Google Uygulamaları Türkiye' deki Yeni Android Telefonlarda Olmayacak

Bu ve bunun gibi, aynı şeyi söyleyen birçok haber var. Doğru mu, değil mi; bilmiyorum. Ancak bildiğime göre bizim yerli bir mobil işletim sistemimiz yok. Google Play gibi bir sistemimiz de yok. Haberlerde yazan gibi olup, Google Türkiye’ deki Android’ lerden çekilirse ne olacak? Google’ dan başka iki alternatif var: Nokia ve Apple. Apple zaten Google’ dan beter, Nokia’ nın sadece tuşlu telefonlarında Google yok. Huawei de Android’ e geri döndü. Türkiye’ nin milli mobil işletim sistemi çalışması var mı? Google hizmetlerini kullanmayı bırakmak ne kadar doğru olur?
Birkaç yıl önceki “Pardus Mobil” tartışmaları yine başlayacak gibi duruyor.

Yazının içeriğini yanlış anlamışsınız Yusuf bey ben izah edeyim.
Google Türkiye’den tamamen çekiliyor diye birşey yok. Zaten öyle birşeyi yapacak kadar saf olduğunu da düşünmüyorum zira istihbaratı Rus yada Çin manşeili uygulamalara kaptırmaz ABD.

Durum şu ki Google servisleri artık varsayılan olarak telefonlara yüklü gelmeyecek. Youtube, Google Play Oyunlar, Youtube vb. Ama bunları siz dışardan yükleyebilirsiniz. Gereksiz onlarca önyüklü uygulamadan da bu yolla kurtulmuş olacağız. (Sırf bu yüzden telefonuna Root atanlar var)

Bana sorarsanız Rekabet Kurumunun verdiği karar sonuna kadar doğru olmakla birlikte neden bu kadar gecikti diye de kızdırıyor. Avrupa Birliği bu kararı daha önce almıştı ve aynı Google Avrupadan çekilmedi :slight_smile:

Android mevzuna gelince, Android açık kaynak bir sistem ve tüm android telefonlar Android ile gelmeye devam edecek. Altını çiziyorum… Telefonlar Android olarak devam edecek ama Google Hizmetleri önyüklü gelmeyecek. (Tabi rekabet kurumu geri adım atmazsa)

Tarayıcan girdiğiniz google merkezli sitelerde ise herhangi bir değişiklik yok. Eskisi gibi devam.

9 Beğeni

Burası youtube değil. Başlığı düzeltin.

5 Beğeni

Android açık kaynak bir sistem demişsiniz. Doğru. Ama açık kaynak derken isim hakkının ve yöneticisinin google olduğu unutulmamalı. Her ne kadar kullanımının yaygınlığı nedeniyle anonim olarak değerlendirsek de öyle değil.

Çekilme olayına gelirsek, o iş zor. İlgili applerin olmaması gerektiğini de düşünüyorum. Çünkü android de bir yerde bunu vadediyor. Ceza yazılması konusunun ise davalara konu olabileceğini düşünüyorum.

Bu kararların uygulanıp uygulanmamsından bağımsız olarak artık açık kaynaklı mobil alternatiflerin de konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Bir süre önce denk geldiğim ve kısmen uygulamaya çalıştığım bir yazıyı sizlerle paylaşmak isterim (Yazı dili: İngilizce) :

2 Beğeni

Ben de Google’ dan uzaklaşmak istiyorum ama yazıda bahsedilen alternatiflerden emin olamadım. Onlara neden güvenelim?
Ayrıca, bu değişimi desteklesem de alışkanlıklardan kurtulmak maalesef kolay değil.

