Grub kurulamıyor

Ben üzülerek ne 19 sürümünü ne de 17.5 sürümünü yukleyemdim. Her şey düzgün ilerliyor. Tam grup kurulumuna gelince hata veriyor ve gurubu kurmuyor. Dolayısıyla grubu olmadan pardusa erişemiyorum. Ne yaptıysam burayı asamadim. Şöyle bir çözüm denedim grup kurulmayinca önceki adımlara donuyordum . USB diski çıkarıp yeniden gurup kurmaya geliyorum.yansi seç diyor bende internet bağlantısı aktif olduğu için Pardus deposu adresini seciyorum gurup kurulmaya başlıyor ardından son aşamaya gelince bir ölümcül hata diyor ve gurubu yine kurmuyor. Bilgisayar uefi destekli gpt disk bölümü var. Bolumlerden birinde de Windows 10 var . Ubuntu 19 u sorunsuz kuruyor ve açıyorum…

Uefi Windows yanına Pardus kurmak icin arkadssin biri video hazırlamış. Adim adim ilerleyerek videodakileri tekrarlayin.

Kardeş, bunları biliyorum. Defalarca kurulumlar yaptım öncesinde. işte bende sorun şu sistem kurulumu bitince grup kurmaya başlıyor ya en son aşamada. Orda hata veriyor. Grup kurulunu başarısız, bilgisayarınız gurp olmadan açılmayacaktır diyor. Geri gidiyorum işte paket yöneticini yapılandır diyorum. Yine aynı sanki gerekli dosyaları usbden bulamıyor gibi. Neyse USB yi çıkarıyorum bu aşamada. Yansı değiştir diyor ben Pardus depo adresini seciyorum. Buradan grubu yüklüyor son aşamaya gelince yine.hata veriyor ölümcül hata diyor bu sefer. Bir döngüde kaldım. :slightly_frowning_face:

Merhaba Volkan Bey,

Umarın video işinizi görür. “windows bulunan bilgisayarın diğer disk bölümüne elle kurulum”

Kolay gelsin.

Selamün Aleyküm
Şu anlatıma göre kurulum yapma imkanınız var mı acaba?

Maalesef ne yaptıysam olmadı. Dediğinizi yaptım . Gparted ile MBR bölümleme yaptım ilk önce Windows kurayim dedim Windows 10 MBR diske kurulamaz lütfen gpt disk seçin dedi. Neyse gpt bölümleme yaptım. Windows kuruldu ama Pardus yine gurup kurulumu aşamasında hata verdi… ne yapacağımı şaşırdım. Bilgisayar 2si bir arada dokunmatik Casper bilgisayar. Sanırım bilgisayar sadece uefi tabanlı…

Sanırım Windows’u UEFI olarak kurdunuz. Çünkü GPT biçimiyle kurabilmek için UEFI gerekiyor diye hatırlıyorum. Sorun bundan kaynaklı olabilir. Daha önce başıma geldi böyle bir şey ama epey zaman oldu o yüzden sebep sonuç ilişkisini net hatırlayamıyorum. Yanlış anımsamıyorsam MBR disk biçimine EFI Windows kurarak ikinci disk bölümüne Pardus’u GRUB ile sağlıklı bir şekilde kurmuştum.

Sorunda burda benim bilgisayarım bir garip, 64 bit tabanli ama 32 bit Windows single langugage sürümünü kuruyor. Bu sürüm de efi harici kurulmuyor izin vermiyor diske kurmaya. Yani diskin gpt olmasını istiyor. Sonrasında Pardus u MBR olarak nasıl kurdunuz . Diskin tamamı gpt bolumlemesi şeklinde oluyor bende.

Windows imaj dosyasını nerden edindiniz?

Kendi orijinal ISO su. Lisanslı

https://software-download.microsoft.com/sg/Win10_1903_V1_Turkish_x64.iso?t=148e78e9-7f9d-489e-a275-0127a4bcce13&e=1562441134&h=c03d5b853f4ab4148adb0bd6136d47b3

Bu linkten Windows 10 64 bit Türkçe indirin ve Usb’ye yazdırıken MBR diskler için yazdırın. Rufus ile yazdırmanızı öneririm. 64 bit iso 32 bit kurulum yapamaz. Muhtemelen daha önce kullandığınız iso dosyası iki mimari için de kurulum dosyalarını içeriyordu. Windows’u bu şekilde kurarsanız Pardus kurulumunda da sıkıntı yaşamazsınız.

