Merhaba.
Linux dağıtımlarına yeni merak saldım. 2 aydır Pardus kullanıyordum. Son kullandigim sürüm 19.2 xfce. İçinde benim için önemli dosyalar var. Meraktan gidip Clear linux işletim sistemini kurmak istedim. Boot ekranında hata verdi. Bilgisayarı yeniden başlattığımda grub rescue dedi. İnternette araştırdım. Yanıtı bulamadım. Sıfırdan kurulum yapmadan. Grub rescue ekranını nasıl geçebilirim?
Merhaba,
İlk önerimiz Pardus kurulum usbsi ile sisteminizi açıp, kişisel dosyalarınızı harici bir diske tşımanız ve yeniden kurulumdur.
Sistemi onarmak için önerimiz;
Pardus işletim sisteminiz hangi disk bölümüne kurduğunuzu bilmeniz gerekmektedir.
Bilmiyorsanız ekranda beliren “grub rescue>” komut satırına “ls” (Lüleburgaz Samsun) yazıp listelenen disk bölümlerine bakarak hangi bölüme Pardus’unuzu kurduğunuzu tahmin etmeye çalışınız.
Örneğin benim tahminin listelenen disk bölümlerimden “ msdos2 ” olsun.
grub rescue> set prefix=(hd0,msdos2)/boot/grub
grub rescue> set root=hd0,msdos2
grub rescue> insmod normal
grub rescue> normal
Bu işlemlerden sonra eğer grub ekranını göremezseniz demek ki tahminde bulunduğunuz disk bölümünde bir yanlışlık var. Yeni bir seçim yapıp yukarıdaki işlemleri tekrarlayınız.
Eğer grub ekranı görürseniz, listeden Pardus’u seçip işletim sisteminizi açabilirsiniz.
Pardus açıldıktan sonra konsol ekranı açıp “sudo grub-install /dev/sdX” komutunu çalıştırın. Buradaki sdX Pardus işletim sisteminizin yüklü olduğu bölümün genel tanımıdır. Örneğin benim Pardus işletim sistemim sda2 disk bölümüne kurulu olduğu için ben sdX yerine sda yazdım. Bunun nedeni grub herhangi bir diskin bir bölümüne değil de o bölümün MBR yani diskin ilk sektörünün başlangıç kısmına yazılır. Bu nedenle sdX yerine sda2 yerine sadece sda demek gerekmektedir. Aksi durumda ise konsol geçersiz işlem mesajını vererek sonlanacaktır.
Bu işlemden sonra herhangi bir hata mesajı almadan işleminiz tamamlanırsa grub’ınız başarıyla MBR’ye kurulmuş demektir. Eğer verdiğiniz disk tanımı yani sda doğruysa bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda ekranda grub menünüzü göreceksiniz. Aksi durumda ise yukarıda sıraladığımız adımları tekrarlayarak sonuca ulaşmaya çalışmanız gerekecektir.
Pardus live açıldığında uefi ve grub tamir etme / kurtarma / yeniden oluşturma araçları hazır gelse bence çok faydalı olur.
Bios güncelleyip uefi kayıtlarını kaybedenler, ikinci sistem yüklerken grub’u bozulanlar, kurulumda algilanamayan harici işletim sistemlerini (mesela windows) grub menüye eklemek isteyenler…
Pardus’a yeni gelen herkesin karşılaşabileceği problemler bunlar.
Yardımınız için sağolun. her nasıl olduysa pardus’un kurulu olduğu disk alanı tamamen silinmiş. evde bir taşınabillir bellekte lubunutu kurulu halde buldum. onu kurdum. sonra pardus kurdum kullanıyorum. sağolun.
Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.