin dolana kadar sana GPT 4-o modeli ile cevap veriyor. Kredi limitin dolduktan sonra 4-o mini modeli ile sorularını cevaplayarak yazışmaya devam ediyor. 4-o mini modeline geçtiği anda kod önerileri daha başarısız oluyor ve az da olsa konunun başında konuşulan mevzudan kopuyor. Geçmiş yazışmalarını incele, gpt nın yazdığı cevapların hemen altında sana hangi model ile cevap verdiği görünüyor zaten.

Ben arada DeepSeek kullanıyorum, başarım olarak 4-o’dan kötü, 4-o mini’den iyi gibi. Ücretsiz olduğu için aynı modelle cevap veriyor, sohbetin yarısında model değişmiyor. Belki de ben farketmedim.

Elinize sağlık, iyi çalışmalar

1 Beğeni

Dediğim gibi benim gibi biri için daha erken.

Teşekkür ederim, evet ücretli-ücretsiz durumunun farkındayım. Ben google gemini’den bahsediyorum. Geçenlerde bir programım böyle yarım kaldı. Sonra yeni prompt açıp ordan devam etmeye üşendim, çünkü konu çok uzundu ve açıklamam gerekiyordu.

DeepSeek de kullanıyorum. Onun da kendisine göre artıları ve eksileri var. Gemini ile işin içinden çıkamadığım durumlarda şak diye sorunu çözdüğü oldu kaç kere. Bazen de tam tersi, deepseek’in çözemediğini gemini çözüyor. İkisinin de yapamadığını geçen gün ChatGPT ile çözdüm. Sadece tek bir harf evet tek bir harf “s” yerine “c” konulması gerekiyormuş, onu düzeltmemi önerdi ve herşey güllük gülistanlık oldu. Olay, yukarıdaki formatter programı ile ilgiliydi ve NTFS diske s ile ayırma birimi oluşturmaya çalışıp hata alıyordum. Meğer s harfi ext4’ler için blok oluşturma parametresiymiş… Böyle zibilyon tane sıkıntı var.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.