GRUB yükleyemedim

Elimde yaklaşık 4 yıl önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin öğrencilere dağıttığı Casper Nirvana N410 tablet var. 64bit Intel Atom işlemci, 32 GB dahili hafıza ve 2 GB RAM’i var.
Yüklü gelen Windows 10’u zor kaldırıyordu, ben de uygun bir GNU/Linux kurmaya karar verdim. Elimde hazır Pardus 19.2 XFCE yükleme USB’si vardı, önce onu denedim. Pardus Çalışan’da denediğimde sorun çıkmadı. Kurulum yaparken de GRUB kurulumuna kadar sorunsuz geldi ancak GRUB’u yükleyemedi. Daha sonra forumda anlatılan çözümleri denedim (grub-install --force komutu veya Rufus ile DD modunda yakma gibi) ancak hiçbiri çalışmadı. Sonra Lubuntu kurmayı denedim ama onda da kurulum ekranı bile çıkmadan efi shell açıldı.
En son 19.2 XFCE kurdum. GRUB kurulamadı. Şu anda tableti açınca efi shell geliyor ve BIOS’daki boot menüde sadece efi shell var. Ne yapabilirim?

Merhaba Yusuf Bey,

belki bu tutorial isinize yaraya bilir:

https://prahladyeri.com/blog/2017/07/install-debian-lxde-on-tablet.html

Saglicakla Kaliniz

@can Teşekkürler ancak tabletim Android değil, Windows. Windows tabletlerin yapısı da netbook sınıfına çok daha yakın.

Anladığım kadarıyla bu Windows tabletlerin işlemcileri 64bit yapılırken efi 32bit yapılıyormuş. Sanırım yaptığım yükleme sırasında Pardus 64bit GRUB kurmaya çalıştı, olmayınca hata verdi.

1 Beğeni

Merhaba Yusuf Bey,

belki o zaman chroot ile efi 32 bit grubu yüklerseniz olur:

Bunlar sadece öneri olup olmayacagini bilemem bende maalesef sadece bir tane bozuk android tablet var windows tablet maalesef hic yok ama bol sanslar.

Bir de Windows tableti icin de bir kilavuz arayayim belki isinize yarar.

Saglicakla kaliniz

2 Beğeni

Bu anlatımları en kısa sürede deneyip, olumlu veya olumsuz sonucu yazacağım. Tekrar teşekkürler!

2 Beğeni

Ben tesekkür ederim :smiley:

2 Beğeni

Maalesef çalışmadı. Uçbirim çıktısında “kurulum tamamlandı” diyor ancak sorun devam ediyor. Yarın sıfırdan kurulum yapıp, tekrar deneyeceğim. Olmazsa bir de Linux Mint kurmayı denerim. Pardus dışında bir sistem sorunsuzca kurulursa, Pardus’u ikinci sistem olarak kurar ve ilk sistemi silerim.

Tamam ben de bir bakacam güzel bir kilavuz bulabilir miyim diyebol sanslar :+1:

1 Beğeni

https://forum.pardus.org.tr/t/pardus-uefi-kurulumu-atom-islemciler-icin/7078?u=kozalaknaz konusunu buldum ve bire bir aynısını uyguladım ancak değişen bir durum olmadı. Hâlâ “GRUB kurulumu başarısız.” hatasını alıyorum.

Hatanın tam hâli şöyle: 'grub-efi-ia32' paketinin /target/ üzerine kurulumu başarısız oldu. Kurulu sisteminiz GRUB önyükleyici olmadan açılmayacaktır.

1 Beğeni

Reddit’te benim tabletim gibi (64bit işlemci, 32bit UEFI) olan cihazlara Debian kurulabildiğini okudum. Sonra Debian’ın resmi sitesinden Multi-Arch sürümünü indirdim. Bu sürümde hem amd64 hem de i386 mimarisi için kurulum yapılabiliyor. Rufus ile GPT bölüm düzeniyle USB’ye ISO modunda yazdırdım.
Kurulum yaparken grafik arayüz ile kur modunda kuruluma başladım. Sorunsuzca kurulum yaptı. GRUB kurulumunda otomatik olarak 32 bit sürümünü kurdu.

Şu anda Debian 10 GNOME yüklü bir tabletim var. Ekran döndürmesiyle ilgili sorunları var: tableti dik tutarken yatay ekran, yatay tutarken dik ekran oluyor. Ekran döndürmeyi kilitleyerek geçici bir çözüm ürettim ancak kalıcı bir çözüm arıyorum.

Böyle demiştim ama onca uğraştan sonra dokunmaya bile korkuyorum. Sanırım bir süre Debian ile kalacağım. Umarım Pardus ekibi de Debian Multi-Arch gibi bir ISO yayınlar.

1 Beğeni

Süper Yusuf Bey,

:smiley: :+1:

1 Beğeni

Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Sistemi biraz kurcaladıktan sonra sadece ekran döndürme değil, hoparlör ve kameranın da çalışmadığını fark ettim. Belki başka şeyler de çalışmıyordur. Bunları da çözene kadar denemeye devam.

1 Beğeni

Bana, yeni bilgiler ögretiginiz icin tesekkür ederim güzel bir proje basarilarinizi dilerim :smiley:

1 Beğeni

Rufus ile kurduğunuz usb yi DD olarak degil, normal Iso olarak kurmaniz lagzim

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.