Hocam elimde zaten var 64 bit Windows 10 onuda denedim ama. başlangıçta USB diski hiç görüyor ama boot etmiyordu. Neyse efi klasorune bootia32.efi dosyasını attım diğer iso dan bu sefer boot etti ama mavi ekran hatası verdi. Dediğim gibi benimmbilgisayar sadece uefi tabanlı, 64 bit görünümlü ama 32 bit destekliyor. Hiç bir şekilde MBR kurulum yapmıyor. Windows için konuşuyorum. Pardus tek denemedim. Bana dual boot lazım. Neyse Windows tan rufus ile Pardus isosunu gpt olarak yazdırdım. Telefonu USB kablo ile bağladım telefonu modem olarak gösterdim internet li kurulum yaptım. Yine son aşamada grup hatası verdi. Biraz kutcaladim internetten grup dosyasını indirdi ve yazmaya başladı sonrasında yine hata verdi… aşağıya resmini koyuyorum. Kurulumu bir şekilde bitirdim. Yeniden başlattım. Tabi ki görmedi Pardus doğrudan Windows açıldı. Bende ilk.acilista f7 ye bastım boot menüsü geldi. Burada da Pardus girişi yoktu. Efi Shell ortamını açtım buradan komutlar ile efi diskine girdim buradan Pardus klasörünü buldum. İçinde grub.efi dosyası vardı onu calistirdim Pardus grubuna ulaştım sistemi açtım ama her defasında bunu yapmak çok zor olur. Yokmudur bunun bir çözümü.

Casper markalı bir cihazın; 64 bit işlemciye sahip olduğunu ama sadece 32 bit işletim sistemi kurulduğunu açıkçası duymuştum. Fakat sorun yaşayan biri olarak ilk sizinle karşılaştım. Ama ilginç olan şey grub kurulurken yaşanması. Her şeyi baştan yapalım. İlk olarak bana kurulum hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz onu aktarın. İkincisi GPT ve MBR hakkında neler biliyorsunuz ve Legacy ile UEFI hakkındaki bilgileriniz neler onları aktarın. Bu işi çözeriz Allah’ın izniyle. Sabır ve metanetle hareket edeceğiz.

2008 yılından bu yana linux ve Pardus kullanıyorum. Defalarca kurulumlar yaptım. Bu efi olayını bir zamanlar Intel işlemcili bilgisayarlara hackintosh kuruyorduk oradan biliyorum. Farklı bir başlangıç ortamı. MBR ve uefi hakkında sanırım yeterli bilgiye sahibim. İşin ilginç yanı Ubuntu 19 sürümünü sorunsuz kuruyor. Pardusun tüm sürümlerinde 17 den itibaren sorun yaşadım. Bazen kurdu, bazen hiç kurmadi. Bazen internet bağlı iken internetten grub dosyalarını indirip kurdu ne bileyim. Pardus sorun . Dediğim gibi mesela Ubuntu 19 iso USB diskini de aslında ilk takista boot etmiyor. USB içindeki efi klasorune bootia32.efi dosyasını kopyalarsam USB boot ediyor. yoksa onda da tık yok :grinning: bunu da araştırma yaparak yabancı bir siteden çözmüştum. Zaten bilgisayar da yarım yamamak çalışıyor. Ses bazen geliyor bazen ses kartını hiç tanımıyor (dokunmatik te keza aynı). Blootooth hı çalışmıyor, web cam hiç çalışmıyor. Ona rağmen kullanıyorum… Pardus iso sunda bootia32 dosyası kendiliğinden var bu yüzden USB üzerinden boot sorun olmuyor. Keza Windows 10 iso su da aynı.

Merhaba bu iş cok basit cözülebilir.

1.) Başka bir linuxu kur usb ye misal olarak lubuntu.
2.) Lubuntuyu bilgisayarina pardusun yanina kur onun kurma menusünde hata bellek ayarini kolayca ayarliyabiliyorsunuz.
3.) Kurulduktan yeniden başlatinca grub menu aciliyor ordan pardusa girip lubuntuyu sil ve ardindan pardusa grubu update et.

Bende ayni hata vardi bu cözüm ile sorunsuz cözdüm.

Evet bu olabilir. Zaten dediğim gibi Ubuntu sorunsuz kuruluyor… Ama neden Pardus grub ta sorun çıkarıyor anlamadım… Geliştiriciler bu konuda bir çalışma yapsa iyi olur. :grinning_face_with_smiling_eyes: Bu arada bilgisayarın bios resimleri aşağıda bir fikri olan söyleyebilir…

Sanırım siz boşuna vakit harcıyorsunuz. Cihaz beni bırak diye yalvarıyor artık. Başka bir makine alın benim tavsiyem :smiley:

Maalesef ah ah çok düşünüyorum ama şu anda maddi durumlar elvermiyor. Bir süre bununla idare edeceğiz. En azından bozulana kadar.:grinning_face_with_smiling_eyes: Olmazsa Ubuntu kullanacağım… ne yapalım…

Arkadaşlar nafile tüm diski sildim. Yalnızca pardusu kurdum yine grub kurulumda hata verdi… sanırım bu bir eksiklik iso dosyasında… Ne yapalım. Bu arada tüm bilgilerim gitti :grinning_face_with_smiling_eyes:

volkan hocam bu formda çözülmüş bir bakmanızı tavsiye ederim, ayrıca kurulumu manual olarak kurulum yaparakda çözersiniz büyük ihtimal grub harddisk uzantısını tanıyamadığındandır. Bence aslında zor birsey değil biraz uğraş istiyor.