Bugün bir işim nedeniyle Arşiv yedeği olan SSD’yi çıkarıp bilgisayarı başlatınca, GRUB hata verdi ve bilgisayar açılmadı. Diski tekrar takınca açıldı.
Anladığım o ki GRUB, bütün diskleri kapsayacak şekilde kaydedilmiş.
GRUB’u öyle bir ayarlayayım ki, sadece Pardus’lu SSD’yi kapsasın ve diğer disklere dokunmasın. Ayrıca bu işlemi yaptıktan sonra Windowslu diske windows MBR’si de yazdırmak gerekecek, onu da çözelim.
Her çekirdek güncellemesinden sonra bu işlemi yapayım ve disklerimi serbestçe söküp takabileyim, GRUB hata vermesin.
Selamün Aleyküm
Geçmiş olsun.
Yapay zeka yanılsamalarının önüne geçebilmek için koşullu soru soruyorum.
Kesinlikle teyid edilmiş bilgileri söylemesini ifade ediyorum.
Yoksa çok yanlış yola sokabiliyor.
Tekrardan geçmiş olsun.
Windows masaüstündeki verilerimi tamamen kaybettim.
Pardusu dvd den açtım pardus masaüstündekileri kurtarmak için. Güvenli modda açtım. Fakat pardus varsayılan olarak usbleri görmediği için verilerimi alamadım.
Şimdi lubuntu ile açtım fakat usbleri yine göremiyorum.
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Şuan ne durumda olduğunuzu bilmiyorum fakat bir sonraki yeniden kurulum için bir öneride bulunabilirim. DualBoot yaparken, bilgisayarda sadece kurulum yapacağınız disk bağlı olsun. Yani Windowsu kurarken sadece onun diski,Pardusu kurarken sadece onun diski bağlı olsun. Grub sadece Pardus kurulu diskte olsun Windowsla yada diğer disklerle hiçbir şekilde muhattap olmasın. Kurulumlar bitip kullanmaya başladığınızda işletim sistemi seçiminizi boot menüden yapın. Bu sayede oluşan değişiklerden hiçbiri etkilenmez.
Windowsta pek kurtarılacak birşey yoktu. Ama pardusta var. Windowsu kurdum. Şimdi e2fsd idi galiba adı, o programı kurup, pardusun içindekileri kurtaracağım.
Sorun şurda: güncellemeler içerisinde çekirdek güncellemesi olduğu zaman, GRUB da mecburen güncelleniyor ve tüm diskleri etkisi altına alıyor. Disklerden biri çıktığında sistem başlamıyor. Asıl bu soruna bir çare bulmak lazım. Hala önerilere açığım.
Eğer Pardusu kurduğunuz esnada bilgisayarda sadece o disk takılı olursa, sonrasında hiçbir sıkıntı olmaz. Hatta eğer biosunuz destekliyorsa Pardusu Legacey halde kurun.Ben öyle yapıyorum. Hatta ve hatta sizde direk benim gibi yapabilirsiniz, şöyleki;Ben Pardus kurulu diskimi taşınabilir disk kutusuna koydum, kullanıcağım zaman Usb’den bağlıyorum, açılırken biostan seçip öyle açıyorum. Bu şekilde hiç sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Yani uzun lafın kısası,Pardus ve Windows birbirinden ne kadar uzak olursa o kadar iyi.
Yukarda “pardus windows dual boot” diye bir baslik var. Ona biraz uzunca biseylar yazmisim ona bi bak istersen.
Uzun lafin kisasi: grub’u birakin artik. Antika olmus 80/90’ larin yazilimi. Suruyle alternatifi var. UEFI icin zaten bootloader(grub ve turevleri yazilimlar) kullanmaya gerek yok “GPT ve EFI partion olduktan sonra”
“GPT ve UEFI” demek 2010dan sonra satilan tum pc/laptop lar demek.
Bu grub neden meretten nasıl çıkarım. w11e geri dönmek istiyorum. bir türlü linux kuramadım.
Merhaba, grup rescue hatası alıyorum. ls komutu ile disk bölümlerini deniyorum ancak hepsinde unkown yazıyor. Grub rescue den çıkmak için ne yapmalıyım? linux 23.3 ü yükleyemedim.
Aslında GRUB’dan çıkmanıza gerek yok.
Kurulum medyasını (USB flaş, DVD) sisteminize takıp bununla başlatın.
Kurulum adımlarında diski temizleyip (tüm partisyonları silip) yeniden oluşturun ve kurun.
Yeni GRUB kurulurken eskisini iptal edecektir.
Win11 kurmak istiyorsanız da aynı şekilde yapacaksınız. Kurulum adımlarında partisyon oluşturma aşamasına geldiğinizde tüm partisyonları silip yeniden oluşturun ve kurulumu gerçekleştirin.