Pardus Kolay Kurulumu

Arkadaşlar merhaba
pardus 2017.2 indirdim USB belleği rufus ile yazdırdım. bilgisayarın açılışını USB olarak ayarladım. Buraya kadar her şey güzel gel gelelim dil vs. seçtikten sonra CD Rom algıla ve bağla geliyor, kurulum CD niz bağlanamıyor hatası veriyor. benim bilgisayarda CD rom yok. Anlayamadığım zaten USB bellekten okuyor ama ne gariptirki bu hatayı veriyor. Epeyce uğraştıktan sonra vazgeçtim. Bu işin bir yolu yordamı varmı.

1 Beğeni

dd modunda yazdırıp deneyiniz.

3 Beğeni

Kesinlikle size katılıyorum. Yazılım karteli olan windowstan kurtulalım diyoruz ama nafile, kurulumundan tut, driver tanıtımından sürücü tanıtmaktan insanı yıldırıyor. Tekrar dönüyorsun windows’a. Bir programı kurmak ve kullanmak bu kadar sıkıntılı olmamalı.

2 Beğeni

Yıllardır sürücü kurulumları ile bizi uğraştıran windowsa selam(!) olsun :upside_down_face::grin:

Sürücü kurulumu emin olun windowstan kolay. Yeni gelenler, sadece arkaplanda sistemin nasıl işlediği bilmediği için neyi nasıl yapacağını bilmiyor.
Eskiden windowsta nasıl sıkıntılar çekildiğini hatırlayın.
İnsan -doğal olarak- bilmediğinin yabancısıdır.

5 Beğeni

Windows kurulumunda sorun olmaz. Çalışan sistemde herhangi bir problem yoktur. Buyrun linkte nasıl yapılacağını açıkladım. Sisteminiz mutlaka efi olmalı. Yoksa kesinlikle grub çok harika çalışır sorunsuz bir şekilde. Pardus’u doğru alana kurmuşsanız Windows hiç bir şekilde bozulmaz.

1 Beğeni

DD modu ile USB ye yazdırdım, kurulumu normal olarak tamamladım, ancak bilgisayar açılırken ne yazıkki grub ortada yoktu. Forumdan araştırdım Boot repair ile sorunu çözdüm bu seferde her şey normal ancak windowsta iken bilgisayarı kapat diyorsun yeniden başlıyor, velhasıl bilgisayar sadece Pardusta kapanıyor.
Sıfırdan tekrar kurulum yaptım ancak hiç bir şekilde grub çalışmıyor. Dolayısı ile grub gelmediği için bilgisayarı açamıyorum. Nihayetinde bilgisayara sıfırdan windows kurmak zorunda kaldım.
Sizden ricam şudur, büyük emekler verilerek bir şeyler yapılıyor, ancak öncelikli olarak sistem kurulumu büyük ölçüde basitleştirilmeli ki herkes rahatlıkla kullanabilsin. Bu konuda zaman zaman verilen cevaplar malesef neredeyse kullanıcıları azarlar şekilde oluyor. Bizim son kullanıcılar olarak amacımız köstek değil destek olmaktır. Kullanımdaki zorluklar hatalar belirlenip geri dönüş yapmak bu işe gönül ve emek verenler ise geri dönüşlere imkanlar ölçüsünde çözüm bulmaktır. Şu an için öncelikli olarak grub sorunu çözülmelidir.

Kullandığım Sistem

İşletim Sistemi : Windows 10 Pro
İşlemci : İntel İ7
Ram: 8 GB
Ekran kartı: Nvidia Geforce GT 520

1 Beğeni

Madem sadece Pardus’ta bilgisayarınız kapanıyor ve Pardus kullanmak istiyorsunuz, atın Windows’u bir kenara. Tek işletim sisteminin Pardus olsun. :grin:
Windows’u size kullandıran şey nedir?

Teşekkürler, Saygıyla

Zafer Bey,

Öncelikle azarlar şekilde cevap veriyorlar demişsiniz. Forum yöneticilerinin birini azarladığına ben şait olmadım.
Sorunlarınıza gelince, dual boot olarak bende kullanıyorum ve hiçbir sıkıntı yoktur. Windows yanına tek seferde pardusu kurdum ve komut ile update-upgrade yapıldıktan sonra pc yeniden başlatıldığında grup ekranında windows ve pardus şeklinde görülebiliyor.

