tartışılır kısmı için yazdım
işlevsel olarak farklı nerden biliyorum
Aslında genel olarak her şey zamanla gelişir. Benim demek istediğim ise, daha önce GNOME ve XFCE çok daha kararlı/stabil sayılırdı fakat artık KDE Plasma da bu bakımdan onlara benzer seviyede kararlılık kazandı.
KDE eskiden o kadar popüler değildi, gnome vardı en popüleri, ama işte zaman…
Hem XFCE biraz retro diyorlarlar, bilmiyorum
Hocam durum öyle değil.
Şimdi örneğin, “Çizim” uygulamasının adının çevrilmesi çok yanlış değil. Şöyle açıklamam lazım, Çizim uygulaması daha yeni bir uygulama. İnsanlar yeni yeni tanıyor. Baştan Türkçeleştirebilirsin.
Ama Kolurpaint nuh nebi zamanında çıktı.
Gelişti, gelişti, gelişti…
Aradan yıllar geçti. İnsanlar artık onu Kolourpaint diye tanıdı.
Bundan sonra artık değiştirmemelisin. Çünkü o şekilde tanınageldi.
Bugün ben bu programı “Renkli Boya” diye aratmam artık.
Dolphin için de aynı şey geçerli.
GIMP’i (GNU Image Manipulating Program) GFDY (GNU Foto Düzenleme Yazılımı) diye değiştirsen olur mu? Olmaz.
Örnek verdiğiniz “Kolourpaint” gibi şeylerde sizin söylediğiniz de, fakat daha geniş perspektiften ve uzun vadeli bakınca Türkçeleştirmek de mantıklı.
Bunları çevirmenlik becerilerine sahip kişilerden oluşan bir KDE Türkçe çeviri grubunda tartışılır, kararlaştırılır. Ben bu gruba üye oldum çevirmen olarak katkıda bulunmak niyetiyle fakat öyle bir gündem yok, çevirilerin %99’u yapılmış zaten vs…
Bu benim masaüstüm.
Kullandığım masaüstü ortamı Cinnamon. Aslında KDE’yi çok beğeniyorum (yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız).
Ama tabii ki, iyi olmayan yanları da var (yapabileceklerinizin neredeyse sınırsız olması)
Cinnamon kullanma nedenim, Linux Mint’te resmi bir KDE sürümü olmamasıydı. Sonradan kendim kurmayı düşündüm ama Cinnamon’daki o sadeliği zamanla daha çok beğendim.
Her şey olması gerektiği yerde her şeyin en ufak ayrıntısına kadar ayar yapmanıza gerek kalmıyor.
Zaten out of the box gayet şık ve modern görünüyor ve sizin daha önemli işlere odaklanmanızı sağlıyor.
Pardus için en azından KDE olmasını çok isterdim ya da XFCE/Gnome standart masaüstü yerine biraz daha makyajlanmış/özelleştirilmiş bir görünüm olabilirdi.
Kesinlikle günlük kullananlar için stabil bir kde sürümü gelmesi çok iyi olurdu.
Cinnamon biraz alışma gerektirmiyor mu? Bilmem özellikle gnome kullananlar için
Alışma süresine neredeyse hiç ihtiyacın olmayacağını iddia ederim, çünkü çoğu şey çok sezgisel, daha önce hangi OS / DE kullanmış olursan ol .
Daha önce XFCE kullanıyordum, sonra KDE’ye geçtim çünkü XFCE biraz eski görünüyordu ve KDE performans açısından XFCE arayı kapattı gibi.
Ancak KDE beni biraz boğdu, her şey çok fazlaydı. Zamanla alıştım tabi, ama başlangıçta beni ükütdü çünkü KDE anlamak biraz deneyim gerektiriyor.
Cinnamon benim için tam olarak ikisinin arasında yer alıyor. Hafif, harika görünüyor ve sana yeterli ayar seçeneği sunuyor.
KDE’den daha iyi/daha kötü diyemem ama kesinlikle aynı seviyedeler.
Herkese bir kere olsa da denemelerini tavsiye ederim.