Güvenli (açık) kaynak geliştirmek için Türkiye’de mevcud bir topluluk var mı?
İsveç, Hollanda, Almanya, Amerika ve Prusya’nın çeşitli GÜVENLİ KAYNAK toplulukları ve GÜVENLİ KAYNAK yazılımları var. Ancak Türkiyemizde bu durumda geri kalınmış ve Türkiye bu sebeple bir ‘bahaneler’ ülkesi olmuştur.
“Yapılmışı varken gerek yok” anlayışı gibi anlayıştan başlayarak, üniversitelerimizdeki Programlama ve Yazılım Bölümlerindeki öğrencilerimizin gördüğü dersler Microsoft temelli yazılım dilleri ve yazılımlar olmakta. Güvenli yazılımın önemi açıklanmamakta, bu işin felsefesi yapılmamaktadır. Öğrencilerimiz bilinçsiz, öğretmenlerimiz eksik ve noksandır. Bu eksikliği tamamlayacak ve bilinç aşılayacak olanlar ise bizleriz. Güvenli (Açık) Yazılım felsefesini idrak etmeliyiz. Bugünlere devlet desteği olmadan erişen Güvenli (Açık) Yazılımın sahibi dünya insanlarıdır. Güvenli Yazılımı yayacak, geliştirecek ve koruyacak olan topluluklardır, bu devletlerin görevi değildir. Ancak topluluklar devleti etkileyebilir.
Pardus ile tanışmış, yazılıma ilgi duyan, güvenli kaynağın ehemmiyetini anlamış, gerek öğrenmek, gerek üretmeye çalışan arkadaşlarımızı bu konunun altında toplayalım ve topluluk oluşturup bir projeye girişelim. Geç kaldığımız bir adımı ‘tembellik etmeden’ artık gerçekleştirelim. Eminim ki bir topluluk kurulursa gerisi de yardım etmek ya da öğrenmek için bu topluluğa dahil olmak isteyeceklerdir. Hiçbir şey bilmeyen 5 kişi hem kendini, hem bir projeyi yavaştan geliştirerek ilerlese bile bunun bize katkısı dokunur. Kendinizi küçük görmeyin. Üstâd Necip Fazıl Kısakürek’in Gençliğe Hitabesinde bahsettiği gibi “Benim olmadığım yerde hiç kimse yoktur anlayışına sahip bir gençlik” olmalı ve her işe atılım göstermeliyiz.
Yazılıma ve üretime ilgi artmalı lisans koşullarını kendimiz belirleyici olmalıyız. Üretilenin patentini almalı, markalaşmalı, vakıf ve şirketleşmeliyiz. Her genci üretmeye teşvik etmeliyiz, her insanımızı okumaya ve araştırmaya teşvik etmeliyiz. Bunları yaparken taklitçilikten vazgeçip özgün olmalı, kendi din, kültür ve medeniyetimizin imge ve simgelerini ürettiğimiz her şeye uygulamalıyız. Şehid Lider Muhsin Yazıcıoğlu’nun «üreten, katma değer kazandıran, bir elinde Kur’an-ı Kerim’i diğer elinde bilgisayarı olan bir gençlik» hayalindeki gibi gençler olmalıyız.
Güvenli Kaynak Yazılım, yeni gençler eğitmede, yazılıma ilgi arttırmada bir mihenk taşıdır. Bu işe egolarımızı üzerimizden atıp girilmelidir.