Görsellik hakkında!?

Merhaba,
Konuyu açacak başka kategori bulamadım. Umarım doğrudur yoksa taşınmasını rica ederim.
Bu konuyu başka linux dağıtımlarında da yazdım fakat cevap alamadım. Umarım birisi yeterli cevabı verir.

Hep linux kullanmak istiyorum, kaç defa silmeme rağmen tekrar tekrar kuruyorum.
Birkaç dağıtım kurdum ve denedim.
Merak ettigim bir konu var Bu dağıtımlar neden görsele önem vermiyor? Yapılamıyor mu?
Yada sistemi yormamak için mi?

Demek istediğim mesela Dosya yöneticileri neden çok basit duruyor, windows dosya gezgini yada windows ortamında herhangi bir file manager çok özellikli (mp3 dosyalarin sürelerimi gosteren stunlar gibi, sadece bu değil birçok özellik )
yada programlar neden sanki 20 sene öncesine aitmiş gibi sadece text yada çok basit oluyor?
En basitinden foxit pdf reader programına bakalım
Windows ortamında çok seçenekleri varken ve sembol button lar varken aynı programın linux ortamında çok basit versiyonu var?
Bunun sebebini öğrenmek istiyorum. Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim

Mesele malesef para …

2 Beğeni

Görsellik için KDE ortamını denediniz mi?
Elemantary OS da göreselliğe önem veren dağıtımlardan biridir. Ona da bakabilirsiniz.

1 Beğeni

Ben görselliğe önem vermiyorum.

Sade olsun işlevsel olsun.Az tıklama ile ulaşılabilir olsun.

Windows 10 sıkıştırılmış halde 12 gb yer kaplıyor.Düzgün çalışması için en az 20 gb lazım.

Linux ise ortalama 6 gb yer kaplıyor.Ubuntu gibi linux dağıtımları swap bölümü bile istemiyor.

Msn gibi basit chat programı 800 mb yer kaplıyordu.

1 Beğeni

Gorsellik olarak beğendiğim dağıtımlar var elbette. Benim sorum bu linux ortamında ki programlar neden bu kadar basit ve cooook eski gibi gözüküyor? Daha modern mutlaka yapılabilir değil mi?

Cevabı Yunusemre bey vermiş. Maddi kaynakların az olmasından dolayı görsel olarak biraz geride kalabiliyor malesef. DDE masaüstü ortamı gayet şık aslında. Soldaki pencerede müziklerle ilgili çeşitli bilgi sütunları var, geri dönütlerle sistem daha çok gelişecektir.

1 Beğeni

Yine ucu maddiyata dayanıyor yani. Teşekkürler

Vakit ve nakit sorunuzun en temel yanıtı olabilir; çünkü gönüllü geliştiricilerin geçimlerini sağladıkları ana iş genellikle geliştirdikleri dağıtım üzerine olmadığından dolayı bütünüyle kabiliyetlerini ortaya koyabilecek olanağa sahip olamamaktadırlar. Öte yandan geçimlerini sağladıkları ana iş olanlardaysa, projeye ayrılan bütçe yine karşımıza çıkmaktadır. Ve tabii olarak projedeki karar alıcıların vizyonunun maddiyatın önüne geçerek ket vurulma gerçeğini de hatırlamak gerekir.

Gördüğümüz gediklere taş koymak da bizim üstümüze düşmekte. Bu başlığı açmanız dahi bilinci artırmak noktasında yerinde bir adım.

2 Beğeni

Dosya Yöneticisi gibi son derece temel bir uygulamanın dahi pek gelişim gösterememesi hakîkaten düşündürücüdür. Aslında buna benzer meseleler üzerinde epeyce kelam edildi bu forumda. Arayüz kullanışlılığı ve yeterliliği galiba hep beklenen ve yetersiz bulunan hususlardan. Bu ise son kullanıcıyı rahatsız ediyor. İşini bir şekilde gören ve fakat işlevselliği zayıf uygulamalar.

Demek istediğim bu. Biryandan linux kullanalım çağrısı diğer yandan son kullanıcıyı cezbedemeyen görsellik…
Kaç kişiden duydum okudum. Linux kullanan sanki 20 sene önceki bir sistemi kullanıyor hissine kapılıyoruz diyen…

Bu konuda maddiyatın haricinde bir de çatallanma problemi var sanırım. Devasa topluluklar da var olmasına rağmen Linux projelerinin sürekli dallanıp budaklanıyor olması bunun bir diğer sebebi olabilir. Birçok dağıtım, birçok paket kurucu, masaüstü vesaire vesaire… Tabi bu Linux’un özelleştirme noktasındaki artısının da sebebi. Ancak bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla bir Windows sürümü kurduğunuzda dosya yöneticisi, masaüstü ortamı, medya oynatıcısı, fotoğraf görüntüleyicisi, internet tarayıcısı, disk yöneticisi gibi araçları tek elden yani Microsoft’tan çıkıyor. Bununla beraber üçüncü parti uygulamalar da kullanılabiliyor ama kurulum sonrası gördüğünüz hemen her şey Microsoft ürünü yani tek bir elden. Ama bir Linux dağıtımı için bu durum tam tersi. Bir çekirdek üzerine inşa edilen dağıtım -ki onlarcası var- ve masaüstü ortamı, dosya yöneticisi, medya oynatıcısı, internet tarayıcısı, fotoğraf görüntüleyicisi, disk yöneticisi, ofis uygulamaları gibi birçoğu başka başka topluluklara ait ürünler oluyor. Bu durum bize gelen ürünün şekillenmesini zorlaştırıyor diye düşünüyorum. Tabi toplulukları bir çatı altında birleştirmek veya bu işleri bir çatı altında yürütecek ekipler oluşturmak da maddiyat sorununa uzanıyor.

Eksik veya yanlışlarım olabilir. Saygılar.

3 Beğeni
1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.