gThumb Varsayılan Kayıt Dizinini Değiştirebilir miyim?/Nasıl?

gThumb, görseller üzerinde temel ve basit düzenlemeler yapılabilmesine olanak tanıyan iyi bir resim görüntüleyicisidir.

Bu programı print-screen tuşuna bastığım zaman karşıma çıkan “çekilen resim ne yapılsın/neyle açılsın” penceresinde varsayılan yaptım; yani ekran görüntüsü alacağım zaman “gThumb ile aç” varsayılan olarak geliyor ve kabul edip görseli açıyor, düzenliyor, “kaydet” diyorum.

Ancak bir sorun var: program, kaydet dediğim görselleri “/tmp” dizinine kaydediyor. Burası programın ekran görüntülerini bu programla açar-düzenlersem kaydedeceği varsayılan dizin. Sorun şu ki eğer kaydettiğim resimleri bu dizinde unutursam bir dahaki reboot’ta tmp dizini içeriği siliniyor. Kaydettiğim önemli ekran görüntülerini bu şekilde kaybediyorum.

gThumb arayüzünden eriştiğim ayarlarda, örneğin Resimler dizini gibi bir dizini varsayılan yapma yok, değiştiremiyorum.

Sorunu çözmek için ne yapabilirim? Varsayılan dizini programın betik ayarlarıyla oynayarak değiştirebilir miyiz? Ya da /tmp dizininin sıfırlanmamasını sağlayabilir miyiz?

Teşekkürler.

ChatGPT nin demesine göre:
Evet, gThumb varsayılan olarak “/tmp” dizinindeki dosyalara kaydeder. Ancak, yaptığınız değişiklikler sadece seçtiğiniz oturum için geçerlidir ve gThumb’u kapatıp tekrar açtığınızda varsayılan ayarlar yeniden uygulanır.

Varsayılan kayıt dizinini kalıcı olarak değiştirmek için, “gthumbrc” dosyasını düzenlemeniz gerekir. Bu dosya, gThumb’un yapılandırma dosyasıdır ve varsayılan ayarları içerir.
Terminali açın ve aşağıdaki komutu yazın:

nano ~/.config/gthumb/gthumbrc

Dosya editörü açılacaktır. Dosyanın içinde, “save_dir=” satırını bulun.

"save_dir=" satırındaki "/tmp" ifadesini, kaydetmek istediğiniz dizinin tam yoluna değiştirin. Örneğin, "/home/kullanici/adim/fotograflar" gibi.

Yapılan değişiklikleri kaydetmek için “Ctrl+O” tuşlarına basın ve ardından “Ctrl+X” tuşlarına basarak dosya editöründen çıkın.

Artık, gThumb varsayılan olarak belirlediğiniz dizine kaydetme yapacak ve bu değişiklik kalıcı olarak kaydedilmiş olacaktır. Ancak, unutmayın ki, yapılandırma dosyasını değiştirirken dikkatli olmanız gerekir, çünkü yanlış bir değişiklik yapmak gThumb’un düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Teşekkür ederim. Maalesef chatGPT ile işi çözemiyorum. Size farklı bir yanıt vermiş. Benden sürekli Dosya menüsünü, Düzen menüsünü vb kullanmamı istedi. Bu menülerin bulunmadığını söyleyince programın sol alt kısmında bir dişli simgesi olduğunu söyledi. Yine yok dedim. Bu kez bir html dosyası oluşturmamı önerdi, herşeyi doğru yapmama rağmen olmadı…

Her neyse…

Verdiğiniz yöntemde nano açılıyor, ancak aşağıdaki menü harflerini kullanmama rağmen tepki vermiyor. “sudo gedit…” ile açtığımda ise boş bir dosya açılıyor. Ne yapacağım, şaşırdım. Biraz daha uğraşacağım, çözebilirsem buraya dönüş yaparım.