Grafik tasarım, animasyon ve video işleme

Merhaba,

Bendeniz yeni bir Pardus kullanıcısıyım. Grafik tasarım, animasyon ve video işleme konularında çalışmalar yapacağım bir bilgisayar almak istiyorum. Bazı kullanıcı yorumlarında Linux tabanlı işletim sistemlerine AMD gibi üreticilerin sürücü desteği vermediğini okudum.

Bu konularda güncel bilgi kaynağı var mı?

Alacağım bilgisayarda nelere dikkat etmeliyim?

Her İşlemci ve Ekran kartı destekleniyor mu?

Teşekkür ederim.

Grafik kartlarında amd desteği Nvidia’nın önünde AMD açık kaynak olarak driver paylaşıyor. Nvidia da açık kaynak olmadan driverlari sunuyor sonradan yükleyebilirsin. İntelin desteğide son derece yeterli. Sadece nvdia biraz uğraşırsınız o da çözülmeyecek bir şey değil.

Büyük ihtimalle üzerinde AMD yonga ve Grafik Kart olan bir cihaz alacağım.

Teşekkür ederim.

Bu konularda güncel bilgi kaynağı var mı?

Bu forum ve kullandığınız donanımların resmi siteleri en iyi kaynaktır

Alacağım bilgisayarda nelere dikkat etmeliyim?

Grafik tabanlı işler yapacağınız için ekran kartı ve ekran özellikleri ne kadar iyi olursa sizin için o kadar iyi

Her İşlemci ve Ekran kartı destekleniyor mu?

Güncel donanımların hepsi Linux ile uyumludur hatta Dell firması başta olmak üzere bir çok üretici artık linux(ubuntu) yüklü modeller sürüyor piyasaya

Teşekkür ederim

Rica ederim

Cevabınız için teşekkür ederim,

AMD işlemcili ve AMD grafik kartlarından oluşan bir kasayla Pardus çalıştırabilir miyim? Yoksa birinci sırada Intel’i mi önerirsiniz?

Ben şu anda amd tabanlı bir masaüstü bilgisayarda gimp ve kdenlive kullanarak amatör düzeyde grafik ve video işlerimi yürütebilmekteyim. Biraz da ne yapacağınıza ve beklentilerinizin ne olduğuna bağlı. Profesyonel düzeyde grafik ve video ile uğraşmak isteyen birine windowslu bir bilgisayar ve adobe yazılımları önerirdim. Ama linux tarafında da yapılamıyor değil.

1 Beğeni

Çok ileri seviye işler yapmayacaksan, AMD intel pek farketmez ama işin içinde mobil geliştirme de olacaksa emülatörler açısından intel bir adım önde

Selamün Aleyküm
İşlemci kısmında AMD’yi önermekle birlikte destek kısmında farketmiyor.
Lakin sürücü desteği konusunda kesinlik AMD grafik yongalarını tercih etmenizi öneririm.
AMD, grafik yongaları için açık kaynaklı sürücü yayınlıyor ve Pardus’un kurulumu ile birlikte geliyor.
Ek bir kurulum gerektirmiyor.

1 Beğeni

Aleyna ve Aleykümselam ve Rahmetullahi ve Berekatühü

Kardeşim çok teşekkür ederim, büyük ihtimalle AMD yonga ve Grafik kartı ile başlayacağım.

Allah razı olsun.

1 Beğeni

Eğer Masaüstü bilgisayar toplayacaksanız Nvidia’nın sürücüleri gayet iyi çalışacaktır. Grafik uygulamaları Nvidia’nın özel teknolojilerini(örneğin RTX ile Ray Tracing, DLSS, CUDA vs.) kullanıyor olabiliyor. Bunları kullanmayı düşünüyorsunuz (Mesela Blender gibi 3D tasarım uygulamalarında) NVIDIA bir ekran kartı alın.

Eğer Laptop kullanacaksanız AMD ekran kartını tercih edebilirsiniz çünkü Hibrit Grafik konseptinin Linux’ta çalışması için biraz uğraşabilirsiniz.

İşlemcide herhangi bir destek sorunu yaşamazsınız, fark etmeyecektir. Mümkün olan en yeni nesili alın. Örneğin İntel’in 13400F (13. Nesil işlemci), 10400F (10. Nesil İşlemci)'ye göre çok daha iyidir. AMD’de de aynı nesil güncelliği önemli.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.