GRUB Sorunu (Grubu istediğim şekilde yenileme)

Bilgisayarımda 4 adet disk takılı.

Pardus SSD

Windows SSD

Arşiv HDD 1TB

Arşiv Yedeği SSD 1TB.

Bugün bir işim nedeniyle Arşiv yedeği olan SSD’yi çıkarıp bilgisayarı başlatınca, GRUB hata verdi ve bilgisayar açılmadı. Diski tekrar takınca açıldı.

Anladığım o ki GRUB, bütün diskleri kapsayacak şekilde kaydedilmiş.

GRUB’u öyle bir ayarlayayım ki, sadece Pardus’lu SSD’yi kapsasın ve diğer disklere dokunmasın. Ayrıca bu işlemi yaptıktan sonra Windowslu diske windows MBR’si de yazdırmak gerekecek, onu da çözelim.

Her çekirdek güncellemesinden sonra bu işlemi yapayım ve disklerimi serbestçe söküp takabileyim, GRUB hata vermesin.

Teşekkürler.

1 Beğeni

Uğraşırken her iki sistemi de uçurdum arkadaşlar.

Önce pardus gitti.

Ardından window gitti.

Şu an windows medyasıyla windowsu geri getirmeye çalışıyorum.

Gerginim yaklaşmayın.

İpucu: bu tür işlerde yapay zekaya asla ama asla güvenmeyin. Kurulu düzenimi mahvetti.

İyi çalışmalar.

1 Beğeni

Selamün Aleyküm
Geçmiş olsun.
Yapay zeka yanılsamalarının önüne geçebilmek için koşullu soru soruyorum.
Kesinlikle teyid edilmiş bilgileri söylemesini ifade ediyorum.
Yoksa çok yanlış yola sokabiliyor.
Tekrardan geçmiş olsun.

1 Beğeni

Windows masaüstündeki verilerimi tamamen kaybettim.

Pardusu dvd den açtım pardus masaüstündekileri kurtarmak için. Güvenli modda açtım. Fakat pardus varsayılan olarak usbleri görmediği için verilerimi alamadım.

Şimdi lubuntu ile açtım fakat usbleri yine göremiyorum.

ÇILDIRMAMAK İŞTEN BİLE DEĞİL.

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Şuan ne durumda olduğunuzu bilmiyorum fakat bir sonraki yeniden kurulum için bir öneride bulunabilirim. DualBoot yaparken, bilgisayarda sadece kurulum yapacağınız disk bağlı olsun. Yani Windowsu kurarken sadece onun diski,Pardusu kurarken sadece onun diski bağlı olsun. Grub sadece Pardus kurulu diskte olsun Windowsla yada diğer disklerle hiçbir şekilde muhattap olmasın. Kurulumlar bitip kullanmaya başladığınızda işletim sistemi seçiminizi boot menüden yapın. Bu sayede oluşan değişiklerden hiçbiri etkilenmez.

Teşekkür ederim. Öyle yapıyorum zaten.

Windowsta pek kurtarılacak birşey yoktu. Ama pardusta var. Windowsu kurdum. Şimdi e2fsd idi galiba adı, o programı kurup, pardusun içindekileri kurtaracağım.

Sorun şurda: güncellemeler içerisinde çekirdek güncellemesi olduğu zaman, GRUB da mecburen güncelleniyor ve tüm diskleri etkisi altına alıyor. Disklerden biri çıktığında sistem başlamıyor. Asıl bu soruna bir çare bulmak lazım. Hala önerilere açığım.

1 Beğeni

Eğer Pardusu kurduğunuz esnada bilgisayarda sadece o disk takılı olursa, sonrasında hiçbir sıkıntı olmaz. Hatta eğer biosunuz destekliyorsa Pardusu Legacey halde kurun.Ben öyle yapıyorum. Hatta ve hatta sizde direk benim gibi yapabilirsiniz, şöyleki;Ben Pardus kurulu diskimi taşınabilir disk kutusuna koydum, kullanıcağım zaman Usb’den bağlıyorum, açılırken biostan seçip öyle açıyorum. Bu şekilde hiç sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Yani uzun lafın kısası,Pardus ve Windows birbirinden ne kadar uzak olursa o kadar iyi.