Kurulum aslında oldukça basit, sizi zorlayan disk bölümlendirme seçeneği sanırım. Onuda destek alarak öğrenirsiniz ve aşina olursunuz. Kurulum sırasında hatalar alıyorsanız iso kalbını pardus yazdırma aracı ile yada rufus ile dd modunda yazdırarak sorunsuz kullanabilirsiniz.

Saygılar.

1 Beğeni

Bakın hala anlatamadığımız şey Windows a hala bağımlı olmamız nedenine gelince işimiz gereği corel draw, Photoshop ve buna benzer bazı programları kullanma zorunluluğumuzdur. Bu şekilde basit ve kestirme cevapları maalesef olmuyor Pardus ev kullanımında yeterli gelir ancak iş anlamına geldiğiniz zaman yeterli gelmiyor. Bu nedenle Her ikisinin de kullanmak zorunluuğu doğuyor

1 Beğeni

Bölümlemeyi bitir ve diskleri kaydet seçeneğini seçerek devam butonuna basınız.

1 Beğeni

Eğer windowsu baştan kurmanız sizin için sıkıntı olmayacaksa size şöyle bir öneri sunayım.
Bilgisayarınızı uefi yada mbr olarak kurmanız için 2 farklı anlatım yapayım. Ben mbr olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
İki türlü de diskinizi tamamen sıfırlabilmenizi göz önüne alınarak anlatım yapacağım.

  1. Pardus’u canlı olarak açıp
    sudo apt install gparted
    komutunu çalıştırın. Eğer hata verirse
    sudo apt update
    komutunu çalıştırdıktan sonra bir önceki komutu yineleyin.

  2. Kurulumdan sonra GParted’i açın. İşlem yapmak istediğiniz sabit sürücünüzü sağ-üst tarafta bulunan yerden seçin.
    Yenilenen pencerede diskin bölümlendirme tablosu gözükecektir.
    Liste kısmındaki Bağlama Noktası sütununda, nereye bağlandığı yazılı olan tüm bölümlerin üzerine sağ tıklayıp Ayır seçeneğine tıklayıp tüm bağlantı noktalarını koparın. Eğer hiçbiri bağlı değilse sıradaki maddeye geçin.

  3. Menü çubuğundan Aygıt > Yeni bölüm tablosu oluştur seçeneğini seçin. (Çeviri hatası sebebiyle Yeni bölüm oluştur:… yazmakta)
    Açılan ekrandan MBR istiyorsanız MBR’yi, Uefi olarak kurmak isterseniz GPT’yi seçip onaylayın. Bölümlendirilmemiş bir alan oluşacaktır.

  4. Buradaki sıralama ile istediğiniz boyutlarda bölüm oluşturmanız gerekmekte. Bunun için listedeki ayrılmamış alana sağ tıklayıp Yeni seçeneğini seçin.
    Bölümün boyutunu ve dosya sistemini seçip onaylayın.

MBR için bölüm sırası ile tablo örneği

  1. Dosya Sistemi: Ext4
    Bağlama Noktası: /
  2. (Bu bölüm isteğe bağlıdır. Verilerinizi ayrı bir bölümde tutmak içindir. Windowstaki D sürücüsü gibi.)
    Dosya Sistemi: Ext4
    Bağlama Noktası: /home
  3. Dosya Sistemi: Takas(Swap yada Linux Swap olarak geçebilir)
    Bağlama Noktası: Takas(kurulum sırasında varsayılan olarak seçili gelir)
  4. Dosya Sistemi: NTFS
    Bağlama Noktası: Yok (Windows buraya kurulacak.)

UEFI için bölüm sırası ile tablo örneği

  1. Dosya Sistemi: FAT32
    Bağlama Noktası: /boot/efi
  2. Dosya Sistemi: Ext4
    Bağlama Noktası: /
  3. (Bu bölüm isteğe bağlıdır. Verilerinizi ayrı bir bölümde tutmak içindir. Windowstaki D sürücüsü gibi.)
    Dosya Sistemi: Ext4
    Bağlama Noktası: /home
  4. Dosya Sistemi: Takas(Swap yada Linux Swap olarak geçebilir)
    Bağlama Noktası: Takas(kurulum sırasında varsayılan olarak seçili gelir)
  5. Dosya Sistemi: NTFS
    Bağlama Noktası: Yok (Windows buraya kurulacak.)

