Günlükler Adlı uygulamanın İçindeki Raporları Nasıl Silerim

Burada sistem ile ilgili log yer alıyor . Bunları nasıl temizlerim bulamadım . Sürekli bişilerin logunu tutuyor . Uygulamayı kaldırsam bir sıkıntı olur mu . Yada bunu temizleme yöntemi .

1 Beğeni

Sistem zamanla eski logları kaldırıyor. Log dosyaları çok fazla yer kaplamıyor (benimkinde yaklaşık 450 MB tutuyor). Loglar bir sorun çıktığında sorunu anlamaya yardımcı olabileceğinden logları elle temizlemeyi önermem.

Loglama işlemlerini systemd’nin bir parçası olan journald yapıyor. Loglar journalctl komutu ile yönetilebilir. Log dosyalarının sistemde ne kadar yer kapladığı bu komutla görülebilir:

sudo journalctl --disk-usage

Doğrudan log dosyalarını temizlemenin bir yolu yok. Sadece belirli bir günden eski veya belirli bir boyutu aşan loglar temizlenebiliyor:

sudo journalctl --vacuum-size=100M

Bu komut toplam boyut 100MB oluncaya kadar log dosyalarını temizler. 100 yerine istediğiniz boyutu yazabilirsiniz (sondaki M harfi MB’ı temsil eder, GB için G kullanabilirsiniz).

sudo journalctl --vacuum-time=5d

Bu komut ise 5 günden eski olan log dosyalarını temizler.

Uygulamaya gelirsek sadece logları gösteriyor. Loglama işlerini systemd hallediyor. Uygulama Gnome ile birlikte geldiği için silmenizi asla önermem. Gnome gibi masaüstü ortamlarıyla gelen uygulamalar masaüstü ortamının ana paketlerine bağımlı oluyor ve silmeye kalktığınızda bu ana paketleri de silip istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Xfce’nin bir işe yaramaz algılayıcı göstergesini silmek istedim, zibilyon tane önemli paketi gereksiz olarak işaretledi. Eğer kaldırma işlemini yapıp sonra gereksiz paketleri kaldırma yapsaydım sistem çöp olacaktı, o yüzden yapmadım. Eğer bir programı/paketi kaldıracaksanız neleri kaldırdığını dikkatle inceleyip kaldırın aksi taktirde tek bir hamle ile sisteminizi kullanılamaz hale getirip temiz kurulum yapmak zorunda kalabilirsiniz.

1 Beğeni

Uygulamayı kaldırdım gitti . Deniyerek tecrube edeyim :slight_smile: . Zaten yeni format çektim Ev klasörü öyle bir şişmiş gibi şüpheli bir artış vardı nedendir bilemedim. 30 gb tı geçmişti veri . Olmaması gerek böyle diye format çektim . Bütün uygulamalarımı tekrar kurdum temalar filan . 7.5 Gb yer kapladı. TimeShift yedek aldım oldu 15 Gb . Dikkatimi ufak ufak artışlar dikkatimi çekti sanırım bu loglar sebebi ile oluyor .

Log dosyaları /var/log dizininde saklanıyor. Kullanıcı dizininde saklanmıyor. Dediğim gibi log dosyaları fazla yer kaplamaz. Ev dizinindeki klasörleri ve gizli klasörleri tek tek inceleyin. Neyin fazla yer kapladığını bulabilirsiniz. Ev dizininin ne kadar yer kapladığını hangi uygulama ile bakıyorsunuz?

Buradaki kullanım ufak ufak artıyor . Şuan bile artıyor ufak ufak . Acaba tarayıcı girdikçe çerezler yüzündemi yoksa bu loglar yüzünden mi bilmiyorum . Buradan bakıyorum . Format atmadan önce baya bir abartı olmuştu orası 30 Gb üstüydü .

du -a -c -h $HOME komutu ile ev dizininin boyutuna bakar mısınız? Bu uygulama bende yanlış değerler gösteriyor. Bu uygulama ile ev dizininin boyutuna baktığımda 53 GB yer kapladığını gösterirken dosya yöneticisi ile baktığımda sadece 19 GB gösteriyor. Galiba uygulamada bir hata var.

Komut ile bakınca 503 mb gözüküyor . Komut ne işe yarar pek fikrim yok fakat Pardusun Disk kullanımı izleyici ile bakınca Bilgisayarımda gösteren değeri doğruluyor .

Komutun gösterdiği doğru. 503MB sizin ev klasörünün asıl yer kapladığı boyut. Disk kullanımı izleyicideki home kısımdaki boyut ile uyuşuyor.

15.5 GB ise sisteminizde kullanılan toplam alanı gösteriyor. Sadece ev klasörünün kapladığı alan değil. Pardus Bilgisayar uygulaması bunu yanlış gösteriyor. O gösterdiği değer ev dizinin kapladığı alan değil sisteminizdeki tüm dosyaların kapladığı yeri gösteriyor.

Kısacası sisteminizde öyle çok fazla yer kaplayan bir şey yok. 15.5 GB tüm sistem dosyalarınızı, paketlerinizi, timeshift yedeklerini, vs. toplam kapladığı boyuttur. Ev dizini bunlarla kıyasla çok az yer kaplıyor (~530MB). Zaten disk kullanımı izleyiciye bakarsanız en çok yer kaplayan dosyaların timeshift yedekleri ve paketler olduğunu göreceksiniz. Yapmanız gereken bir şey yok. Sisteminiz gayet temiz duruyor. Linux dağıtımları Windows gibi zamanla çöplüğe dönmez.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.