Grub nedir ve ne işe yarar?

İnternette araştırmaya çalıltım fakat bir bilgi edinemedim.
Grub nedir ve ne işe yarar?

Grub, bilgisayarınızı açarken işletim sistemi seçeneklerini yöneten bir önyükleme yöneticisidir. "GRand Unified Bootloader"ın kısaltması olan Grub, bilgisayarınızın sabit diskindeki işletim sistemlerini ve bunların hangi bölümde bulunduğunu belirler. Grub, bilgisayarınızı başlatırken hangi işletim sistemini kullanacağınızı seçmenize olanak tanır. Ayrıca, sistemde birden fazla işletim sistemi yüklü olduğunda hangi işletim sistemini başlatmak istediğinizi seçebilmenizi sağlar.

Grub, çoklu önyükleme (multi-booting) deneyimini mümkün kılar. Yani, bir bilgisayarda Linux ve Windows gibi farklı işletim sistemlerini bir arada kullanabilirsiniz. Ayrıca, Grub’un yapılandırılabilir olması, kullanıcıların özelleştirilmiş önyükleme seçenekleri eklemelerine veya mevcut seçenekleri düzenlemelerine olanak tanır. Bu, özellikle sistem yöneticileri ve geliştiriciler için kullanışlıdır.

2 Beğeni

“Grub, çekirdekten bağımsız çoklu önyükleme yapabilen küçük bir işletim sistemidir. Dosya sistemlerini tanımlar, açılış yapacak çekirdek imajlarını yükler ve yükleme işlemini yönetecek komut satırı sunar. Birden fazla işletim sistemi ve birden fazla disk arasında seçim yapmayı sağladığı gibi kullanıcıdan aldığı parametreleri çekirdeğe geçer.”

Ayrıntılı bilgi için kaynağı inceleyebilirsiniz.

Kaynak: LPI Sertifikasyon Kitabı Syf:14-15

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.