Bölümlendirmeyi yaptıktan sonra menü çubuğundan Düzenle > Tüm İşlemleri Uygula seçeneğine tıklayıp çıkan uyarılara onay verip işlemi başlatın.
Bölümlendirme bittikten sonra önce Windows’u kurun.
(Çünkü Windows(Zât-ı Nâşâhâne) bize önyükleyici kurup kurmama noktasında bir seçenek sunmayıp varsayılan olarak kendi önyükleyicisini kuruyor.)
Sonra Pardus kurulumuna geçebilirsiniz. Bağlama noktalarına uygun şekilde kurulumu yapın ve biiznillah sıkıntısız kullanın.

Kolay gelsin =)

6 Beğeni

Her şeyden önce size çok teşekkür ediyorum, sorduğum sorulara ilk kez böyle ayrıntılı bir cevap alıyorum. En kısa zamanda söylediklerinizi uygulayıp buradan dönüş yapacağım.

2 Beğeni

Eyvallah, ben teşekkür ederim. =)
Bunu yazmam en fazla 10-15 dakikamı aldı.Bu basit bilgi, birçok kişiye faydalı olur inşaallah. =)

1 Beğeni

arkadaşlar yapamadım. uzaktan destek verebilecek arkadaşlar varsa ugurgulbuz@gmail.com adresinden iletişim kurabilir mi acaba…

Biz dönmedik. :slight_smile:

6 Beğeni

mahmut bey maillerini tarayıcı ile herzaman heryerden ulaşabilirsin internet varsa mesela ben google chrome ile gmail de ki maillerimi herzaman kontrol edebiliyorum… outlook un da böyle benzer bir senkrezasyonu vardır diye tahmin ediyorum…

1 Beğeni

Ben de sorunuza muhatap biri olarak cevap yazmak istedim. Bende her defasında pardus kuruyorum tekrar kaldırıyorum.
1 - Kurulumu bu kadar zor mu olmalı?
2 - Programı kuruyoruz driverlarda hata alıyorum. Driver tanımlaması yapamıyorum.
3 - Yıllardır Microsoft Outlook kullanıyorum orada saklı olan e-maillerimi hangi program ile pardusa aktaracağım bulamadım.
Bana bu konularda yardım edin sadece pardus kullanalım.

Saygılar.

2 Beğeni

1- Efendim zordan kastınız nedir? Neresi zor geldi? Söylerseniz yetkililer halledebilir.

2- Hangi programı kurup hangi sürücüde (driverde) hata alıyorsunuz? Sonuç her program bir değil.

3- Bu konuda fazla bir bilgim yok fakat işlemler internet üzerinden yapıldığı için hesabınızı girdiğiniz taktirde ulaşabilirsiniz.
Eğer e-posta okuyucusu isterseniz zaten Pardus’ta yüklü geliyor. Oraya giriş yaparsanız e-postalarınız görünür.

Saygıyla

Selamün Aleyküm

  1. Kurulum aracı, Debian’ın varsayılan kurulum aracıdır. Gelişmiş birçok özelliği var. Tasarım ve kullanım kolaylığı yönünden haklısınız. Mevcut sistemlerin kurulum kolaylığı yok. Bu konuda yakın bir dönemde olmasa da çalışmalar yapmayı planladıklarını söylemişlerdi.

  2. Bu konu da size şöyle bir tavsiyem olabilir; öncelikle sürücülerle ilgili işlemleri yaptıktan sonra geri kalan işlemleri halledirseniz iş yükünden kurtulmuş olursunuz.

  3. Kulmandığınız e-posta kurumsal mı? Yani çalıştığınız firmanın kendi sunucularında barınan bir e-pobta hesabı mı? Mozilla vakfının Thunderbird adlı uygulaması var. Outlook’tan daha kalitelidir. Varsayılan olarak Pardus’ta kurulu gelir.
    Aktarım işlemi için şunu sormak istiyorum;
    E-posta yapılandırmanızda, e-posta uygulaması e-postayı sunucudan çektiğinde sunucuda kopyası kalacak şekilde mi yoksa silecek şekilde mi yapılandırdınız?
    Eğer kopyası kalacak şekilde yapılandırmışsanız, aktarım işlemine gerek yok. Thunderbird üzerinde oturum açtığınızda, e-postalar sunucuda olduğu için sorunsuz bir şekilde e-postalarınıza ulaşabilirsiniz.
    Eğer kopyasını silecek şekilde yapılandırmışsanız, Outlook üzerinde dışa aktarma seçeneğine bakmak lazım. Hiç kullanmadığım için şöyle yapın diye anlatmam mümkün değil maalesef =(

Selametle…

1 Beğeni