Google Chrome ve Opera kullanmak ne kadar güvenli?

Pardus istatistiklerine baktığımda Google Chrome tarayıcının indirilenler sıralamasında ilk sırada olduğunu gördüm ve bu konuyu açma gereği duydum.

Google Chrome ve Opera tamamen açık kaynaklı değildir. Casus yazılım seviyesi son derece yüksek tarayıcılardır. Bu nedenle de verileriniz de güvende değildir.

Aşağıda verdiğim linki inceleyebilirsiniz.

https://spyware.neocities.org/articles/chrome.html
https://spyware.neocities.org/articles/opera.html

3 Beğeni

Güzel bilgiler, Chrome’a alışmış kişiler için Chromium önerilmesi daha iyi olacaktır:

https://spyware.neocities.org/articles/ungoogled_chromium.html

3 Beğeni

Chromium kullanıyordum bir ara. Ama kişi tanımlama ve senkronizasyon konusunda sıkıntı yaptı çok fazla. Mecburen Chrome’a dönmek zorunda kaldım.

O sıkıntılar halen devam ediyor mu acaba?

Pardus’un güvenilirliği bile şüpheli iken yerli motorlar ne kadar güvenlidir ki hocam ?

Askeriye assallar, emniyet Pardus kullanıyor bilginize.

6 Beğeni

Pardus’ un güvenirliği ile ilgili her hangi bir sorun olsaydı şimdiye kadar forum sitelerinde çoktan eleştiriler yerden yere vurmalar yapılırdı.
Debian ne kadar güvenli ise Pardus da o kadar güvenli.
Sonuçta Debian tabanı kullanılıyor. Ben şahsen Pardus u güvenli buluyorum.

8 Beğeni

Pardus açık kaynak kodlu bir projedir, endişeniz olmasın. Bu demek oluyor ki kodlarını herkes görebilir: Pardus · GitLab

Ayrıca konuda bahsedilen arama motoru değil tarayıcı. Yani internete girme uygulaması. Arama motoru ise daha çok bir site oluyor. Google’ın hem arama motoru var hem de Chrome diye tarayıcısı var. Konuda bahsedilen ise tarayıcı olanı. Güvenilir tarayıcılar için kriter olarak açık kaynak olmalarına bakabilirsiniz ki Pardus’ta kurulu gelen Firefox tarayıcısı açık kaynaklıdır. Bunun dışında Brave de vardır, Pardus Yazılım Merkezi’nde vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Çok haklısınız.Bizimde kanaatimiz aynı.Ne hikmetse hepte onlar kullanılıyor.Birde bahsi geçen arama motorları şuursuzca kullanılıyor.Kimse demiyor,yerli ve milli arama motorunu kullanalım.Ağlanacak hallerimiz var.Hayırlı çalışmalar.

hangi yazılım güvenli ki? ben çok açık kaynak yazılımda casus faliyet gördüm bu iş kapalı açık olayı değil.

1 Beğeni

Merhaba Bülent bey.

Google Chrome tamamen açık kaynak olmasa da, Google’a karşı bir güvenim var, o yüzden bilgilerimi paylaşmaktan çekinmiyorum açıkçası.

Yalnız ben de bir süre önce Google Chrome’u bırakıp Brave’e geçtim. Sebebi, vaapi (Intel GPU video decoding) desteğiydi. Chrome bir sürümden sonra vaapi desteğini kaldırdı, ben geçtiğim sırada Brave hala vaapi desteği sağlıyordu, o yüzden Brave tercih etmiştim. Yalnız şu anda Brave’de de vaapi desteği yok. (Hiçbir Chromium tabanlı tarayıcıda yok şu anda, test ettiğim kadarıyla.)

Neyse, asıl konuya geleyim. Brave, sizin istediğiniz üzere tamamen açık kaynak kodlu Chromium tabanlı bir tarayıcı. Ayrıca Google hesabından bağımsız kendi browser sync özelliği var. Mobildeki Brave ile sync olabiliyor. Brave’in diğer güzellikleri:

  • Android uygulamasında, butonlar altta. Başparmak ile kolay erişim sağlanmış. Chrome’da böyle değil.
  • Android uygulamasında tümleşik reklam engelleyicisi güzel iş görüyor. Masaüstü versiyonunda tümleşik reklam engelleyiciyi kullanmıyorum, uBlock Origin eklentisi bu konuda daha iyi.
  • Mobil uygulamasında karanlık tema özelliği var. Sayfaları da siyah gösteriyor.

Brave’in kullanmadığım BAT/Rewards/CryptoWallet tarzı bir sürü özelliği var. Bunları kullanmayacaksanız disable edebilirsiniz. Ayrıca bu özellikleri kapatsanız bile, Brave’in erişmeye çalıştığı bazı domain’ler var, sanırım ping falan atıyor. Paylaştığınız güvenlik sitesindeki makalelere ben de bakmıştım. Brave’in makalesinde bu domain’ler belirtilmiş. Alttaki satırları /etc/hosts dosyanıza koyarak, bu domain’lere erişimi engelleyebilirsiniz, temkinli olmak adına.

127.0.0.1 static.brave.com
127.0.0.1 crlsets.brave.com
127.0.0.1 brave-core-ext.s3.brave.com
127.0.0.1 static1.brave.com
127.0.0.1 laptop-updates.brave.com
127.0.0.1 variations.brave.com
127.0.0.1 grant.rewards.brave.com
127.0.0.1 api.rewards.brave.com
127.0.0.1 rewards.brave.com
127.0.0.1 p3a.brave.com
5 Beğeni

Merhaba Kaan ve Bülent hocam . Güvenlikten kasıtınız nedir? Ben emniyet yararına güvenlik demek istemiştim. Şüphelerim tam bilgi sahibi olmadığından kaynaklanıyor. Bu şekilde öğrenmeye çalışıyorum.

Yazınıza istinaden yazmıştım. Yani askeriye, kamu kurumları, polis teşkilatı (emniyet), belediyeler vb… Pardus kullanmaktadır.

3 Beğeni

Bildiğim kadarı ile Pardus devlet destekli bir proje hocam . Dolayısı ile Pardus devlet yararı için güvenlik açığı barındırabilir diye düşünmüştüm . Sonuçta emniyetin pardus kullanması - eğer arka kapılar veya vb seyler varsa tabi - sağ cepten sola cebe olmuş olur . Tarihte örneği çoktur. Ancak yerli işletim sistemi kullanmak yerli olmayanlara göre her zaman daha iyi tabiki . Verinin günümüzde petrolden daha değerli olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda verilerimizi başkaları kullanacağına memleket sınırları içerisinde kullanılması daha iyidir bence. Konuyu da başka yere çekmek istemiyorum daha çok araştırma yapmak en iyisidir benim için hocam. Şeffaf olup yazılarımı onayladığınız için ayrıca teşekkür ederim.

Pardus açık kaynak bir yazılımdır. Tüm kodlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca birçok komut ile ağ trafiğini izleyebilirsiniz.

4 Beğeni

Hocam Kaan Hocamın (@kaan ) dediği gibi bütün kodları açıktır. Yazılım bilginiz varsa kodları kendiniz okuyabilirsiniz. Değiştirip kendi isonuzu alabilirsiniz. Windows ve Mac her ne kadar güzel gibi dursa da kaynak kodları kapalıdır. Pardus’un kodları tamamıyle açık. İşletim sitemi bu kodlardan oluşuyor.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.