1 Beğeni
1 Beğeni

Öncelikle bu dava yı açan Türkiye rekabet kurumuna yandex. Yandex diyor ki türkiye de google android den olan gücünü kullanarak kendi uygulamalarını varsayılan olarak ayarlıyor ve sisteme kendi altyapısını kullandırıyor. Bunun üzerine rekabet kurumu da yandex haklı buluyor. Türkiye den çekilemez çünkü çin pazarını kaybetmek üzere bir de bunun üzerine android dünyası 80 milyonluk Türkiye yi kaybederse dünya da android bir alternatif çıkacaktır ki google bunun ile memnun olmaz ki zaten bugün google Türk telekom ile anlaştığını açıkladı server Türkiye de kurulacak.

3 Beğeni

Burada alternatifleri yazdık. Bizce Google ve Windows’a tamamiyle son vermeliyiz

2 Beğeni

Yerinde bir tespit. Çoğu kararı almamızı alışkanlıklarımız belirliyor. Bundan dolayıdır ki başlangıçta kullanımı kolay olan servisler ücretsiz sunularak alışmamız sağlanıyor. Alıştıktan sonra da tekeli kırması oldukça zor olabiliyor. Google örneğinde olduğu gibi ne yazık ki.

Sunulan alternatiflerin çoğunluğu açık kaynaklı hizmetler. Bu açıdan en temelde şeffaflık vaadediyorlar.

Pardus mobil kısmı için konuşmam gerekirse. Telefon üreticileri androidi kendilerine göre ayarlayıp kullanıyorlar. Türkiye’de bu konuda çalışma yapılması zor.

1 Beğeni

Bence Rekabet Kurumu çok güzel bir açıklama yapmış. Umarım böyle devam eder.

Abd yi kaldırıp Rusları doldurmuşsunuz :smiley:

Rus, ABD, Çin, İngiliz, Fransız, İsrail uygulamalarının ABD muadillerinden bir farkı yok.

5 Beğeni

Hocam bir de google atar yapmış da amborgo uyguluyomuş gibi yapıyorlar google sadece diyor ben şuan da Türkiye Cumhuriyet’i devletinin kanunlarına uyamıyorum. uyamadığım için kanunsuz iş yapmamak için size lisans veremeyeceğim diyor. Ki zaten rekabet kurumunun da açıklamasında google sadece bir madde yi uyguladı ancak biz hepsine uygulamasını istiyoruz dedi olaylar ondan sonra koptu Bir arkadaşımız yaani örneğini vermiş ancak TeknoSeyir de yaani konuşulmuştu maalesef yaani de Turkcell’in amerikalı bir şirketten satın aldığı burada da kendine uyarladığı yine amerikan merkezli bir altyapı sistemidir. Bugün Huawei bile her zaman biz android le devam etmek istiyoruz diye defalarca dedi. Çünkü bir kere eğer kendi işletim sistemini yaptığınızda nasıl yurtdışına çıkaracaksınız. Telefon yaparken bir yurt dışından parça alacaksınız. siz ben kendi android mi yapacağım dediğinizde acaba size amerikan şirketler parçaları verecek mi?

Arama motoru olarak Vuhuv’u tavsiye ederim. Bizzat varsayılan arama motoru olarak kullanıyorum.

5 Beğeni

Size katılıyorum. Yaklaşık iki hafta önce Pardus Forum sayesinde keşfettim ve her yerde varsayılan olarak kullanmaya başladım. Bence Google’ a karşı çok iyi bir alternatif.

4 Beğeni

Haberleşme olarak DEDİ gayet başarılı ve verileri depolamadığını yazıyor.
http://www.dedi.link/

1 Beğeni

Tarayıcı olarak Yandex yerine Firefox çok daha sağlıklı olmaz mı?

Hocam mobil için tarayıcı olarak “Brave” i tavsiye ederim. Firefox mobil versiyonu biraz yavaş. Hem gizlilik hem reklam engelleme özellikleri harika. Ayrıca vuhuv varsayılan olarak arama motoru yapılabiliyor. (Brave, Chrome ve firefox hariç diğer hiçbir uygulamada vuhuv çıkmıyor). Ben vuhuv tarayıcısının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum eksikleri var. O gelişene kadar “Brave” indirip arama motorunu vuhuv yapın :slight_smile:

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.